Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Популяризират професия "войник" във Видин

Да станеш войник- алтернатива за работа сред младите хора

Снимка: Министерство на отбраната

Преди години, когато имаше задължителна казарма почти всички мъже минаваха през нея. Добри или лоши спомените остават. Както и уменията. Казармата и сега я има, но вече като професия войник. Една алтернатива за работа пред млади мъже и жени. На 28 юни във Видин ще се проведе кампанията "Бъди войник", която е организирана от Министерството на отбраната с цел популяризирането на тази професия. Ден преди кампанията във Видин пристигна заместник- началникът на отбраната генерал - лейтенант Димитър Илиев: 

"От своя старт досега събития за привличане на кандидати за военна служба са проведени в 16 града в България, както големи областни центрове, така и по-малки населени места. Статичният показ на военна техника, оръжие и оборудване се посещава от хиляди граждани, а стотици младежи са се информирали за възможностите за служба в Българската армия... Онова, което видяхме досега, е големият интерес към Българската армия и Въоръжените сили от страна на хора от всякакви възрасти. Много сме щастливи от това, че кампанията се посещава от много младежи. На практика ние създаваме условия те да се запознаят с особеностите на военната професия, да са информирани, да имат отношение към Българската армия и един ден да направят своя избор...Събитията от кампанията „Бъди войник“ във Видин ще започнат в 16.00 часа на 28 юни в Крайдунавския парк, където ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове ще участват Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, служба "Военна полиция", Националната гвардейска част и Централното военно окръжие..."

По време на информационната борса всеки ще може да получи информация за същността на службата на кадровите войници, за обявените свободни места, за предстоящите конкурси и начините на кандидатстване. Младите хора ще могат от първа ръка, директно от хората в униформа да научат какво представлява службата в различните видове въоръжени сили. По същото време, отново в Крайдунавския парк гражданите ще могат да видят военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски. Членовете на патриотичен клуб "Бдинци" ще се включат в събитието със своя експозиция на открити старинни оръжия. От 18.30 ч. пред паметника на Свободата в града ще започне концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Със свои изпълнения в него ще се включат мажоретният състав СУ"Св. Св. Кирил и Методий", ансамбълът за народни песни и танци "Дунав", изпълнители от клуба по спортни танци "Елит тим". Събитието се реализира с любезното съдействие на Община Видин.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев подчерта, че провеждането на кампанията "Бъди войник" е много важно в градове като Видин, където няма военно формирование и единствената възможност хората да видят отблизо Българската армия, е именно чрез организирането на подобни събития.

Майор Дамян Кушев, началник на видинското военно окръжие обясни каква точно е процедурата за кандидатстване:

"Може да се свържете с мен във военното окръжие или в отдела в общината. Прави се изпит по физическа подготовка, като се преценява по възрастта и пола какви ще са натоварванията. минава се и тест за интелигентност..."

Право да кандидатстват за професия войник имат мъже и жени от 18 да 28 години, като те сключват първоначален договор за 3 години.

Млади хора от Видин смятат, че професията войник е алтернатива за търсещите работа- чуйте звуковия файл.
 

Вижте още

Преди Никулден- на гости в Долни Вадин

Дни преди големия големия християнски празник на Св. Николай Чудотворец, патрон на рибарите, посещаваме оряховското село Долни Вадин, за да проверим как се е променил животът на жителите му през годините и да научим вкусни рибни рецепти от местната кухня. Долни Вадин е разположено на стръмния бряг на Дунав, на 30 км от общинския център. Историческите..

публикувано на 04.12.20 в 16:00

Общините в Северозападна България са подготвени за зимата

Във връзка с очакваното понижение на температурите, на 20 ноември от Агенция "Пътна инфраструктура" апелираха шофьорите, които ще пътуват, да не пренебрегват очакваното застудяване и слаб снеговалеж, да бъдат подготвени с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, необходима дистанция и да не предприемат резки маневри...

публикувано на 03.12.20 в 11:00

Как кризата с COVID-19 се отрази върху финансовото ни състояние?

Доходите на 53% от българите вече са засегнати заради икономическите последици от кризата с COVID-19 , стана ясно от проучване на Агенцията за маркетингови изследвания "Кантар", поръчано от Европейския парламент. Други 26 % от анкетираните наши сънародници декларират, че очакват скоро доходите им да бъдат засегнати, въпреки че все още на..

публикувано на 02.12.20 в 12:22

Как да се приспособим към мерките, наложени заради коронавируса

Как да се приспособим към мерките, които бяха наложени заради коронавируса е гледната ни точка в "Посоките на делника". До 21 декември са в сила по-строги мерки за справяне с епидемията от COVID-19. Децата вместо на училище и детска градина са вкъщи. Когато е възможно офисът ни е у дома. Отлагаме срещите с приятели и роднини,..

публикувано на 01.12.20 в 12:08

Лечението на коронавирус във видински условия

Не са малко желаещите за доброволен труд във видинската болница "Света Петка". Дарители ще осигурят  апарати за подаване на кислород. Болницата  има необходимите количества от медикаментите, които се ползват за лечението на болни с коронавирус, каза  директорът на МБАЛ "Света Петка"   д-р Ивета Найденова . "Ние имаме количества,..

публикувано на 30.11.20 в 14:31

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00