Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Международна лятна академия за млади лидери във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Международна лятна академия на тема "Трансформиращо образование - създатели на промяната" събра във Видин ученици от града и студенти от Индонезия, Испания, Чехия и Полша. Те идват от различни места и имат разностранни интереси, но всички са любознателни и желаят да придобият знания и умения, които да им бъдат полезни в бъдеще.

Симона Йорданова от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин харесва формата на академията и смята, че той трябва да бъде приложен и в местните училища.

"Целта на академията е да ни запознае с това, към което се стреми ЕС, с програмата "Еразъм+" и как да се подобрят нещата в малките населени места. Дейностите са свързани с неформално обучение, по-скоро да се опознаем повече по неформален начин. Това, което ми харесва повече, е, че може да участваш свободно. Като цяло това ми харесва повече от това, което правим в училище, много по-ефективно е..."

Карина Енева учи хуманитарни науки в Полша и е стажант на програма "Еразъм+". В Международната лятна академия участва като обучител. Целта ѝ е да предаде на участниците свои идеи, свързани с образованието и развитието на определени умения, които ще са им полезни за цял живот:

"Може би да им покажа друга гледна точка, дори и това да помогна за по-добра дискусия. Според мен много млади хора са доста пасивни, тоест те са свикнали да има човек, който да им говори, а не са свикнали толкова много да са активни, те самите да поемат инициативата. Така че много от активностите са насочени към тях, тоест идеите да идват от тях и да се научат да бъдат по-уверени в себе си..."


Управителят на Областния информационен център и организатор на Международната лятна академия Мариела Савкова обясни, че целта на обучението е да подкрепи развитието на европейската идентичност у младите хора и да изгради лидерски умения у тях:

"Истинско удоволствие ми е работата с тях. Намерихме начин не само да бъдем полезни на тази група от младежи, но в същото време да видим, че младите хора на Видин са страхотни, просто имат нужда от подкрепа, имат нужда от занимания, които харесват, имат нужда да се свързват, да се ангажират и да бъдат овластени в тяхното желание да участват, да подкрепят и да инициират и изпълняват различни проекти, които правят нашата общност по-богата, по-включваща, и, разбира се, по-толерантна..."


Обучението е организирано и се провежда в партньорство с неправителствената организация "Институт перспективи". Председателят на организацията Ахмед Куйтов обясни, че лятната академия е крачка към създаването на ново сътрудничество, насочено към младите хора от региона:

"Това е първата стъпка, която ще постави основата на едно сътрудничество, което ще бъде ориентирано към младите хора. Защото новите европейски програми, които ще стартират след 2021 година, имат удвоен бюджет по програма "Еразъм+" и в момента ние си поставяме за цел да помагаме на младите хора от Видин. Днешният форум е много показателен, защото младите хора имат времето, силата и амбицията да са двигател на хубавите идеи. Започваме и ще се стараем с колегите от Областния информационен център да запазим този ентусиазъм и да го вложим в градивни неща..."

Основната цел на академията е да бъде разработен проект, с реализацията на който да се осъществи младежки обмен. Какви идеи са обсъдени и ще бъдат ли предложени за финансиране по програма "Еразъм +" ще стане ясно в последния ден на академията - 16 август, когато младите хора ще представени резултатите от своята работа.

Галерия

Вижте още

Безплатно измерване на кръвна захар организира ежемесечно Клуб "Диабет" във Видин

Клуб "Диабет" продължава и през 2020 година провеждането на безплатни измервания на кръвната захар и лекции на теми, свързани със захарния диабет. Двете инициативи са достъпни както за членове на организацията, така и за всички жители на Видин и областта, обясни председателят на клуба Катина Велкова: "Това е нашият приоритет, към който трябва да се..

публикувано на 17.02.20 в 17:19
Проф. д-р Николина Огненска

Проф. д-р Николина Огненска: Важно е човек да си прави профилактика на младини, за да има спокойни старини

"Профилактика на здравето  - да открием болестите преди да са се появили". Това е темата на среща на проф. д-р Николина Огненска с жители на Видин. Тя ще презентира иновационни методи в медицината, с които грижата за човешкото здраве се пренася изцяло в сферата на профилактиката.    Доктор по изкуствознание и професор по теория на музиката,..

публикувано на 17.02.20 в 16:16
Слави Панайотов

Слави Панайотов представи втората си книга във Видин

Един от най- известните "влогъри" в България- Слави Панайотов, е  роден през 1986 г. в Плавдив. Става известен с "Youtube" канала си " The Clashers" . В него той публикува видеа на различна тематика, като хитовите му серии са "Топ Класации", "50 Невероятни факта" и "Нещата, които не искат да знаете" . Вдъхновен от сериите "Топ Класации" се..

публикувано на 17.02.20 в 16:15

С покаянието се завръщаме при Бога

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 16.02.20 в 08:00

Мариан Вълев във Видин за предпремиерата на "Ятаган"

Един от най-известните български актьори Мариан Вълев пристига във Видин за среща с фенове на киното. Повода е предпримиерата на филма "Ятаган". В тази връзка емблематичният актьор, изиграл една от най-знаковите роли в родният ефир - тази на Росен Гацов-Куката в сериала "Под Прикритие" даде специално интервю за Радио ВИДИН. Йорданка Петрова..

обновено на 15.02.20 в 07:52

"Заедно" на 14 февруари 2020 година

Темите в "Заедно" на 14 февруари 2020 година: Във Враца организират благотворителен концерт в подкрепа на Весела Огнева , която се бори с тежка диагноза, но без да губи вярата и усмивката. От платформата "Приятели, помагайте", чийто създател е Лео Кадели обявиха кауза "Абитуриенти в неравностойно положение 2020". Желанието им е да..

публикувано на 14.02.20 в 16:20

Повече туристи са посетили Белоградчик през миналата година

Беседите за Белоградчишката крепост и пещерата "Магура" вече се предлагат на 10 езика.  Предстои от 13 до 15 март да се проведе традиционното информационно пътуване, през март ще има и обучително пътуване за екскурзоводите и туроператорите от региона на Бургас. Това стана ясно на проведено заседание на Консултативния съвет по туризъм в Белоградчик...

публикувано на 13.02.20 в 17:35