Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна лятна академия за млади лидери във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Международна лятна академия на тема "Трансформиращо образование - създатели на промяната" събра във Видин ученици от града и студенти от Индонезия, Испания, Чехия и Полша. Те идват от различни места и имат разностранни интереси, но всички са любознателни и желаят да придобият знания и умения, които да им бъдат полезни в бъдеще.

Симона Йорданова от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин харесва формата на академията и смята, че той трябва да бъде приложен и в местните училища.

"Целта на академията е да ни запознае с това, към което се стреми ЕС, с програмата "Еразъм+" и как да се подобрят нещата в малките населени места. Дейностите са свързани с неформално обучение, по-скоро да се опознаем повече по неформален начин. Това, което ми харесва повече, е, че може да участваш свободно. Като цяло това ми харесва повече от това, което правим в училище, много по-ефективно е..."

Карина Енева учи хуманитарни науки в Полша и е стажант на програма "Еразъм+". В Международната лятна академия участва като обучител. Целта ѝ е да предаде на участниците свои идеи, свързани с образованието и развитието на определени умения, които ще са им полезни за цял живот:

"Може би да им покажа друга гледна точка, дори и това да помогна за по-добра дискусия. Според мен много млади хора са доста пасивни, тоест те са свикнали да има човек, който да им говори, а не са свикнали толкова много да са активни, те самите да поемат инициативата. Така че много от активностите са насочени към тях, тоест идеите да идват от тях и да се научат да бъдат по-уверени в себе си..."


Управителят на Областния информационен център и организатор на Международната лятна академия Мариела Савкова обясни, че целта на обучението е да подкрепи развитието на европейската идентичност у младите хора и да изгради лидерски умения у тях:

"Истинско удоволствие ми е работата с тях. Намерихме начин не само да бъдем полезни на тази група от младежи, но в същото време да видим, че младите хора на Видин са страхотни, просто имат нужда от подкрепа, имат нужда от занимания, които харесват, имат нужда да се свързват, да се ангажират и да бъдат овластени в тяхното желание да участват, да подкрепят и да инициират и изпълняват различни проекти, които правят нашата общност по-богата, по-включваща, и, разбира се, по-толерантна..."


Обучението е организирано и се провежда в партньорство с неправителствената организация "Институт перспективи". Председателят на организацията Ахмед Куйтов обясни, че лятната академия е крачка към създаването на ново сътрудничество, насочено към младите хора от региона:

"Това е първата стъпка, която ще постави основата на едно сътрудничество, което ще бъде ориентирано към младите хора. Защото новите европейски програми, които ще стартират след 2021 година, имат удвоен бюджет по програма "Еразъм+" и в момента ние си поставяме за цел да помагаме на младите хора от Видин. Днешният форум е много показателен, защото младите хора имат времето, силата и амбицията да са двигател на хубавите идеи. Започваме и ще се стараем с колегите от Областния информационен център да запазим този ентусиазъм и да го вложим в градивни неща..."

Основната цел на академията е да бъде разработен проект, с реализацията на който да се осъществи младежки обмен. Какви идеи са обсъдени и ще бъдат ли предложени за финансиране по програма "Еразъм +" ще стане ясно в последния ден на академията - 16 август, когато младите хора ще представени резултатите от своята работа.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13