Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна "Резиденция баба" 2019

5
Снимка: Радио Видин

Във видинското село Синаговци посрещнаха участниците в инициативата "Резиденция баба" на сдружение "Фабрика за идеи". Ентусиастите са общо 15, като 6 от тях ще остана в Синаговци, а останалите ще живеят в селата Кошава и Неговановци. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят.


"Младежите са с най-различни интереси, като започнем от учители, архитекти и стигнем до хора от бизнес сектора. Водещо при избора им е мотивацията им да живеят на село, интересите им към запазването на българския фолклор и традиции и не на последно място интересът им към видинския регион." -  каза координаторът на "Резиденция баба" Милица Джанджова.


Две от къщите в Синаговци, които посрещнаха гостите, са тези на баба Цеца и баба Василка.


"Който иска да живее, трябва да живее с хора, а пък младите хора значи, че ще ми върнат живота не знам колко години назад. Да общуваш с млад човек, означава да получиш енергия от тях, а дали те ще вземат от моята не знам." - каза баба Василка.


Сред резидентите има и двама чужденци от Америка:


"Здравейте, аз съм Сара Крейкрафт и съм от Охайо, САЩ. Тук съм защото искам да науча повече за селата. Фолклорист съм  и уча за традициите, ритуалите и културата в България, както и в моят регион в САЩ. Уча български, защото бях учителка по английски в Димитровград за две години и от престоя си там установих, че имаме много общо. От този период обикнах България."

"Аз съм Рори и съм от Америка. Тук съм защото имам син българин и искам да се науча да му готвя по български. Главно съм тук за да уча интересни рецепти и да се науча да готвя неща, които не мога." - каза Рори Милър, който по професия е готвач.


Виктория от Варна и Стойчо от Бургас също искат да бъдат част от предизвикателството.

"Като млад и социално ангажиран човек, смятам че съм натоварена с отговорността да помогна на българските села да ги съживим и да не ги оставим да избледнеят, защото селото е сърцето на България." - казва Виктория.

"Реших да се включа, защото искам да науча повече за фолклора на Северозападна България, както и за традициите и живота тук." - обяснява Стойчо.

Младите хора, ще останат да живеят 21 дена на село.

Галерия

Вижте още

Иван Лазаров, кмет на община Вършец: Продажбата на част от Медицинския център ще е от полза на всички

В края на септември общински съветници от Вършец организираха подписка срещу решение на Общинския съвет за продажба на част от поликлиниката в града. Един от инициаторите е общинският съветник Георги Найденов. Според него, решението е незаконно, защото не са били представени необходимите документи, както и инвестиционно предложение.    За..

публикувано на 15.10.21 в 13:46
кметство Войводово

Село Войводово - чешкото село

В село Войводово сме, единственото село в България, основано от чешки преселници, което  все още носи духа на чешката общност. Село Войводово е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Мизия. Намира се на 5 км  от общинския център град Мизия.   Селото е основано от преселници от Банат - чешки и словашки протестанти, както..

публикувано на 15.10.21 в 12:00

Кампания помага на самотни възрастни хора във Врачанско

Започна поредното издание на кампанията "Подари Коледа на самотни баба и дядо". Целта на инициативата е да събере хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни материали за нуждаещи се възрастни хора от Врачанско. Ще бъдат подпомогнати над 1000 души, обясни Мая Методиева от сдружение "Бъди добър! Прави добро!" , което организира кампанията:..

публикувано на 15.10.21 в 10:05

Видинчани: Информацията за офшорките е за отвличане на вниманието

В началото на този месец с пълна сила избухна скандалът с досиетата "Пандора". Тези документи разкриват механизмите, чрез които стотици политици и бизнесмени, са укривали парите си във фирми пощенски кутии, тръстове и фондации. Досиетата Пандора съдържат информация за 14 фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании , изтекла към..

публикувано на 14.10.21 в 16:35

Петковден слага край на сезонната работа

Българската православна църква почита днес -14 октомври църковния празник на преподобната Параскева /Петка/ Търновска - Петковден. На днешната дата имен ден имат Петко, Петка, Петра, Параскева, Паруш, Кева и производните им. Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Води благочестив живот, а..

публикувано на 14.10.21 в 15:30

В "Музикална зона" на 14 октомври 2021 слушаме Ленард Бърнстейн

На днешния 14 октомври се навършват 31 г. от кончината на американския диригент, композитор и пианист Ленард Бърнстейн – една от големите фигури в оркестровото дирижиране през втората половина на миналото столетие. Високо ценен сред много музиканти, най-вече от оркестрите с които работи в продължение на години – Нюйоркската филхармония,..

публикувано на 14.10.21 в 09:00

Домът за сираци в Якимово се нуждае от пари и консерви

Кампания за събиране на хранителни продукти и пари за приюта на отец Иван в монтанското село Якимово се инициира в различни фейсбук групи. В къщите на отец Иван в Якимово живеят 200 души, 120 от тях са деца. Издържат се  с дарения и с доброволния труд на хората от приюта. В началото на зимата най-голяма е нуждата от хранителни продукти, както и..

публикувано на 13.10.21 в 15:30