Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв е редът за наемане на непълнолетни?

Снимка: Радио ВИДИН

В началото на летния сезон, много ученици започват да си търсят работа. Наемането на непълнолетни е свързано с редица изисквания, насочени към работодателите.


Възрастта, на която е разрешено да се наемат непълнолетни е от 16 до 18 години и по изключение от 15 до 16 години. Работодателите трябва да предложат определени условия на работното място - работата не трябва да е тежка и не трябва да предполага увреждане на психическото и физическото здраве на децата. Работното време е до 22 часа, а за по-малките от 15 до 16 години да е до 20 часа, това каза за Радио ВИДИН Димитър Петров, директор на Дирекция "Инспекция по труда - Монтана".

"Като всяка година в началото на летния сезон започват да постъпват заявления за работа на непълнолетни лица. През последните години се наблюдава тенденция за увеличение на тези заявления. Тази година до момента са постъпили около 17 заявления. Миналата година имаме около 45 заявления спрямо 35 за по-миналата година, тенденцията е за увеличаване на броя на заявленията. Обикновено се дава разрешение за работа на непълнолетни, когато всички документи отговарят на изискванията. Тази година имаме 1 отказ на едно дете, което е под 15 години. Работите за, които обикновено се иска разрешения са: сервитьори, бармани, продавачи, помощници във заведенията. Работното време за непълнолетните лица е 7 часа. По принцип работодателите не знаят, но годишния отпуск е 26 дена не както за останалите 20. Разбира се те не могат да го ползват, защото нямат 8 месеца трудов стаж. Но при освобождаване от работа се начислява обезщетение. Работодателят подава заявлението със съответния набор документи в инспекцията по труда. Инициативата е на работодателя не на родителя, не на непълнолетното лице. Това трябва да се знае, защото често идват родители и да питат как става така, че децата им да могат да работят."


Единственото, което трябва да направят учениците търсещи работа е да си извадят медицинско свидетелство, за това, че са физически здрави и могат да работят дадената работа. То се прилага към документите, подготвяни от работодателя, уточни Димитър Петров:


"Работодателят подава едно заявление, към него прилага текущи документи, оценка на риска, измерване на рисковите, вредните фактори ако има такива, работното време на непълнолетното лице и така нататък. Например една тежка строителна дейност или работа във вредни условия, където има шум прах естествено е неподходяща. Ако се поиска разрешения за такива работи няма да бъде дадено. Не е честа практика непълнолетни да работят без разрешение от нас. Няма случаи на нарушения от работодателите към непълнолетните, те се научиха. Тази година има случай, по сигнал на полицията при тяхна проверка на обект са установили, че работи непълнолетно лице без разрешение от нас и няма трудов договор. Нашите правомощия са да съставим акт на работодателя за допускане на лице без трудов договор. Същото време за това, че лицето е непълнолетно и няма разрешение от нас се подава сигнал до прокуратурата, защото това е криминализирано. Това е единственото криминализирано административно нарушение съгласно Кодекса на труда."

Санкциите към работодател, който е наел на работа непълнолетен без разрешението на Дирекция "Инспекция по труда" е от 1500 до 15 000 лв глоба или имуществена санкция. Освен административна отговорност работодателят носи и наказателна отговорност, напомнят още от Инспекцията по труда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00