Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна лятна академия за млади лидери във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Международна лятна академия на тема "Трансформиращо образование - създатели на промяната" събра във Видин ученици от града и студенти от Индонезия, Испания, Чехия и Полша. Те идват от различни места и имат разностранни интереси, но всички са любознателни и желаят да придобият знания и умения, които да им бъдат полезни в бъдеще.

Симона Йорданова от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин харесва формата на академията и смята, че той трябва да бъде приложен и в местните училища.

"Целта на академията е да ни запознае с това, към което се стреми ЕС, с програмата "Еразъм+" и как да се подобрят нещата в малките населени места. Дейностите са свързани с неформално обучение, по-скоро да се опознаем повече по неформален начин. Това, което ми харесва повече, е, че може да участваш свободно. Като цяло това ми харесва повече от това, което правим в училище, много по-ефективно е..."

Карина Енева учи хуманитарни науки в Полша и е стажант на програма "Еразъм+". В Международната лятна академия участва като обучител. Целта ѝ е да предаде на участниците свои идеи, свързани с образованието и развитието на определени умения, които ще са им полезни за цял живот:

"Може би да им покажа друга гледна точка, дори и това да помогна за по-добра дискусия. Според мен много млади хора са доста пасивни, тоест те са свикнали да има човек, който да им говори, а не са свикнали толкова много да са активни, те самите да поемат инициативата. Така че много от активностите са насочени към тях, тоест идеите да идват от тях и да се научат да бъдат по-уверени в себе си..."


Управителят на Областния информационен център и организатор на Международната лятна академия Мариела Савкова обясни, че целта на обучението е да подкрепи развитието на европейската идентичност у младите хора и да изгради лидерски умения у тях:

"Истинско удоволствие ми е работата с тях. Намерихме начин не само да бъдем полезни на тази група от младежи, но в същото време да видим, че младите хора на Видин са страхотни, просто имат нужда от подкрепа, имат нужда от занимания, които харесват, имат нужда да се свързват, да се ангажират и да бъдат овластени в тяхното желание да участват, да подкрепят и да инициират и изпълняват различни проекти, които правят нашата общност по-богата, по-включваща, и, разбира се, по-толерантна..."


Обучението е организирано и се провежда в партньорство с неправителствената организация "Институт перспективи". Председателят на организацията Ахмед Куйтов обясни, че лятната академия е крачка към създаването на ново сътрудничество, насочено към младите хора от региона:

"Това е първата стъпка, която ще постави основата на едно сътрудничество, което ще бъде ориентирано към младите хора. Защото новите европейски програми, които ще стартират след 2021 година, имат удвоен бюджет по програма "Еразъм+" и в момента ние си поставяме за цел да помагаме на младите хора от Видин. Днешният форум е много показателен, защото младите хора имат времето, силата и амбицията да са двигател на хубавите идеи. Започваме и ще се стараем с колегите от Областния информационен център да запазим този ентусиазъм и да го вложим в градивни неща..."

Основната цел на академията е да бъде разработен проект, с реализацията на който да се осъществи младежки обмен. Какви идеи са обсъдени и ще бъдат ли предложени за финансиране по програма "Еразъм +" ще стане ясно в последния ден на академията - 16 август, когато младите хора ще представени резултатите от своята работа.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00