Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Нинов - лекар по призвание и певец по душа

Снимка: Радио Видин


Днешното издание на "Калейдоскоп" ще бъде свързано най-вече с музиката и здравето, защото на гости ни е един изключителен човек, отдаден на музиката, и на медицината - Димитър Нинов. По професия Д-р Нинов е лекар, специалист по кожни и венерически болести и магистър по здравен мениджмънт. По душа е човек, отдаден на музиката. Роден е през 1955 г. във Видин. И двамата му родители пеят в хор "Боян Чонос" като солисти, макар че не са професионални музиканти. Така той от малък ходи на Детска музикална школа и свири на няколко инструмента. Сестра му Иванка Нинова, която сега е известна оперна певица и наскоро отбеляза 30 години на сцената на Държавната опера, също свири и то на пиано. Учи в  "Зеленото" училище,  продължава средното си образование в Първа гимназия, в която има осем паралелки по онова време. Кандидатства медицина, приет е веднага. Преди това минава през задължителната казарма, в гвардейския оркестър. През 1982 г. се дипломира  като лекар, следва разпределение в село Козар Белене, община Левски. Работи пет години по разпределение, за да завърши специализацията си по "Акушерство и геникология". В София започва работа като лекар в Републиканския център по спортна медицина. И така цели 11 години. През това време  специализира "Кожни и венерически болести".  Сега работи като дерматолог и в тази връзка е написал "Химн на дерматолозите". Неговото професионално верую е, че лекарят трябва да се отнася към пациента ако не като към брат или сестра, то поне като към близък роднина.
Д-р Нинов е композитор. Първите си авторски песни той  изпълнява в дует със съпругата си и те са отличени на два национални конкурса - конкурса за авторска песен (Добрич, 1988) и XI-ия конкурс "Песни за Бургас и морето“ (Бургас, 1985).

Детството
"Майка ми и баща ми не бяха професионалисти музиканти, те не познаваха и нотите. Диригент беше Георги Нотев и той ги пита: "Вие като не познавате нотите, защо ги гледате?", а те му отговарят: "Като гледаме, че нотичките отиват по-високо и ние пеем по-високо, като тръгнат надолу и пеем по-ниско. Израснал съм в една къща на площад "Таш кюприя", сега на нейното място има един грозен панелен блок. Аз имах прекрасно детство, с много деца, с много игри, всички сме били отлични ученици и същевременно много палави. Аз свирех на няколко инструмента. Имам пет години детска музикална школа по акордеон. Сестра ми започна на акордеон, обаче не ѝ хареса акордеона и като каза: "Искам пиано и това е!" Тя започна да учи пиано, но не купиха пиано веднага. Пък аз свирех в духовия оркестър на гимназията на тромпет. Петко Трифонов ни преподаваше, много го обичахме всички. Той искаше да ме готви да вляза в Консерваторията с тромпет и като разбра, че ще кандидатствам с медицина, направо ми се разсърди. Аз съм китарист от 7-8 клас и досега си  свиря на китара. Имахме страхотна художествена самодейност. Сега не знам какво правят младите. Какви тържества имахме! В първа гимназия имахме осем паралелки 38-40 човека."


 Медицината

"Две години преди това бях в казармата. разпределението ми беше в Козар Белене. Първо отива на село за да стане лекар. Работил съм пет пълни години без медицинска сестра. Такава практика е абсолютно задължително. Трябва да се сблъскаш с реалността. Както и с казармата, една година трябва да се мине през казармата. Моята любов беше гинекологията. Или се влюбваш в някоя жена или не се влюбваш, единствената  ми шестица на държавни изпити е по "Акушерство и гинекология". Бях лекар на национални отбори. Завеждам женското направление във футбола. Аз съм дал на българските дерматолози "Химн на детерматолозите". Човек трябва  да върши добри дела и да е позитивен. Моето мнение е лекарят да се отнася към пациента, ако не като към брат или сестра, то поне като към първи братовчед!!! Това е моето верую. Искам да препоръчам - който не е бил в Боянската църква, нека да я посети. В двора ѝ има три секвои. Дясната секвоя е моята секвоя, тя е огромна, седем души не могат да я обгърнат. Като я обгърна, тя ми отнема отрицателната енергия. Пред тази секвоя се намира гробът на царица Елеонора."


 
Композирането и музиката
"Аз съм лауреат на три национални  конкурса като композитор и най-големият ми успех е конкурса "Песни за Бургас и морето и неговите трудови хора", където моята песен "Месемврия", по моя музика и текст на моята съпруга Мария се класира от 167 и  влезе в първите 12. Трябваше да я пее дует "Ритон", но я изпяхме ние с жена ми и стана много хубаво. Композирането - идва ми нещо от горе, сядам си на пианото и така се получава.  Участвахме  в движението  "Ален мак" , особено като избягаха в чужбина Мариана и Тодор Трайчеви, които толкова много ги толерираха.  Ние ги заместихме като дует и то само с авторски песни. Музиката е моят живот. Тя ме спасява, иначе съм загинал в това забързано ежедневие. Просто тя ме спасява, аз съм лекар по призвание и певец по душа."


 Повече можете да научите от прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30