Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На гости в работилницата по готварство в The Bridge

Снимка: Радио Видин


Днес ви представяме магията на готвенето. За целта отиваме в работилницата по готварство на фестивала The Bridge Fest, където ръководител е Валентин Янков. Той започва да се занимава с готварство от 17-годишна възраст. Преди това е работил е като барман и оттам започва да харесва напрегната атмосфера и работата с хора. Решава,че не е хубаво да работи заобиколен от алкохол, и се мести в кухнята, където напрежението от работата е още по-голямо, но на него това му дава стимул. Там Валентин намира своята истинска страст, готвенето. Учи в кулинарен университет в Бирмингам, Англия. Разказва ни какви вкусотии се учат да готвят на и как се готви на The Bridge при полеви условия с подръчни материали:

"Започнахме от най- основните техники на рязане, как се държи нож, как да си нагласят дъските за рязане, за да не се местят. В началото нарязахме купища зеленчуци и направихме супа, която всички в лагера опитаха и харесаха. Вчера ги разделих на отбори и готвихме ризото и всички се справиха отлично. След като сготвят, жури опитва от ястията и ги оценява. Готвенето на открито е предизвикателство дори и за мен, но всички се справят чудесно. На финала ще им поставя задача да направят тристепенно меню."

Лора от София е една от участничките в работилницата по готварство и е на фестивала за трета година подред:

"Разделихме се на отбори и правихме състезания. Менторът ни показва първо, ние наблюдаваме, записваме си и после се оправяме сами. Днес правим торта, по случай рождения ден на създателя на феста."

Преди работилницата по готварство в миналите издания на The Bridge Лора е била в работилниците по рисуване и фотография. Александра също е от София и е за първа година на фестивала:
"Разбрах за него преди няколко години, но чак сега събрах смелост да взема участие. Избрах си готварството, защото ми е хоби. Оказа се, че съм рязала неправилно през цялото време. Хубавото тук е, че са събрани хора от различни възрастови граници и в същото време се разбират. С еднакво мислене са и в един поток от емоции."
Тортено е положението в работилницата по готварство днес. Виновникът за менюто е Мишо Стефанов - създателят на The Bridge, който е рожденик. Да е здрав и все така обичан, да продължава да мечтае и да вдъхновява младите хора, пък и не само младите. Това му желае нашия екип. 
Иначе The Bridge е страхотна кауза, а още по-хубавото е, че фестивалът стана част от културната ни история и продължава да събира младежи от цялата страна. 
Повече можете да чуете в прикачения аудио файл.
Вижте още

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41