Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

20 прочетени книги осигуряват екскурзия на деца от Лом

3
Снимка: Радио ВИДИН


С поне 20 прочетени книги децата от Лом си "купуват билет" за екскурзия до близко или по-далечно място. Инициативата "Маратон на четенето" е на библиотеката при  читалище "Постоянство". 

Летният маратон на четенето преминава под мотото: "Чети, състезавай се и се забавлявай". През цялото лято, наред със задължителната литература, децата ще четат това, което им харесва. Освен, че ще научат много нови неща, най-редовните от тях ще си осигурят екскурзия до близко или по-далечно място, разказва Кристина Илиева - зав. "Детски отдел" на библиотеката: 

"Открива се условно, когато завършат децата от начален курс и се отчита преди 1 ноември. През последните шест години сме предприели правила: децата, които четат най-много през лятото- условно казано 20 или над 20 книги, съобразени с възрастта им, са наградени с екскурзия-еднодневна." 

Досега малките читатели, които са приемали предизвикателството да прочетат поне 20 книги, са ходили в Берковица, Враца, Козлодуй и Видин. За тази година дестинацията е Плевен. Според Кристина Илиева, летният маратон е за стимулиране на четенето. В екскурзиите се включват и деца, които целогодишно четат. Избират се места, свързани с изучавани произведения и автори. 

В Детския отдел се радват на малките си читатели и са приятно изненадани от факта, че броят им расте непрекъснато. Радват се и на засиления интерес към книгите на цели семейства от ромския етнос. Все по-честа гледка е и баща да води детето си в библиотеката, не скрива възхищението си Кристина Илиева.

Валери Любенов е един от отговорните родители, за които да се чете, е важно. В библиотеката в Лом той бе довел малката Ивка. Смутена от микрофона, Ивка каза, че от книгите има какво да се научи, а Пипи е любимата й героиня. 

Сред предпочитаните автори и заглавия има моди, смята Кристина Илиева, но има и непреходни книги. А днешните деца са деца на своето време и затова четат книги от новия жанр тийн -роман. Търсят фентъзи-литература, търсят определени заглавия, определени блогъри- в това число и български: 

"Стен, Анна Тод- търсят определени имена на блогъри, които след това стават писатели. Българските автори също разбраха, че тяхната аудитория и читатели са тийнейджърите- както Юлка, Папи Ханс...Имена, които са нашумели, младите ги знаят и ги търсят. И са изненадани, че ги имаме... "Хари Потър" и "Властелинът на пръсетните" са далечното минало- те са от времето на младите майки. Тийнейджърите търсят по-други заглавия."

С класиката им е трудно, признава Кристина Илиева, заради архаичната лексика. Но пък с удоволствие четат - "Тими провала", "Дневникът на един Дръндьо", "Мотовете". Не стихва интересът и към книги като "Доктор Дулитъл" и колкото и да е странно- "Автобиография" на Бранислав Нушич. През лятото се търсят и много енциклопедии, особено исторически. 

Това е новото възраждане, а книгата няма да загине, отсича категорично Кристина Илиева: 

"Аз съм оптимист в това отношение. Книгата не е загинала никъде по света и ние няма да поставим началото на края на книгата. Но определено, библиотеките трябва да отговарят на новите потребности и ние се нагаждаме по тях." 

Как обаче библиотеката в Лом успява да обновява фонда си, за да следва новите потребности на младите и грижи ли се достатъчно министереството за средищата на култура в малките населени места- това е друга тема, за друго предаване. 

Галерия

Вижте още

Над 300 преброители набират за Преброяване 2021 във Видинско

Кампания набира преброители и контрольори за предстоящото догодина Преброяване на населението и жилищния фонд в страната. 360 преброители и 110 контрольори ще бъдат наети само в област Видин, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания Видин" Цветан Цветков: "От 15 септември Националният статистически институт започна набиране..

публикувано на 23.09.20 в 15:02

Историк представи последните години на Видинското царство

През 1396 година Видин е превзет от султан Баязид, а Иван Срацимир е пленен. С превземането на Видинското царство средновековната българска държава изчезва от политическата карта .  Константин Иречек е първият учен, който се опитва да датира края на Видинското царство, а с това и на Втората българска държава .  В българската историография..

публикувано на 23.09.20 в 12:04

Врачани ще определят бъдещето на старата текстилна фабрика в града

Съдбата на старата текстилна фабрика в центъра на Враца фокусира вниманието на местната общественост. Индустриалната сграда, която е със сто годишна история, е неизползваема и се руши. Бъдещото предназначение на зданието ще бъде определено чрез публична анкета. В допитването ще бъдат обобщени идеите на врачани, събрани на провелото се наскоро..

публикувано на 23.09.20 в 09:00

Преподавател от "Заедно в час" предизвиква интерес към ученето и училищния живот

Деница Ангелова работи като начален учител в ОУ "Христо Ботев" село Гложене  вече втора година, тя е част от  програмата "Нов път в преподаването" на инициативата "Заедно в час". Първата година е преподавала на четвъртокласници, сега поема първи клас в същото училище. Най-важното за Деница Ангелова  да предизвика интереса на децата към..

публикувано на 22.09.20 в 14:30

Видин тържествено отбеляза Деня на независимостта на България

Видин  тържествено отбеляза  112- годишнина от обявяване на независимостта на България. На площад "Бдинци" пред паметника на Трети пехотен Бдински полк на площад „Бдинци“ във Видин се проведе тържественото честване, което започна с химна на Република България. Кметът на община Видин Цветан Ценков се обърна към присъстващите: " Уважаеми..

публикувано на 22.09.20 в 13:40
оркестър

Оркестър "Видин" скоро с канал в YouTube

Оркестър "Видин" започна видеозаснемане на своите музикални изпълнения. Вече са заснети три влашки песни на оркестъра, в изпълнение на народната певица Лора Асенова. Тези песни, с още две хора, в най-скоро време ще могат да се видят в YouTube канала на оркестъра - каза Лора Асенова, солистка на оркестър "Видин":   "Едната песен се нарича "Мъндра..

публикувано на 22.09.20 в 13:00

Изследват безплатно белодробната функция на преболедували COVID-19 във Видин

Измерване на белодробна функция на хора, излекувани от коноравирусна инфекция, ще бъде извършено безплатно във Видин. Инициативата е посветена на Световния ден на белия дроб- 25 септември, съобщи специалистът по белодробни болести д-р Иво Илиев: "Белодробната функция при хора, преболедували COVID-19 с или без пневмония, обикновено..

публикувано на 21.09.20 в 17:14