Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Токът в Старопатица- хем го има, хем го няма

2
Снимка: Фейсбук

През ден токът в село Старопатица спира и жителите остават на тъмно с часове. Не може в 21 век да живеем така, това създава огромни проблеми в домакинствата, сигнализира наш слушател. Според него, електропреносната мрежа в района е занемарена:



"Проблемът е сериозен, не може няколко села да си изхвърляме месото от фризерите. Някой не си върши работата, един от аварийните групи ми каза, че групите са съкратени. Другото, трасето не е почистено, не е ремонтирано, нищо не е правено от една, две, ако не и повече години."

 

Проблемите са започнали от пролетта, като при всеки по-силен вятър и буря електрозахранването се губи. Не е почистена вътрешната преносна мрежа в селото, това изтъкна като основна причина за честите прекъсвания на тока в населеното място и кметът Николай Николов:



"ЧЕЗ са длъжни да поддържат тази мрежа, а те не го правят и оттук идва проблема. При всеки един вятър почва да дава на късо, едната част на селото е била без ток. На други места има врастване на дървета в проводниците, те чакат да се откъсне проводник и тогава идват да окастрят дърветата. След тези бури задължително имаме проблем, почти всяка вечер нямаме ток. Миналата година,за да почистят вътрешната мрежа в селото писах даже и сигнално писмо до министъра на енергетиката. Стигнахме чак до министерството, за да си почистят мрежата ЧЕЗ, не може само пари да събират пари, без да се прави поддръжка. Те не разполагат с хора, аварийната им група мисля, че е от 4 човека. Те не могат да поддържат такъв голям район, решават само подадените сигнали- премахват дървото, което е паднало, може на 5 метра да има друго дърво, тях не ги интересува. Един омагьосан кръг."



И според кмета на село Старопатица Николай Николов електроразпределителното дружество е отговорно за прекъсванията на тока. Затова потърсихме и тяхното становище. Попитахме защо в село Старопатица имат чести проблеми с тока, почистена ли е вътрешната преносна мрежа в селото и ако не - кога ще бъде почистена?

Отговорът им беше лаконичен:

"Настъпилите събития са вследствие гръмотевичните бури в този период. На 25 юни е локализирана и отстранена авария по мрежата, причинена от счупен изолатор. От тогава до 27 юни (б.р. когато получихме отговор) няма регистрирани събития по електропровода, захранващ района. Относно кастренето на дървета по мрежа с ниско напрежение, съгласно графика, то ще бъде извършено през месец юли." 

Дали ще бъде изпълнено почистването на мрежата с ниско напрежение, предстои да разберем този месец. Ако при следващата буря токът спре, жителите на Старопатица ще знаят кой не си е изпълнил задълженията. Не че и сега не го знаят, но поне ще знаят, че фирмата не е изпълнила обещанието си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00