Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 август 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Отделението по неврология на видинската болница  работи и в момента, заявиха от Министерството на здравеопазването в отговор на Радио Видин. Предприети са всички необходими мерки за стабилизирането и функционирането му в съответствие с медицинските стандарти в областта, посочват от ведомството.


Горни Лом е единственото село в община Чупрене, където на 27 октомври ще се проведат избори за кмет на кметство. В останалите населени места жителите са под прага от 350 души.


През септември ще започнат археологическите разкопки на праисторическото селище Оходен и при местността "Манастирски дол" във Врачанско. Освен споменатите обекти се работи и по Градище - късноантичният и средновековен обект край прохода "Вратцата".


Противопожарната обстановка към момента в област Видин е спокойна. Повишена пожарна опасност крие небрежното пушене. Хвърлянето на неизгасени цигари може да предизвика неконтролируема огнена стихия. Не бива да се изхвърлят и стъклени бутилки - които могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.


14 автобуса ИСУЗУ ще закупи Община Враца на лизинг. Новите превозни средства ще са дизелови, нископодови и ще отговарят на всички европейски регламенти и директиви. Те ще имат климатична система, вентилация и обособени места за инвалиди.


Представителен танцов състав "Хемус" при Община Враца ще вземе участие в Международен студентски фестивал за народни песни и танци в Полша. Интернационалният форум ще се проведе от 23 август до 01 септември и е организиран от Ансамбъла за народни песни и танци "Катовице“ към Силезийски университет Катовице.


Средновековната крепост "Баба Вида" за поредна година ще бъде сцена на Фестивала "БъдинЪ", който се организира от Община Видин на 24 и 25 август.


Деца от Берковица са част от екипа по разработката на състезателна игра за телефон, която помага в ученето на математика. Учени от Германия са създателите на математическа игра, а учениците на берковското Първо основно училище "Н. Вапцаров“ я тестват на практика.


Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат през септември във Видин. Инициативата е на Фондация "Искам бебе", столична болница за репродуктивно здраве и голяма млекопреработвателна компания.


Заради ремонтни дейности в Мездра се забранява паркирането от южната страна на кръговото кръстовище. Затваря се за моторни превозни средства и южното платно на ул. "Христо Ботев" в участъка от автогарата до паркинга на Община Мездра (Алеята на кестените в посока гарата).

 

В град Лом се проведе информационна кампания на тема "Здравословно хранене сред подрастващи и младежи". Инициативата е на студенти по медицина от ромски произход, в рамките на проект "Менторска подкрепа за студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалност". 



Днес в Кула бе отбелязан Денят на града. Проявите започнаха с водосвет и продължиха с тържествена сесия на общинския съвет. С грамоти и значки бяха наградени заслужили граждани на общината.

Мащабен концерт на легендарния солист на рок бандата „Юрая Хийп“ Джон Лоутън и музикантите от култовата група Б. Т. Р. ще се проведе във Враца. Концертът ще се състои на 13 септември, ден преди началото на Врачанския есенен панаир.


177 години от рождението на врачанския революционер Никола Войводов и 152 години от гибелта му и героичните събития на парахода "Германия" ще отбележат във Враца. Честването ще започне на 20 август от 09:00 часа пред паметната плоча на булеварда, кръстен в негова чест.


8-ми пореден Фолклорен Събор ще се състои в село Винарово в община Ново село. Ще участват и децата от състава към винаровското читалище.


Лятна балетна академия започва във Видин. Заниманията ще се водят от балетния педагог Катя Ангелова.


Корозирала ръчна граната, открита край язовир Огоста, е унищожена от военнослужещи, съобщиха от Министерството на отбраната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ВиК авария в Покрайна превърна овощна градина в река

Спукана тръба наводнява вече голяма част от овощни насаждения, затова сигнализира Стела Стойкова,  земеделски производител от видинското село Покрайна пред кореспондента на Радио Видин Наско Цанов: „Аз съм земеделски производител, отгле ждам 15 декара овощни насаждения: 13- ябълки и 2- сливи. Проблемите започнаха през 2023 година месец октомври...

публикувано на 07.09.24 в 10:33

Даниела Николаева е новият заместник председател на Районната избирателна комисия в Монтана

Движението за права и свободи на Пеевски се пребори за заместник председателско място в Районната избирателна комисия в Монтана. Централната избирателна комисия назначи служебно Районна избирателна комисия Монтана. Това се наложи, след като на консултациите при областния управител партиите не се разбраха. Тогава представители на двете крила в ДПС..

публикувано на 07.09.24 в 10:30

Фестивал на древните култури откриха край Враца

Откриха фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка", съобщиха от общинската управа на Враца.  За осма година местността "Валога" край врачанското село Оходен е сцена на древните култури. Атрактивният фестивал откри заместник-кметът  Петя Долапчиева , която поздрави организаторите и присъстващите от името на кмета Каменов.  Директорът на..

публикувано на 07.09.24 в 10:00

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в неделя, в деня на Рождество Богородично.  Тържествата по повод празника на Берковица стартираха с тридневен турнир по футбол за 9 годишни деца. Победител стана отборът на ЦСКА /София/. Програмата за празника е богата и разнородна, сподели кметът Радослав..

публикувано на 07.09.24 в 09:15

Училищата и детските градини във Враца очакват новата учебна година

Училищата и детските градини във Враца са готови за новата учебна година, съобщават от местната управа.  Учебната 2024/2025 година ще започне на 16 септември 2024 година във всички училища и детски градини на община Враца. Сградите на учебните заведения са подготвени да приемат децата и учениците. На места все още има завършващи ремонтни дейности, но..

публикувано на 07.09.24 в 07:35

Враца отбеляза годишнината от Съединението

Церемонията по случай 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. В приветственото си слово заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави присъстващите,  съобщиха от общинската управа. От името на кмета Каменов и припомни,  че „Съединението е урок..

публикувано на 06.09.24 в 15:12
Ани Арутюнян, областен управител на Видин

Ани Арутюнян: "Търсим решение за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат"

„Продължаваме да работим и да търсим оптимален вариант за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат, като се стремим да отчетем изискванията и очакванията на заинтересованите страни както по отношение на тежкотоварния трафик, така и по отношение на леките автомобили“, съобщиха от пресслужбата на областната администрация..

публикувано на 06.09.24 в 14:00