Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 17 юли 2019 година

Авиационното пръскане срещу комари по поречието на Дунав на територията на област Видин се извърши днес. Третирани се площите в 2-километрова зона от реката. Късно снощи бе направена и поредната имагицидна обработка срещу комари в град Видин, като бяха обхванати всички паркове, междублокови пространства, улици. Тази вечер обработки ще има в три населени места, разположени край река Дунав – Дунавци, Ботево и Цар Симеоново, а на 18 Юли - в Антимово, Гомотарци, Кошава, Кутово и Сланотрън.

Разширява се обхватът на мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС). Това обяви на брифинг пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, след заседание на Централния епизоотичен съвет към Министерски съвет. Финансовото възнаграждение за отстрел на дива свиня се увеличава на 150 лв. в 20-километровите зони около огнищата, засилва се и контролът на движението в тях. Министерството на околната среда и водите, съвместно с Изпълнителна агенция по горите, предприемат мерки за намаляване популацията на дива свиня в националните паркове.

Мащабна информационна кампания се провежда в страната във връзка с усложнената епизоотичната обстановка относно заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и обществената значимост на този въпрос. Наред с листовките, които се разпространяват в населените места и сред ловно-рибарските дружества, от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подготвиха видеоклип.


Африканската чума е установена и във Враца. Болестта е засегнала ловно стопанство край града. По информация на собственика на дружеството, пробите на две от отглежданите диви прасета, са потвърдили наличието на заразата. 


Операционна маса от ново поколение, болнични легла, пациентски монитори и видеоларингоскоп са част от оборудванетозакупено за многопрофилната болница по активно лечение в Монтана със средства от общинския бюджет.

Видинската областна болница има възможност да заработи над 1 милион лева през месец юли.


Продължава асфалтирането на пътни участъци в населените места на Враца. След асфалтирането на близо 2-километровия участък от пътя до село Згориград, ремонтите по пътната инфраструктура продължават и в останалите населени места на общината.

Община Видин зарадва младежите от The Bridge Fest със 70 кг нектарини. Още един повод за доброто настроение днес бе отбелязването на 35-тия рожден ден на Михаил Стефанов, директор на фестивала.

Съвместна българо- румънска трудова борса по Проект “Съвместни усилия в подкрепа на хората в неравностойно положение на трудовия пазар в трансграничния регион” ще се проведе от днес до 19.07.2019 г. в град Крайова, Румъния. Бенефициент на проекта е Община Берковица. Трудовата борса представлява мястото, където се осъществява на практика връзката между фирмите, търсещи работна ръка и гражданите, които търсят нова работа.

Деца събират подписка за по-чист и зелен Видин. Смятат, че в града има нужда от повече контейнери за разделно събиране и очакват и възрастните да ги подкрепят. Идеята е на Весела и Станислава и само за два дни момичетата успели да съберат повече от 200 подписа. Подписката с помощта на родителите децата ще внесат в общината.

Приема на ученици от 7 до 12 клас и утвърждаването на маломерни паралелки обсъждаха общинските съветници в Ружинци. "Решенията са от сега още преди началото на учебната година, за да се създат нормални  условия на училищата да работят", каза кметът Алекснадър Александров.

В Ново село започнаха ремонти с отпуснатите в края на миналата година 1 377 000 лева с решение на Министерски съвет. Ще бъдат санирани два общински жилищни блока. Изкърпват се улици в общината.

Поклонническият поход по повод 550 години от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир премина през Долна Кремена. Преди да започне походът внимателно е проучен маршрутът, по който е минала монашеската процесията през 1 469 година.

Самостоятелна изложба на художника от Монтана Николай Пенков бе открита в културния дом на град Власотинце, Сърбия.
Вижте още

Снимката на 7 юли 2020 година

Още едно лице от област Видин, при което е бил установен Covid-19 , е излекувано по данни на Регионалната здравна инспекция. Излекуваният е изписан от болницата в Лом. Три остават активните случаи в областта. Един от инфектираните с коронавирус и поставен под домашно наблюдение от област Враца е бил откаран в болница, съобщиха от Регионалната..

публикувано на 07.07.20 в 18:00

Видинското село Делейна става "Артистична резиденция"

Творци от България и чужбина ще участват в първата "Артистична резиденция", която ще се проведе през август във видинското село Делейна . Организатор е платформата "Фабрика за идеи" в партньорство с "Видински фонд читалища". Форматът е провокиран от нуждата от изкуство в българското село, обясни Милица Джанджова от организаторите...

публикувано на 07.07.20 в 17:37

Обновяват междублоковите пространства в два от кварталите на Лом

Междублоковите пространства в два квартала в Лом ще бъдат изцяло обновени . Жителите на квартал "Зорница" ще се радват на ново спортно игрище, детска площадка, нови пейки и зелени площи. Освен това ще бъдат асфалтирани улици.  В квартал "Младост" се предвижда премахване на нерегламентираните сметища, подравняване на терена, монтирането на..

публикувано на 07.07.20 в 17:23

По-добри резултати по математика показаха седмокласниците във Видинско

С 4,3 точки се е повишил резултатът от националното външно оценяване по математика в 7 клас в област Видин. Средният резултат за региона е 28,70 точки, при среден за страната 36,33 точки , обясни началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова . "Бяхме предвидили доста мерки за повишаване на резултатите на..

публикувано на 07.07.20 в 15:50
Врачанската болница

Приеха инфектиран с коронавирус в болницата във Враца

Един от инфектираните с коронавирус и поставен под домашно наблюдение от област Враца е бил откаран в болница, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Враца. Оказало се е, че състоянието на пациента се е влошило и е трябвало да бъде приет в лечебно заведение. За последните 24 часа от РЗИ-Враца са тествали за коронавирус 8 нови жители..

публикувано на 07.07.20 в 14:47

Над 15 000 данъкоплатци са обслужени в офисите на НАП Монтана за полугодието

Малко над 15 000 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през първото полугодие, съобщиха от пресслужбата на агенцията.  4 700 са посетили приходната администрация заради въпроси, свързани със здравния статус, а 3 600 - по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления..

публикувано на 07.07.20 в 12:51

Отложиха дело за убийство в село Върбица

Врачанският окръжен съд не даде ход на съдебното следствие по наказателно от общ характер дело за убийство в с. Върбица . Подсъдимият е обвинен, че на 30 срещу 31 август 2018 г. във врачанското село чрез нанасяне на удари по главата и тялото, умишлено е причинил смъртта на живеещата с него на семейни начала 31-годишна жена. Според държавното..

публикувано на 07.07.20 в 12:12