Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в работилницата по готварство в The Bridge

Снимка: Радио Видин


Днес ви представяме магията на готвенето. За целта отиваме в работилницата по готварство на фестивала The Bridge Fest, където ръководител е Валентин Янков. Той започва да се занимава с готварство от 17-годишна възраст. Преди това е работил е като барман и оттам започва да харесва напрегната атмосфера и работата с хора. Решава,че не е хубаво да работи заобиколен от алкохол, и се мести в кухнята, където напрежението от работата е още по-голямо, но на него това му дава стимул. Там Валентин намира своята истинска страст, готвенето. Учи в кулинарен университет в Бирмингам, Англия. Разказва ни какви вкусотии се учат да готвят на и как се готви на The Bridge при полеви условия с подръчни материали:

"Започнахме от най- основните техники на рязане, как се държи нож, как да си нагласят дъските за рязане, за да не се местят. В началото нарязахме купища зеленчуци и направихме супа, която всички в лагера опитаха и харесаха. Вчера ги разделих на отбори и готвихме ризото и всички се справиха отлично. След като сготвят, жури опитва от ястията и ги оценява. Готвенето на открито е предизвикателство дори и за мен, но всички се справят чудесно. На финала ще им поставя задача да направят тристепенно меню."

Лора от София е една от участничките в работилницата по готварство и е на фестивала за трета година подред:

"Разделихме се на отбори и правихме състезания. Менторът ни показва първо, ние наблюдаваме, записваме си и после се оправяме сами. Днес правим торта, по случай рождения ден на създателя на феста."

Преди работилницата по готварство в миналите издания на The Bridge Лора е била в работилниците по рисуване и фотография. Александра също е от София и е за първа година на фестивала:
"Разбрах за него преди няколко години, но чак сега събрах смелост да взема участие. Избрах си готварството, защото ми е хоби. Оказа се, че съм рязала неправилно през цялото време. Хубавото тук е, че са събрани хора от различни възрастови граници и в същото време се разбират. С еднакво мислене са и в един поток от емоции."
Тортено е положението в работилницата по готварство днес. Виновникът за менюто е Мишо Стефанов - създателят на The Bridge, който е рожденик. Да е здрав и все така обичан, да продължава да мечтае и да вдъхновява младите хора, пък и не само младите. Това му желае нашия екип. 
Иначе The Bridge е страхотна кауза, а още по-хубавото е, че фестивалът стана част от културната ни история и продължава да събира младежи от цялата страна. 
Повече можете да чуете в прикачения аудио файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

обновено на 24.08.24 в 15:08

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

обновено на 24.08.24 в 07:52

Отворете очите и сърцата си за "Повелителката на книгите"

Какво ще кажете да си починем малко от трилърите и драматичните любовни романи, наложили се като традиционни за лятото, и да отворим един роман за книгите? По-конкретно, да отворим очите и сърцата си за „Повелителката на книгите“ – роман на американската писателка Карън Хокинс . „Повелителката на книгите“ е от историите, които сякаш..

публикувано на 23.08.24 в 17:25

Продължава фестивалът "Ослен фест - селски Ренесанс" (галерия)

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Това е третото издание на фестивала, разказа инициаторът на проявата Невена Йовчева : "Изпълнено е с деца, с творчески ателиета. Започнахме сутринта с разведряване, с музикални изпълнения на..

публикувано на 23.08.24 в 16:36

Бойко Николов изненадва с летен дебют на песента "Видин ми е L.A."

Днес ви срещам с видинчанина Бойко Николов . Още като малък той открива любовта си към R&B музиката, която го вдъхновява да започне да рапира. Макар и този негов талант да остава скрит дори за най-близките му хора, музиката винаги е била част от вътрешния му свят. След години на съзряване и личностно израстване Бойко решава, че е време да сподели..

публикувано на 23.08.24 в 14:00

Европейска програма помага на работещите родители в грижата за децата

Проект „Родители в заетост“ се финансира от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 и цели да осигури по-добър баланс между професионалния и личния живот на самотни, многодетни родители и на тези с малки деца   чрез предоставяне на възможности за полагане на грижи за отглеждане на деца и чрез услуги за улесняване достъпа до заетост,..

публикувано на 24.08.24 в 14:05

Враца казва: "Buongiorno!"

"Buongiorno, Враца!" - казваме на всички, които са предвидили в рамките на утрешния ден да се потопят в италианската култура под Околчица. Интересни занимания, любопитни срещи, освежаващи напитки и разбира се автентични вкусове от традиционната за Италия кухня - това са само част от нещата, до които може да се докоснете по време на близо..

публикувано на 23.08.24 в 09:30