Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Все още изчакват с имената на кандидатите за кмет на Видин

Снимка: Радио ВИДИН


Започна регистрацията на партиите и коалициите за местния вот. За област Видин са ясни някои от имената на кандидати за кметове. Кои са номинациите и какъв да е кметът, как партиите ще участват в изборите за кметове и общински съветници и кого ограничава законът?  По темата в "Посоките на делника" говорят областните председатели на политически партии- Владимир Тошев от ГЕРБ, Димитър Велков от БСП, Генади Велков от СДС, както и Росица Кирова от Гражданско обединение "Единни за промяна". Ситуацията в Монтана и Враца представят сътрудниците ни - Любо Андреев и Жоро Александров.


ГЕРБ първи се регистрираха в Централната избирателна комисия като партия, която ще участва в местните избори. Очаква се категоричното решение за кандидат за кмет на Видин. Според народния представител Владимир Тошев, който е и председател на областната организация, драми няма, на повечето места са ясни листите и кандидатите:


"Ние спазихме традицията, откакто съществуваме като партия и се регистрирахме първи в Централната избирателна комисия на национално ниво. Общинските избирателни комисии вече са назначени. Следва на общинско равнище да се регистрират партиите и коалициите. Ние също ще се регистрираме във всички общини за участие. 100% яснота за Видин ще има, когато излезе решението на Изпълнителната комисия, подписано от председателя на партията Бойко Борисов и за кандидатите за кметове на общини, и за кметове на кметства и за общинските листи.


Мисля, че драми при нас в цялата област няма. На повечето места наистина са ясни листите и кандидатите. Очакваме сега решението за най-голямата община, това е областният център Видин. След разговори с премиера мисля, че сегашният кмет  Огнян Ценков има реални шансове да бъде отново номиниран за кандидат, но може би ще има и някакво социологическо проучване, което да потвърди резултатите от досегашната му дейност, нагласите на видинчани и надявам се премиерът в срок до няколко дни да вземе окончателно решение и от Изпълнителната комисия да бъдат пуснати решения за регистрация в Общинска избирателна комисия."


Сегашните кметове от ГЕРБ в Бойница, Димово, Кула и Ружинци- Анета Генчева, Лозан Лозанов, Владимир Владимиров и Александър Александров ще са кандидати за следващ мандат. За община Ново село подкрепата на ГЕРБ е за Георги Стоенелов, каза още Владимир Тошев. Според председателя на Областния съвет на ГЕРБ във Видин успешният кмет трябва да е в тясно сътрудничество с централната власт, одобряван от хората, контактен и достъпен не само за проблемите на общината.


От БСП очакват конференцията във Видин в събота, за да бъде определен кандидатът за кмет на общината. Засега има само номинирани от основните партийните организации. След това Националният съвет ще утвърди кандидатурата, обясни Димитър Велков, председател на Областния съвет на БСП:


"За региона вече преминаха някои от конференциите и общите събрания. Към момента мога да кажа със сигурност, че кандидат в Брегово е Милчо Лалов, в Димово Наташа Трайкова, в Макреш Митко Левчев. Това са все кандидати, които са познати. Ползват се с добро име. Някои от тях управляват общините и в момента. Смеем да твърдим, че това ще бъдат едни избираеми кандидати, с които сигурно ще се похвалим след това. Предстоят още конференции. Крайният срок за провеждането им е до 8 септември. Това е неделя. Във Видин конференцията ще бъде на 7-ми септември. Имената, които се спрягат за Видин, т.е. имена, които са подадени от основните партийни организации за прогласуване на конференцията, са: Любомир Георгиев, Людмил Димитров, Борислав Василев, Огнян Асенов, професор Пламен Цветанов, Филип Попов, Димитър Велков, Герго Гергов. Това са имена, на доказали се в голяма част от тях социалисти. Има и имена на хора, които са от гражданската квота, доказали се специалисти. Аз смятам, че ние нямаме слаби имена в тази област, само силни имена. Предстои конференция, която в състав мисля, че беше над 150 човека, да утвърди най-добрия според социалистите кандидат. Решението тук ще бъде утвърдено след това от Национален съвет. Такъв е редът в Българска социалистическа партия. Вотът за кандидата за кмет ще бъде таен, освен ако 2/3 от присъстващите в залата не преценят да е явен, но не мисля, че ще се върви към явен. По-скоро вотът ще е таен."


