Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улпия Ескус - възможности за развитие на туризъм

Снимка: БНР


Днес в "Цветовете на деня" ще се върнем назад в историята: до един от основните градове на римската провинция Долна Мизия. Това е Улпия Ескус, намиращ се до село Гиген, община Гулянци, област Плевен.

Римският град е възникнал през І век като наследник на тракийско селище. Около него по-късно е изграден лагерът на Пети македонски легион. Военният лагер получава статута на колония след славната победа на император Марк Улпий Траян над даките. По случай победата Улпия Ескус е обявен за град със собствено управление. Римският град се превръща във важен кръстопът, като силен разцвет преживява през ІІ - ІІІ в., когато е изградена централната градска част. 

Доц. Гергана Кабакчиева е ръководител на дългогодишните разкопки, които проучват древното селище. 

"Улпия Ескус е един от най-големите градове на Долен Дунав и със сигурност най-красив. Разкритата част показва изключителна монументална архитектура. Преди да се появи на това място градът, сто години по-рано е бил настанен римски легион. Мястото е било обитавано от грамотни хора откъм декорация и архитектура. Още с основаването си, този град получава статут на колония - т.е голям град. Името на местните жители е включено в наименованието Улпия Ескус, а също така и името на император Траян".

Античният град е строен по типичния за римските градове начин- има правоъгълна форма, а улиците са в посока изток - запад и север - юг. Улпия Ескус е един от малкото градове в цялата Римска империя, чийто форум красят цели 4 храма.

"Въпреки монументалното изграждане на всички сгради, напоследък този град е доста неподържан. Ние сме на терен от 15 дни. Обектът не е почистен. Идват туристи, сърцето ме боли. Представяме се лошо в очите на тези, които проявяват интерес. Сякаш тук е джунгла. Ескус има перспективи, години наред говоря и пиша по темата. Останките от този древен град се намират на специално място - разположението е между устието на р. Искър и големият Дунав, а това създава природна защитеност. Височината, на която се намира Ексус, е равна на морския бряг. Това е особеност за римляните. Двата водни пътища, защото Искър в древността е била плавателна, са създавали благоприятно разположение за развитието на градска структура. Затова градът бързо става икономически център на Долна Мизия".

Един от основните храмове в древния римски град - Храмът на Фортуна - е уникален заради намерения строителен надпис, който съвсем точно датира изграждането му. Построен е само за две години - 190-192 г. след Христа. Земетресение в края на VI век обаче разрушава храма - затова археолозите намират непокътнати успоредно нападалите колони. При разкопките е открита и оригиналната статуя на Фортуна, която днес се съхранява в Археологическия музей в София. Други интересни останки са от гражданската базилика - единствени по рода си на Балканите.

"Градът и руините от този град стоят в ужасен вид, не е за посещение направо. Положението се променя постепенно. Използваме всякакъв начин да активизираме почистването. Разкритата част трябва да бъде приведена в европейски вид, за да привлича още повече туристи. Туристи има. Хората идват с коли, с велосипеди. Ескус е посещаван обект. Тази година пък ще продължим разкопките към Голямата сграда с музайката "Ахейци". Тя е световен паметник. Тя е част от украсата на най-голямата и представителна сграда от късноримския период. Портикът, над който работим, ни дава информация затова, че най-вероятно в сградата е бил посрещнат император Константин Велики, когато пристига за откриването на моста през Дунав".

Маршрутът на велоприключението "Дунав ултра" преминава през Улпия Ескус, което е един от начините за популяризиране на историческия обект, казва още Гергана Кабакчиева.

"Не случайно пиша статии за Ескус още от началото на 90те. В една от статиите съм го нарекла българският Ефес. Архитектурната декорация, която украсява централния площад, е била издигната от архитекти от древния Ефес. Ескус има перскептиви, няма да спра да го повтарям, да пиша за тях. Не е пресилено да кажа, че това е обект на национален туризъм, който е познат и в световен мащаб. За реклама и популяризиране предприемаме от години и друго действие: оттук минава маршрута на "Дунав Ултра". Целта е не само Ескус, разбира се, а всички обекти по брега на Дунав".

С брой 88 на Държавен вестник от 1965 г. римският град е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата от Античността и Средновековието с категория национално значение. През 2011 г. в брой 104 на Държавен вестник Улпия Ескус получава статут на археологически резерват.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00