Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 юли 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Министерството на здравеопазването, заедно с директорите на болниците във Враца и Видин набелязаха мерки за укрепването на отделения в двете лечебни заведения, които в момента имат затруднения. Усилията ще бъдат насочени към стабилизирането на определени структури, така че те да оказват качествена и навременна медицинска помощ на населението, съобщават от пресцентъра на министерството. 

В повишена епизоотична готовност е Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Това стана ясно на проведеното днес заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания, свикано заради открито огнище на Африканска чума по свинете в Плевенско. Епизоотичната обстановка у нас е пряко свързана с тази в Румъния, коментира д-р Валери Велков  от Областната дирекция по безопасност на храните.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Ваня Ненкова за административен ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Видин.


Районната прокуратура в Мездра вече има своя постоянен ръководител. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 9 гласа "за" избра Цветомила Тошкова Пашовска-Николовска за административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Мездра.


60 служители на полицията във Враца получиха награди по повод професионалния на МВР, който е на 5 юли. Отличие "Писмена похвала" получиха 59 служители от всички районни управления в областта.


Достойно посрещат празника си и служителите в РУ на МВР – Мездра-  в борбата с битовата престъпност те се нареждат на първо място в областта по разкриваемост за шестмесечието на 2019 година. Осъществяват се извънредни акции, засилва се присъствието на органите на реда в малките населени места. 13 нови камери, свързани с районното управление,  монтира общинската администрация за подпомагане на правоохранителните органи.  По направление "Пътна полиция" е увеличен броят на актовете и фишовете в резултат засиления контрол на движението по пътищата през 2019 г. Броят на електронни фишове е нараснал с 1000. Общо 2725 актове и фишове са съставени на територията на общината, от които над 1400 са от системата за контрол на скоростта.


От днес започва обработката срещу комари по поречието на река Дунав, съобщават от Министерството на земеделието. Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез повсеместно пръскане от самолет на засегнатите площи.


Кухня- майка ще изграждат в Мездра. Кметът на община Мездра инж. Генади Събков подписа договор за изпълнение на услугата. Финансирането е в размер на 26 387,66 лева и е от Фонд "Социална закрила", пред който община Мездра кандидатства през април. 


Седмокласниците от ППМГ "Акад. Иван Ценов" Враца се нареждат на шесто място в страната на Национално външно оценяване по български език и литература с 86.84 точки. Висок е и резултатът на випуска по математика-  73.61 точки, който е с 40 точки над средния за страната /33.62 точки/.


В Белоградчик започна подготовката за летния фестивал на Софийската опера и балет, който ще се проведе за четвърта година. Изградена е сцената в крепостта "Калето", а фестивалът "Опера на върховете – Белоградчишки скали 2019" започва на 20 юли. 


Във Враца откриха паметен знак на Тодор Рачинскипо повод 90-годишнината от рождението на известния врачанин.


С беседа в къщата- музей на Иван Вазов в Берковица бе отбелязана 169- тата годишнина от рождението на патриарха на българската литература. Събитието е част от културния календар на общината. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00