Според Димитър Велков, кметовете, издигнати от БСП трябва да споделят идеята на социалистите и да изпълняват политиката на партията. Освен това е необходимо да се грижат за благосъстоянието на гражданите в съответните региони и да се утвърдят като успешни.


СДС също все още няма окончателно решение за местните избори за Видин. На централно ниво от партията подписаха рамково споразумение за съвместно явяване с ГЕРБ, но решенията ще са на местните структури. Изчаква се ГЕРБ да обяви кандидата си за кмет на Видин, обясни председателят на Областния съвет на СДС Генади Велков:


"Ние още нямаме окончателно решение за местните избори за град Видин. Вие вероятно имате предвид това, че на национално ниво беше подписано споразумение за общо явяване на изборите, но то е явяване там, където наистина вече има постигнато споразумение. Това споразумение е по-скоро за подкрепа на втори тур. Разбира се на един втори тур нито СДС, нито ГЕРБ имат алтернатива, освен да подкрепят десните кандидати. Има споразумения за София, за Бургас, за Стара Загора и за Пловдив за общо явяване. Имаме издигнати кандидати в Монтана, Плевен и Кюстендил…В област Видин ще работим и ще подкрепяме кандидатите на ГЕРБ в община Белоградчик, в община Ружинци, община Кула и община Бойница. В Димово ще имаме свой кандидат, най-вероятно в община Ново село също. Те са достатъчно известни, общински съветници са и в момента от коалиция "Надежда", с която работеше СДС. Все още във Видин нямаме подписано споразумение с ГЕРБ. Възможно е да има такова споразумение. Чакам да видя кой ще е кандидатът на политическа партия ГЕРБ."


Представители на Гражданско обединение "Единни за промяна", които влязоха в сегашния общинския съвет във Видин чрез партии, регистрирани за участие, сега няма да могат да използват името си. Кандидатът на коалиция "Единни за промяна" Росица Кирова стигна до балотаж за кмет на предишния вот. Промените в законодателната уредба след предишните местни избори сега не допускат гражданското обединение да ползва отново името си. Все още обмислят участието си в местния вот. Ако се включат в надпреварата на местните избори, то ще е само чрез нова партия и нов политически проект, категорична е Росица Кирова:


"Участието на Гражданско обединение "Единни за промяна" на местните избори ще бъде определено от две основни неща. Като начало, доколкото сме запознати, то е предопределено от законодателната база, която след промените, след миналите местни избори, не дава възможност на гражданските обединения да участват като част от някаква коалиция в изборите и най-просто казано, можем да участваме, ако вземем регистрацията на няколко партии, но трябва коалицията ни да носи името на една от партиите, т.е да излезем като партийни кандидатури на някаква партия, която и да е тя, и колкото и добронамерени да са тези, които ни предоставят регистрацията. Това определено е силно неприемливо за всички от "Единни за промяна", защото по този начин губим облика си. Ние сме обединение от различни граждани с различни убеждения и сме обединени от една цел- да направим промяна във Видин, да спасим по някакъв начин това, което е останало от града ни. Не бихме могли да го направим, ако още с участието си в изборите се разделим на членове на тази или онази партия. Затова все още мислим върху възможностите. За голямо съжаление законът е категоричен, местните коалиции получават името на една от партиите, които са ги съставили. Не можем да носим името "Единни за промяна". Не можем като такива да излезем на изборите. Разбира се, ние продължаваме да мислим за варианти и възможности, защото смятаме, че Видин има нужда от алтернатива. Решението ще бъде взето в рамките на още няколко дни…Все още не мога да дам категоричен отговор, защото системата успя да ни победи за съжаление. Така е направен както изборният закон, така и Законът за политическите партии, който казва, че само политически партии могат да участват. Лишават от правото едно гражданско обединение да има думата и да може да участва пряко в политическия живот. … Ние си даваме сметка колко е важно участието в местната власт, но за нас то не е на всяка цена. Всички си даваме сметка, че участието трябва да бъде през политическа партия и проект и ако това бъде през такава партия или проект, ще бъде през нова партия и нов политически проект."


