Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

20 прочетени книги осигуряват екскурзия на деца от Лом

3
Снимка: Радио ВИДИН


С поне 20 прочетени книги децата от Лом си "купуват билет" за екскурзия до близко или по-далечно място. Инициативата "Маратон на четенето" е на библиотеката при  читалище "Постоянство". 

Летният маратон на четенето преминава под мотото: "Чети, състезавай се и се забавлявай". През цялото лято, наред със задължителната литература, децата ще четат това, което им харесва. Освен, че ще научат много нови неща, най-редовните от тях ще си осигурят екскурзия до близко или по-далечно място, разказва Кристина Илиева - зав. "Детски отдел" на библиотеката: 

"Открива се условно, когато завършат децата от начален курс и се отчита преди 1 ноември. През последните шест години сме предприели правила: децата, които четат най-много през лятото- условно казано 20 или над 20 книги, съобразени с възрастта им, са наградени с екскурзия-еднодневна." 

Досега малките читатели, които са приемали предизвикателството да прочетат поне 20 книги, са ходили в Берковица, Враца, Козлодуй и Видин. За тази година дестинацията е Плевен. Според Кристина Илиева, летният маратон е за стимулиране на четенето. В екскурзиите се включват и деца, които целогодишно четат. Избират се места, свързани с изучавани произведения и автори. 

В Детския отдел се радват на малките си читатели и са приятно изненадани от факта, че броят им расте непрекъснато. Радват се и на засиления интерес към книгите на цели семейства от ромския етнос. Все по-честа гледка е и баща да води детето си в библиотеката, не скрива възхищението си Кристина Илиева.

Валери Любенов е един от отговорните родители, за които да се чете, е важно. В библиотеката в Лом той бе довел малката Ивка. Смутена от микрофона, Ивка каза, че от книгите има какво да се научи, а Пипи е любимата й героиня. 

Сред предпочитаните автори и заглавия има моди, смята Кристина Илиева, но има и непреходни книги. А днешните деца са деца на своето време и затова четат книги от новия жанр тийн -роман. Търсят фентъзи-литература, търсят определени заглавия, определени блогъри- в това число и български: 

"Стен, Анна Тод- търсят определени имена на блогъри, които след това стават писатели. Българските автори също разбраха, че тяхната аудитория и читатели са тийнейджърите- както Юлка, Папи Ханс...Имена, които са нашумели, младите ги знаят и ги търсят. И са изненадани, че ги имаме... "Хари Потър" и "Властелинът на пръсетните" са далечното минало- те са от времето на младите майки. Тийнейджърите търсят по-други заглавия."

С класиката им е трудно, признава Кристина Илиева, заради архаичната лексика. Но пък с удоволствие четат - "Тими провала", "Дневникът на един Дръндьо", "Мотовете". Не стихва интересът и към книги като "Доктор Дулитъл" и колкото и да е странно- "Автобиография" на Бранислав Нушич. През лятото се търсят и много енциклопедии, особено исторически. 

Това е новото възраждане, а книгата няма да загине, отсича категорично Кристина Илиева: 

"Аз съм оптимист в това отношение. Книгата не е загинала никъде по света и ние няма да поставим началото на края на книгата. Но определено, библиотеките трябва да отговарят на новите потребности и ние се нагаждаме по тях." 

Как обаче библиотеката в Лом успява да обновява фонда си, за да следва новите потребности на младите и грижи ли се достатъчно министереството за средищата на култура в малките населени места- това е друга тема, за друго предаване. 

Галерия

Вижте още

Върховете и звездопадите на "поета на усмивката"

През настоящата година се навършват 112 години от рождението на Лъчезар Станчев - писател, поет, автор на литература за деца и преводач. "Такъв човек беше той - благ, великодушен...", спомня си за него Валери Петров и го нарича "поета на усмивката" . Творчеството му за деца е богато и жанрово многообразно, предимно в областта на късите..

публикувано на 10.08.20 в 14:00

Завърши санирането на блок в ж.к. "Химик"

Завърши санирането на блок 20 във видинския жилищен комплекс " Химик ". Строително-монтажните дейности, които стартираха през август 2019 година, са извършени в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. В санирания блок има 84 апартамента,  а постоянно живеещите са 142-ма души. Георги..

публикувано на 10.08.20 в 13:40

Фотоархив представя връзката между минало и настояще

Придобили особена популярност в средата на ХХ век , най-вече със своята битова, любовна или хумористична тематика, старите градски песни са явление в българския песенен фолклор, превърнало се в неизменна част от ежедневния живот на българина, лишен от влиянието на чужда култура по това време. Освен че спомагали за повдигането на съзнанието, отличавали..

публикувано на 10.08.20 в 12:55

Чудодейното укротяване на бурята

В Деветата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството. "Иисус веднага простря ръка, хвана го и му каза: "Маловерецо, защо се усъмни?" И щом влязоха в кораба,..

публикувано на 09.08.20 в 08:00

Наздраве! Отбелязваме Международния ден на бирата

Днес любителите на златното питие, наречено бира, празнуват, защото е Международния ден на бирата. Той се отбелязва от 2007г насам. С всяка изминала година почитателите на пенливата течност организират все повече събития, с които да отпразнуват този ден. От 2007 до 2012 г. международният ден на бирата се празнува на 5 август. След 2012 г...

публикувано на 07.08.20 в 15:58

Своенравният Бъки обича гушкането и играта с деца

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" се срещаме с Владимира и нейното куче Бъки. Той е порода чао-чао и е на четири години. Можем да кажем че Бъки е сбъдната мечта за Владимира, защото от дете иска да има такова куче. Как се сдобива с него? "Закупихме го преди около четири години от Пловдив. Да, точно тази порода исках , от малка обичам..

публикувано на 07.08.20 в 15:25

Summer Vibes Festival Vidin 2020 ще разтърси града

Summer Vibes Festival Vidin 2020 очаква всички видинчани на 8 и 9 август.  Събитието се организира от Община Видин за първи път и ще се проведе край крепостта „Баба Вида“. Програмата е наситена, а основната мисия на фестивала - да изведе децата от виртуалния свят и ги върне към реалния живот.  "Това е младежки фестивал, за първи път се..

публикувано на 07.08.20 в 14:19