Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От страст към професия - как Мария превърна любовта към сладкарството в своя мисия

| Интервю



За днешната гостенка може да се каже, че за нея сладкарството е нещо повече от страст. Тя буквално израства, правейки торти от 15-годишна. Днес тя е на 32 и не може да си представи живота без правенето на сладки изделия. Първоначално го прави непрофесионално, но от три години това е нейната професия. Мария открива нейния сладкарски цех и го кръщава "Mimi's Chocolates". По най-различни поводи прави торти, казва, че всички празници ѝ харесват и няма предпочитания. За нея шоколадът е висша форма на любов. И то не кой да е, а белгийският. 

"От доста малка обичах да си правя торти. От три години вече имам сладкарски цех, който е реализиран в град Монтана, също зареждам и магазини и различни обекти в България. Поръчват за абсолютно всякакви поводи - сватби, кръщенета, рождени дни, именни дни, абсолютно всякакви поводи, Коледа, Нова година, даже и без повод. За мен всички поводи са любими, защото всичко правя с желание, всяко едно нещо, което правя си ми е страст. Случвало ми се е да си харесам нещо от интернет, обаче така ще го направя, че няма абсолютно нищо общо и става доста по-хубаво и на визия, и на вкус." 

Едни от най-честите поръчки, които Мария получава, напоследък е така нашумелият "Дубайски шоколад".



"Да Ви кажа и аз не знам защо се случи така, просто си навлезе този Дубайски шоколад, иначе като вкус няма нищо общо с шоколадите, които са по магазините. Може би го прави толкова различен кадаифът с пастата от шамфъстък." 

За Мария сладкарството не е просто занаят или хоби, а истинска житейска мисия. За нея шоколадът не е просто съставка, а най-висшата форма на любов, а нейният избор - белгийският шоколад - разкрива перфекционизма и страстта ѝ към съвършенството в десертите. Всяка торта, която създава, е плод на години практика, въображение и изключителна прецизност. Затова, ако някога имате удоволствието да опитате нейните изкушения, знайте, че пред вас не стои просто сладкиш - това е частичка от сърцето на Мария, която отдава душата си на всяка своя творба.

По публикацията работи: Соня Валериева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Авторка от Видин издаде "Моята първа детска азбука"

Излезе книгата "Моята първа детска азбука" на Ива Колева. Авторката е родом от Видин, но от дълги години живее в София. От 15 години тя е коректор и редактор на художествена литература, също и отговорен редактор към Българската национална телевизия. Любовта ѝ към книгите и поезията се заражда още от ранното ѝ детство , разказва авторката:..

публикувано на 16.12.24 в 16:42

Модните експерти разкриват кои цветове ще са актуални през 2025 г.

Дойде времето в месеца, когато си говорим за мода . И няма как с наближаването на новата година да не поговорим за цветовете, които ще бъдат актуални през 2025 година .  С  всеки нов сезон цветовете разказват различна история, вдъхновена от глобалните тенденции, обществени нагласи и търсения. 2025 година няма да бъде изключение! Тя..

публикувано на 16.12.24 в 14:00

Каква ще е съдбата на бившето училище в село Рупци?

В центъра на видинското  село Рупци , в непосредствена близост до кметството, се намира сградата на старото училище, която е в окаяно състояние.  Все по-често ставаме свидетели на рушащи се бивши учебни заведения в малките, обезлюдени населени места, а това е доста тъжно, ако се замислим как някога животът в тези здания е кипял.  Училището не..

публикувано на 16.12.24 в 13:58

Как да се справим със стреса и разходите по време на празниците

Празничният сезон носи радост, но често идва с доза стрес, породен от многобройни ангажименти, очаквания и финансово напрежение. По този повод искахме да разберем   как празниците могат да станат по-спокойни и приятни, ако следваме няколко практични съвета.  Психологическата перспектива подчертава значението на доброто планиране,..

публикувано на 16.12.24 в 13:00

"Неделник" от 15 декември 2024 година

В Етнографския музей във Враца през седмицата беше открита изложба с творби на занаятчии от Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти . Поводът за изложбата беше празникът на св. Спиридон , който се приема за покровител на занаятчиите. С председателя Куман Жеков за дейността на задругата, която съхранява и подпомага старите..

публикувано на 15.12.24 в 13:54

Нека всеки от нас бъде не само поканен на Божията трапеза, но и избран!

"Един човек приготви голяма вечеря и покани мнозина"  (Лука 14:16). Н а днешната Неделя единадесета след Неделя подир Въздвижение, светата Църква възпоменава  паметта на светите Праотци. Кои са тези Праотци? Това са всички старозаветни патриарси, родоначалници на Божия народ, пророците – от Адам до свети Йосиф Праведника,..

публикувано на 15.12.24 в 08:00

Как се отразяват високите цени на предпразничното пазаруване?

Наближава  най-вълшебното време от годината . Освен с празничното настроение и приятни емоции, к оледните празници са съпроводени и с много разходи, които оказват влияние върху бюджетите ни, особено в последно време, в условията на инфлация, която засяга всички сфери на нашия живот.  Попитахме видинчани как ще се се отрази ръстът на..

публикувано на 13.12.24 в 17:30