Само двама кандидати за общински кметове в област Монтана обявиха официално кандидатурите си, съобщи Любо Андреев. Според достоверни източници всички настоящи градоначалници ще се явят отново, без община Георги Дамяново. За община Монтана действащият кмет Златко Живков ще се кандидатира за шести пореден мандат, към момента той  има подкрепата на още няколко партии.

БСП противопоставиха на Живков собственика на печатница и издател на вестник в Монтана Илия Илиев. Нина Петкова е номинирана и за Георги Дамяново, където досегашната кметица Цветелина Александрова се е отказала. Във Вършец, Чипровци, Бойчиновци, Лом, Брусарци и Якимово ГЕРБ предлага досегашните граноданачалници - Иван Лазаров, Пламен Петков, Светлин Сретениев, Пенка Пенкова, Наташа Младенова и Георги Георгиев. В Берковица най-много гласове има Димитранка Каменова, която най-вероятно ще се бори с досегашният кмет Милчо Доцов. За Медковец и Вълчедръм се очаква за пореден мандат да се кандидатират дългогодишните градоначалници - Венцислав Евгениев и Иван Барзин.

Кандидатите за кмет на Враца все още не са ясни, макар че в партийните централи кипи трескава подготовка по огласяването им, съобщава Жоро Александров.

Най-сигурно е, че настоящият градоначалник Калин Каменов отново ще се кандидатира и ще се опита да се пребори за втори мандат. Всъщност, ако го направи, това ще е голям успех, тъй като през последния четвъртък във Враца само един кмет е успявал да повтори мандата си - това е покойният Румен Стоманарски.

Най-сериознен опонент на Каменов изглежда бизнесменът Момчил Младенов, който беше управител на общинското дружество БКС в началото на мандата на настоящия кмет, а после стана и областен управител при правителството на Пламен Орешарски. На този етап все още не е известна формулата на коалицията, която го издига.

От ВМРО също не са казали със сигурност кого ще номинират, макар вече да е ясно, че това е настоящият депутат и бивш заместник-кмет Красимир Богданов.

Агроекспертът Йордан Малджански също смята да се впусне в надпреварата. Спекулации намесват в борбата още настоящият съветник Владислава Лакова, която се очаква да поведе коалиция от десни партии. Вероятно изненади ще има и в последния момент.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 
Вижте още

Накъде отиваш, Видин...

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от..

публикувано на 25.02.20 в 13:39

Кариера край село Гара Орешец застрашава уникална пещера

Спелеолози и жители на Гара Орешец , община Димово са обезпокоени от подновяването на работа на кариера за добив на камъни в землището на селото. В района ѝ е най-дългата пещера в Северозапада, която е обитавана от редки биологични видове. Затова от Българското пещерно дружество настояват да се измести кариерата. Хората в селото пък..

публикувано на 24.02.20 в 15:27

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45

Ще бъдем ли по-добри?

Искаме да прекарваме повече време с близки хора, по-често да се усмихваме и да казваме "обичам те". Това показват резултатите от януарското представително за цялата страна изследване на "Галъп интернешънъл", в което агенцията попита какво си обещават българите в началото на 2020 г. "Данните сочат, че хората са склонни на прага на новата година да..

публикувано на 18.02.20 в 13:59

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на..

публикувано на 17.02.20 в 12:16