Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започна "Резиденция баба" 2019

5
Снимка: Радио Видин

Във видинското село Синаговци посрещнаха участниците в инициативата "Резиденция баба" на сдружение "Фабрика за идеи". Ентусиастите са общо 15, като 6 от тях ще остана в Синаговци, а останалите ще живеят в селата Кошава и Неговановци. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят.


"Младежите са с най-различни интереси, като започнем от учители, архитекти и стигнем до хора от бизнес сектора. Водещо при избора им е мотивацията им да живеят на село, интересите им към запазването на българския фолклор и традиции и не на последно място интересът им към видинския регион." -  каза координаторът на "Резиденция баба" Милица Джанджова.


Две от къщите в Синаговци, които посрещнаха гостите, са тези на баба Цеца и баба Василка.


"Който иска да живее, трябва да живее с хора, а пък младите хора значи, че ще ми върнат живота не знам колко години назад. Да общуваш с млад човек, означава да получиш енергия от тях, а дали те ще вземат от моята не знам." - каза баба Василка.


Сред резидентите има и двама чужденци от Америка:


"Здравейте, аз съм Сара Крейкрафт и съм от Охайо, САЩ. Тук съм защото искам да науча повече за селата. Фолклорист съм  и уча за традициите, ритуалите и културата в България, както и в моят регион в САЩ. Уча български, защото бях учителка по английски в Димитровград за две години и от престоя си там установих, че имаме много общо. От този период обикнах България."

"Аз съм Рори и съм от Америка. Тук съм защото имам син българин и искам да се науча да му готвя по български. Главно съм тук за да уча интересни рецепти и да се науча да готвя неща, които не мога." - каза Рори Милър, който по професия е готвач.


Виктория от Варна и Стойчо от Бургас също искат да бъдат част от предизвикателството.

"Като млад и социално ангажиран човек, смятам че съм натоварена с отговорността да помогна на българските села да ги съживим и да не ги оставим да избледнеят, защото селото е сърцето на България." - казва Виктория.

"Реших да се включа, защото искам да науча повече за фолклора на Северозападна България, както и за традициите и живота тук." - обяснява Стойчо.

Младите хора, ще останат да живеят 21 дена на село.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 26 март 2023 година

Какво да очаквате в новият "Неделник" ? Преглеждаме старите видински вестници за начало. И следва Георги Костодинов - Гогата . С нашият приятел от Чипровци  си говорим за Деня на поезията и неговото гостуване в училище "Петър Парчевич", където той предизвика интереса на децата към вълшебството поезия. И за едни буфосинхронисти от миналото също..

публикувано на 26.03.23 в 13:57

Този род излиза с пост и молитва

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно -  свети Йоан Лествичник . С Божията помощ продължаваме поста или..

публикувано на 26.03.23 в 08:00

Четиво за живота и нравите в Българския северозапад

Вероятно вече сте срещали д-р Йордан Иванов. Може би на живо, в качеството му на лекар, ако сте имали път към Лом, или тук, в ефира на Радио Видин и времето за книги, когато се превърне в писател. Миналата седмица се запознахме с романа му "Денят на Северозапада", където един учител за малко да събори държавата, а днес ще надникнем в..

публикувано на 24.03.23 в 17:15

Кукленият театър във Видин кани на "Магическо училище"

Кукленият театър във Видин изпраща месеца с магия. В събота, 25 март, ще представят образователния спектакъл "Магическо училище" .  Автор и режисьор е Панайот Цанев, сценограф е Мильо Пенев, композитор е Евгени Платов, участват Аделина Илиева и Жоро Иванов. "Това е един много интересен спектакъл с образователна цел, построен е на..

публикувано на 24.03.23 в 16:44

Кошница - подарък с душа и още нещо

Съвсем отскоро във Видин можете да поръчате за подарък  кошница, пълна с вкусни изкушения и още нещо. От близо 7 месеца сестрите Диана и Цветомира Димитрови имат свое местенце, където сътворяват най-различни красоти под формата на подаръци, които се консумират. И не само - често те съдържат и по нещо мъничко, което ще ви остане за спомен. Идеята..

публикувано на 24.03.23 в 15:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

обновено на 24.03.23 в 14:51

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата . Поводът е, че точно на този ден, но сто години по-рано, Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата, обясни вирусологът от Българската академия на науките  проф. Радостина Александрова . По думите ѝ идеята на световната инициатива е да се обърне внимание на това изключително..

публикувано на 24.03.23 в 10:30