Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богатството на село Царевец са хората, убедена е Маргарита Петкова

село Царевец, община Мездра
Снимка: Радио Видин


Днес заедно ще посетим  красивото село Царевец, което се намира на няколко километра от общинския център Мездра. Село, което се слави с добива на белия камък, който незнайно защо се нарича "врачански камък".

През 70-те години на 20 век селото е наброявало над 2 000 души, сега те са едва 320. Но това не пречи на жителите му да правят един от най-големите фолклорни фестивали в този край, наречен "Белокаменица".

В селото има няколко човека, които се занимават с животновъдство,  работи кооперация, която обработва земята, фирма за дърводобив, местни кариери за добив на бял камък.

Единственият зидан иконостас в България, църквата

В центъра на селото се е запазила голямата и красива сграда на училището, а в църковния двор стоят една до друга две църкви- много старата църква от 13 век "Свети Никола", която се смята за най-старата на Балканския полуостров с единствения по рода си зидан иконостас, и по - новата строена през 19 век, наречена на името на "Свети Димитър".

Маргарита Петкова, кмет

Спирайки на площада, виждаме голяма група от мъже и жени, които усилено чистят. Сред тях откриваме  и кмета на селото Маргарита Петкова.  По-късно в нашия разговор ми споделя, че нейният принцип е кметът да бъде напред и да дава личен пример. По този начин жителите се подготвят за предстоящия фестивал "Белокаменица“ , който се провежда за четвърта поредна година,  на 31 август.  Ето каква беше атмосферата в село Царевец преди фестивала.

"Подготвяме се за фестивала, боядисваме, метем, чистим, всеки ден чистим… Тук съм по поддръжката. Тук се живее много добре, аз също съм по програма за инвалиди, ние сме производители на село, имаме си и животинки. Искаме да има работа за всички. Пенсионери сме, гледаме си градинка. Ако ни трябва лекар, ходим на Мездра. Горе-доле свързваме двата края. …Екстра сме на село, всичко ни е хубаво, центъра, имаме детски площадки, човек може и с много и с малко. Тук има работа във фермата и дърводобив и каменни кариери."

Маргарита Петкова е кмет първи мандат, кметската работа не й е чужда, преди това тя е работила 10 години като секретар в съседното село Брусен. Тя е човек, който работи за хората, приема критики и се стреми да бъде честна с тях.

"Когато си кмет не е лесно, работи се с хора, на моменти се изисква да вземеш важни решения, трябва да си подготвен, не е лесно, но аз си обичам работата си и я работя. Не се сърдя на хората, защото заслугата е на хората. За да съм тук съм благодарение на тях. Обещала съм да съм честна с тях, открита. Всеки петък тези хора идват да поддържаме селото. Те са моето богатство. Най-важно е кметът да е напред като представител на селото. И тогава и хората ще тръгнат след теб. Аз си обещах, че ще надграждам."

Маргарита Петкова има свой начин на работа, който спазва, а той е  с поведението си да бъде добър пример за своите съселяни. Предстоящи дейности, които не е успяла да осъществи - да се намери инвеститор, който да стопанисва училищната сграда, да се направи еко пътека, която да обхваща старата църква , скалните рисунки, природните красоти и исторически забележителности на село Царевец и така да популяризира родния край.

Войнишки паметник, село Царевец

"Тази година се радвам, че ни одобриха проект по ПУДОС. Той е на стойност 10 хил лв. Ние направихме озеленяването, беседка, барбекю, пейки, алпинеум. И се радвам, че направихме зала за тържества и навес, отремонтирахме и Войнишкия паметник."

Най-хубавото в работата на един общественик какъвто е кметът на едно населено място е радостта и благодарността в очите на хората, смята Маргарита Петкова, кметицата на Царевец. Заедно, преди четири години, жителите на село Царевец решават да направят значим фолклорен фестивал за голяма Богородица, по стар стил, и за празника на каменоделеца.

"Фестивалът го правим четвърта година, решихме, че ще бъде „Белокаменица“ в чест на белия камък, който е царевчански, а не врачански. Започнахме с 250 участника, и сега надграждаме, надграждаме.."

Така го видяхме село Царевец -  устремено към бъдещето, с уважение и любов  към хората, със съхранение на историческите дадености и с  поклон към българските традиции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00