Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Училище от Мездра получи статут "Иновативно"

Снимка: Основно Училище "Св. св. Кирил и Методий"

Основно Училище "Св. св. Кирил и Методий" - Мездра отново получи статут на Иновативно училище. С извънкласна форма, а не с промяна на учебния план е свързано кандидатстването на институцията за иновативна. Инициативата се казва "Говорящ вестник", която помага за гражданското образование на децата. Той се казва така защото го няма на хартия. Директора на училището Галя Богданова, разкрива в разговор с Недка Лилкова, че екип ученици с помощта на учители подготвят срещи с известни личности.

"Има екип репортери, екип проучващ живота и прави презентации, екип подготвящ въпроси и екип посрещаш гостите. Много видни личности сме имали в училище през времето и сме установили колко голям е ефекта учениците от малък град да видят някой, който са виждали само по телевизията. Наскоро ни гост ни беше Мария Петрова, Тити Папазов, Виктор Ангелов мастершеф и още много. Всеки един в своята сфера показва на децата неща за, които не биха могли и да предположат ако нямат тази непосредствена среща."

Това, че училището има статут на Иновативно училище не носи допълнителни финансови средства, затова и не това е причината за кандидатстването. "Говорящ вестник" се прави в името на децата, за тяхното бъдеще и се случва извън учебно време вече 10 години, уточнява Галя Богданова.

"До миналата учебна година не е имало финансиране. Това не е критерия да кандидатстваме. Ние сме кандидатствали за идеята и за това, че нашият "Говорящ вестник" ни прави различни. Той не се е изразходил като идея винаги има нещо интересно. Има деца, които са били водещи на вестника и в годините все още идват на нашите срещи защото им е оставило отпечатък, включват се по-малки ученици. Имаме снимков материал за всяка една от срещите на Говорящия вестник и имаме уникален документ, който е наш патент казва се ученическа книжка подарява се на всеки гост, в която го номинираме за почетен ученик на училището."


Основно Училище "Св. св. Кирил и Методий" - Мездра е сред 395 училища в страната, които са със статут на иновативни одобрени от Комисията за иновативни училища към Министерството на Образованието и Науката.

Вижте още

Безплатно измерване на кръвна захар организира ежемесечно Клуб "Диабет" във Видин

Клуб "Диабет" продължава и през 2020 година провеждането на безплатни измервания на кръвната захар и лекции на теми, свързани със захарния диабет. Двете инициативи са достъпни както за членове на организацията, така и за всички жители на Видин и областта, обясни председателят на клуба Катина Велкова: "Това е нашият приоритет, към който трябва да се..

публикувано на 17.02.20 в 17:19
Проф. д-р Николина Огненска

Проф. д-р Николина Огненска: Важно е човек да си прави профилактика на младини, за да има спокойни старини

"Профилактика на здравето  - да открием болестите преди да са се появили". Това е темата на среща на проф. д-р Николина Огненска с жители на Видин. Тя ще презентира иновационни методи в медицината, с които грижата за човешкото здраве се пренася изцяло в сферата на профилактиката.    Доктор по изкуствознание и професор по теория на музиката,..

публикувано на 17.02.20 в 16:16
Слави Панайотов

Слави Панайотов представи втората си книга във Видин

Един от най- известните "влогъри" в България- Слави Панайотов, е  роден през 1986 г. в Плавдив. Става известен с "Youtube" канала си " The Clashers" . В него той публикува видеа на различна тематика, като хитовите му серии са "Топ Класации", "50 Невероятни факта" и "Нещата, които не искат да знаете" . Вдъхновен от сериите "Топ Класации" се..

публикувано на 17.02.20 в 16:15

С покаянието се завръщаме при Бога

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 16.02.20 в 08:00

Мариан Вълев във Видин за предпремиерата на "Ятаган"

Един от най-известните български актьори Мариан Вълев пристига във Видин за среща с фенове на киното. Повода е предпримиерата на филма "Ятаган". В тази връзка емблематичният актьор, изиграл една от най-знаковите роли в родният ефир - тази на Росен Гацов-Куката в сериала "Под Прикритие" даде специално интервю за Радио ВИДИН. Йорданка Петрова..

обновено на 15.02.20 в 07:52

"Заедно" на 14 февруари 2020 година

Темите в "Заедно" на 14 февруари 2020 година: Във Враца организират благотворителен концерт в подкрепа на Весела Огнева , която се бори с тежка диагноза, но без да губи вярата и усмивката. От платформата "Приятели, помагайте", чийто създател е Лео Кадели обявиха кауза "Абитуриенти в неравностойно положение 2020". Желанието им е да..

публикувано на 14.02.20 в 16:20

Повече туристи са посетили Белоградчик през миналата година

Беседите за Белоградчишката крепост и пещерата "Магура" вече се предлагат на 10 езика.  Предстои от 13 до 15 март да се проведе традиционното информационно пътуване, през март ще има и обучително пътуване за екскурзоводите и туроператорите от региона на Бургас. Това стана ясно на проведено заседание на Консултативния съвет по туризъм в Белоградчик...

публикувано на 13.02.20 в 17:35