Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 август 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Областната епизоотична комисия във Видин съгласува списъците за финансово подпомагане на стопаните, които доброволно са умъртвили свинете си. "Данните сочат, че 52 са населените места в област Видин, в които е извършена превантивната мярка, а общо 1085 собственици имат право на еднократна помощ в размер на 300 лв.“, обобщи областният управител Албена Георгиева. Изплащането на помощите за дезинфекция, във връзка с мерките по АЧС, ще започне след първи септември.

Жителите на село Брусен, община Мездра масово изклали домашните си свине след грешно издадена заповед, че селото им попада в 20-километровата санитарна зона. Общо 23 са домакинствата, които отглеждали 39 свине.

Първа копка по укрепването на свлачищата в източната част на град Оряхово и в местността "Зелена Бара"  бе направена днес. Проблемите със свлачищата в района са от доста години.

Врачанският окръжен съд изпрати към София казуса с уволнения дисциплинарно директор на Професионалната гимназия по каменообработване Стефан Стефанов.

Второ наземно третиране на засегнати дървета от бяла американска пеперуда ще се проведе в Лом на 30 август, от 05:00 до 8.30 часа. Първото пръскане срещу вредителя бе извършено на 30 юни.

Изкърпени са дупките по четвъртокласните пътища Мездра- Брусен и Долна Кремена- Горна Кремена, съобщиха от Община Мездра.  Растителността около пътните платна е окосена. Поддръжката е извършена от общинско предприятие „Чистота“, което подмени и пейките в центъра на с. Горна Кремена.

Кирил Маринов от село Винище е дарил голяма сума пари за асфалтиране на улица "Извора " в Монтана, съобщиха от местната община. След ремонта една от най-старите улици в Монтана ще има нова визия - с нови настилки и нови зелени площи.

3830 опаковки сексуални стимуланти задържаха митнически служители в района на Дунав мост 2. Екипът на Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване" извършва проверка на товарен микробус, пътуващ от Турция през България за Холандия. 

Започва вторият етап от възстановителните дейности на старинната църква "Св. Георги Руян" в село Гара Орешец.

Днес в Криводол отбелязват 50  годинr от обявяването му за град. Денят е неработен, а празничната програма започна сутринта с тържествен ритуал и водосвет и продължава с възпоменателна среща в памет на поета Траян Първанов. Тържествено заседание проведе Общинският съвет, а вечерта на градския стадион е предвиден концерт на Йорданка Христова.

Благотворителен базар се проведе в мездренското село Долна Кремена. Инициатива е наНародно читалище „Просвета 1897”, а  поводът - отбелязването по стар стил на църковния празник Голяма Богородица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48