Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Край на историята със серовъглерода във Враца

Снимка: Фейсбук

Изкараха 110-те тона серовъглерод от площадката на "Химко" днес /20 юли/. Така беше сложен край на операцията по извеждането на опасното вещество от границите на неработещия бивш химически комбинат край Враца.

Наличието на химикала предизвика истинска истерия, която гръмна в навечерието на европейските избори. Наложи се намесата на държавата, като дори премиерът Борисов даде ултиматум за извеждането на продукта. За 2 месеца фирмата-собственик /"Камибо"/, която е на депутата от ГЕРБ Стаенислав Попов организира и реализира извеждането на серовъглерода извън пределите на Враца.

В социалните мрежи кметът на Враца Калин Каменов обеща, че предстои утилизацията на водата, в която над 20 години бяха потопени контейнерите с веществото. След това ще бъде почистена и самата площадка.

Вижте още
Градски духов оркестър - Видин

Градският духов оркестър във Видин се подготвя за изяви на открито

31 май е обявен за празник на военните духови оркестри. Годишнината е във връзка с обявяването на марша "Велик е нашият войник" за химн на Българската армия. В Градския духов оркестър във Видин свирят 14 музиканти, техен диригент е Диляна Цанкова, която вече 9 години работи като диригент. Независимо от извънредното положение, свързано с КОВИД 19,..

публикувано на 31.05.20 в 09:50

Ботев отстъпи с 0:2 от ЦСКА

Ботев отстъпи с 0:2 от ЦСКА при гостуването си в контрола в София. Домакините спечелиха срещата след късни голове в последните 15-ина минути. Първо Томи Юрич откри от дузпа, отсъдена за нарушение на Петко Ганев срещу Ахмед Ахмедов, като при нарушението бранителят на врачани получи втори жълт и респективно червен картон. Само 120 секунди по-късно..

публикувано на 31.05.20 в 09:05
Петьо Попов от Козлодуй

Туристът от Козлодуй продължава по стъпкита на Ботевата чета

Село Баница- местността Речка е днешният маршрут, който ще измине по стъпките на Ботевата чета туристът от Козлодуй Петьо Попов. Към него са се присъидинили още трима приятели - казва Петьо Попов:  "Вече не съм сам, двама -трима приятели дойдоха, имам си компания и става по-интересно. Днес се качваме на Милин камък, където четата води първата..

публикувано на 31.05.20 в 08:40
Новата свинеферма в Дунавци

В 10 часа жители на Дунавци блокират Е-79 като протест срещу свинеферма

Жители на Дунавци ще блокират международния път Е 79 в знак на протест срещу местна свинеферма, която според тях замърсява въздуха. Това е решено на общоградско събрание преди седмица, каза за Радио Видин Малин Младенов , който е сред инициаторите: "На събранието присъстваха 102 човека, взе се решение на 31 май от 10 часа да се проведе протест и..

публикувано на 31.05.20 в 08:05

Детските градини и ясли във Видин отварят врати в понеделник

Детските градини и ясли във Видин се готвят да отворят врати в понеделник. В детска градина "Зорница" очакват една трета от децата да се върнат в групите, каза директорът Светлана Петкова : "Единият вариант е да задържим тази бройка, а другият на втората седмица, като се успокоят родителите децата да се увеличат. По принцип винаги лятото..

публикувано на 30.05.20 в 14:49

Задържаха жена за кражба в село Пудрия

Врачанският районен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за жена /И. Х./ .  Тя е обвинена в извършването на грабеж в дома на 77-годишната Ц. П. на 16 март т. г. в село Пудрия. "От данните по делото може да се направи обосновано предположение, че обвиняемата е извършила престъплението, за което е обвинена...

публикувано на 30.05.20 в 14:24

Заседание на общинския съвет на Ружинци

Деветата редовна сесия на общинския съвет на Ружинци се проведе вчера. Заседанието бе в малкият салон на читалището заради противоепидемичните мерки. "Спазихме всички мерки и сесията премина нормално" , каза кмета на общината Александър Александров и добави: "Пет точки бяха в дневния ред. По първа точка бе прието предложение за общински имот..

публикувано на 30.05.20 в 14:06