Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Министърът на културата нареди спешна проверка на дейности върху Белоградчишките скали

Белоградчишки скали
Снимка: Радио Видин

Министърът на културата Боил Банов се самосезира по повод публикации за дейности, които се извършват върху Белоградчишките скали и нареди спешна проверка.

Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще провери на място получения сигнал за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик.

Резултатите от проверката ще бъдат оповестени незабавно.

Като лична кампания преди изборите определи подадения сигнал в министерството кметът на Белоградчик Борис Николов и обясни какво се е случило:


"Местни ентусиасти, се събраха млади хора, които дойдоха при мен и пожелаха да възстановим осветлението на крепостта. Аз им обясних, че Общината не е в състояние все още, заради финансовото състояние, да може да го възстанови, а после са разходи за енергия и т.н. и те ми предложиха да съберат дарение за осветителни тела, а ние да възстановим само ел.инсталацията, положена преди 50 години в двора на крепостта и около крепостта. И аз поех този ангажимент. Ние възстановихме инсталацията, но това е старата инсталация, не е копано повече. На старите места около крепостта, монтирахме нови осветителни тела. На т.нар. първа плоча беше осветено отдолу. Те се качили горе, експериментално направили опит да се осветяват отгоре скалите и са си позволили да монтират 11 осветителни тела в скалите горе, където са пробили по 2-3 отвора, 10 милиметра, 1 сантиметър в диаметър и веднага са завити там дюбели, за да може да се захванат осветителните тела. Нито е копано за ел. инсталацията, нито нищо. Не са къртени скали, не е копано, не е чупено."


Поставянето на тези осветителни тела е станало без разрешението на кмета. Борис Николов ги е видял по- късно и не е предприел действия по премахването им.

"В скалите и около крепостта са дълбани във времето толкова много отвори, парапети са хващани и т.н., нищо не се е случило, та камо ли тези незначителни отворчета по 10 милиметра в диаметър. Аз се радвам и съм щастлив, че се явиха такива хора да ни съдействат, за да възстановим тази прекрасна гледка."


Вижте още

"Мемориалът на жертвите на комунизма" във Видин е с неизвестен стопанин

Не е изяснена собствеността на изградения преди 20 години "Мемориал на жертвите на комунизма" във Видин . Построен е със средства от държавата, но заради неустановената собственост не са извършвани ремонти, каза Цветан Лилков , председател на областната организация на  политическа партия "Демократи за силна България: "Доколкото се..

публикувано на 16.02.20 в 16:56

Шофьор e загинал на място след удар в стълб в Мездра

Тежкият инцидент в Мездра е станал в късния следобед в събота. Към 17 часа лек автомобил излиза от пътното платно вдясно и се удря в стоманен стълб, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца. Колата е управлявана от Ц.И. на 55 год. от село Лик – водач категория "В" със стаж зад волана от 33 години. При удара шофьорът е загинал..

публикувано на 16.02.20 в 12:10

Заместник-министър Атанас Добрев ще се срещне със земеделски производители във Видин

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев ще се срещне утре със земеделски производители и животновъди  във  Видин . Заедно с експерти от министерството ще се дискутират новостите в кампанията за директни плащания. Събитието ще е от 13 часа часа в  конферентния център на Областната администрация, съобщи директорът на..

публикувано на 16.02.20 в 10:55

Международен конкурс насърчава младежи да изпращат послания по пощата

С послание до възрастни по света ученици могат да участват в международен конкурс.  От "Български пощи" обявиха  стартирането на националния етап на 49-ти международен епистоларен конкурс за млади хора на Всемирния пощенски съюз и ЮНЕСКО.  Темата за 2020 година е: "Напиши послание до възрастен човек за света, в който живеем".  За..

публикувано на 16.02.20 в 09:30

Творците в Зверино рецитираха стихове за любовта и виното

На 15 февруари по повод празниците Трифон Зарезан и свети Валентин членове от художествено-творчески клуб "Факел" в най-голямото мездренското село Зверино се събраха на поредната си среща в дома на Иванка Гьонова. Там, край приятно бумтящата камина и богато наредената софра, в задушевна домашна обстановка, участниците четоха свои..

публикувано на 16.02.20 в 08:30

Традициите на Трифон Зарезан възродиха във видинското село Кутово

Във видинското село Кутово отбелязаха празника на лозарите и винарите в присъствието на гости от Румъния. Тържеството, което беше вчера, ден след самия празник, е организирано от кметството в селото, местното читалище "Просвета – 1937 г."  и танцов състав "Веселие". На празника заедно с кмета на Видин Цветан Ценков и председателя на Общинския..

публикувано на 16.02.20 в 07:50

Стотици видинчани се събраха за среща със Слави Панайотов

Тълпи от деца, родители и младежи се събраха пред книжарница на центъра във Видин, за да се срещнат с един от най- известните "влогъри" в България Слави Панайотов, по известен с канала си в "Youtube" "The Clashers" и да получат автограф от него. Чакащите бяха много развълнувани от възможността да се срещнат на живо с автора на две книги "Топ мистериите..

публикувано на 15.02.20 в 13:10