Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Димитров: "Във Вас виждам една армия, с която ще спечелим битката за българщината"

Усещане за заедност и българска красота

Антон Дончев: "Жеравна е събуждане и надежда, че ни чака добро бъдеще"


В навечерието на един от най-българските празници - Съединението, правим един своеобразен скок във времето - тогава, когато хората са били други, и желанията им са били други, но са били обединени от любовта си към България и всичко българско. 
Сега времената са различни, но и днес ги има онези хора, обединени от любовта си към българския фолклор, които всяка година за три дни в края на август се събират в местността Добромерица край Жеравна - там, където отсъства цивилизацията. 

С официална церемония започна 12-тото издание на Фестивала на фолклорната носия "Жеравна-2019", по време на който за три дни човек се връща десетилетия назад. Организатор на фестивала е Фондация "БЪЛГАРЕ", с председател Христо Димитров - създател, хореограф и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ". Братя и сестри българи, обичам ви - така той се обърна към всички при откриването на фестивала: 

Снимка"Вие сте мои братя и сестри по дух, по вяра, по идеи и по национална кауза. На 7 октомври ставам на 50 години и знам едно нещо със сигурност, че оттук нататък всяко едно нещо в моя живот ще бъде за каузата България. Когато се обърна назад и погледна това, което съм направил, искам да се гордея... Гордея се с Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ", със Сдружението "Пазители на българщината" и с Телевизия "БЪЛГАРЕ". Всичко това изпълва живота ми със съдържание и ме прави щастлив... Скъпи братя и сестри, ние обърнахме битката за българската фолклорна музика, защото когато създавахме Ансамбъла, само една телевизия- националната, имаше предаване за фолклорна музика, сега има пет телевизии, които 24 часа излъчват българска народна музика... Като ви гледам всички тук, истински българи, които цените традициите и най-богатия фолклор на планетата, виждам една армия, с която можем да спечелим битката за българщината. Днес ще нанесем пореден удар на безвкусицата и омразата, за да пребъде нашата България!"

По традиция на официалната церемония се връчва отличието "Апостол на българщината", което се присъжда на най-достойния пазител на българския дух, традиции и ценности. Към момента в Сдружението "Пазители на българщината" членуват 84-ма войводи, има 18 действащи чети от 21 области на страната. Всички присъстващи войводи положиха тържествена клетва. 

Отличието "Апостол на българщината" е с морална стойност. На първия събор "Войводска среща" през 2014 година престижното отличие по изключение е присъдено на двама от номинираните- на мецената на Ансамбъл "БЪЛГАРЕ" Ян Чарлз Андерсон и на известния историк проф.Божидар Димитров. С приза през 2015 година е удостоен писателят Антон Дончев, през 2016 година отличието е връчено на филантропа д-р Милен Врабевски, през 2017- на Христо Димитров, а през 2018 година- на бизнесмена Симеон Пешов. 

За първи път тази година Христо Димитров връчи отличието на жена- войводата Екатерина Йорданова- председател на Съюза на транспортните синдикати. 

"Таза награда е една нова отговорност за мен. Благодаря на Христо Димитров, който застана до мен и моите приятели през 2014 година и заедно успяхме да влюбим транспортния свят в България, в българския народ и в българския фолклор. Благодаря и на Бог, че имаме тази България и този прекрасен народ- нека да се обичаме и да единим България!" 

След церемонията хората запалиха свещица, за да почетат героите на България. А народното веселие продължи до късно през нощта... И на следващия ден, и на по-следващия.... И навсякъде се виждаха усмивки, пъстрота и красота. И всички усещаха, че в Жеравна е събрано всичко, което ни прави истински българи:

"Виждаме красота, и българския дух, и традицията, пренесена сега... В душите ни всичко е България.. като чуем гайда или кавал, сме на хорото...Има много млади хора, което значи, че традициите са живи... Три дни забравяме за всичко, много е красиво, като че ли сме в друг свят... Фолклорът ще спаси света... Неописуемо е, всеки трябва да се докосне до тази магия... Виждаме освен красотата на българската носия, Възраждането на този дух. Колко много хора има- всички са обединени от идеята да се потопим в магията на Жеравна...Ще я бъде България, щом сме тук, ще я бъде!"

Две групи от Видинско- "Фиданките" и "Жарава",  участваха в програмата и представиха автентични  хора от нашия край. Изручанка, Сталинско и Гъмзовяна бяха избрали да покажа танцьорките от "Фиданките", с ръководител  Диана Димитрова:

"Всичко тук е магично- само като видиш поток от хора, облечени в национални носии...не може да се види често, пренасяме се във времената на бабите и дядовците ни, като облечем автентичната носия, се чувстваме по съвсем различен начин... Предаваме тази любов на поколенията, няма да се изгубим като народ..."

СнимкаТук е духът на България, това ми каза и писателят Антон Дончев, който бе специален гост на Фестивала.

"Празник като този показва, че можем да направим нещо голямо...Това е някакво събуждане, това е най-добрата част на душата на България и когато човек види тук събрани няколко хиляди души, като види лицата им, като чуе песните им, той се въодушевява и разбира, че колкото и да не сме добре, остава си нещо здраво, силно, красиво, българско, което ни дава надежда, че ни чака добро бъдеще... Да видиш как хиляди хора играят хоро в полунощ- отгоре да вали дъжд, горят огньове, а хората играят. Осъзнаваш, че българите са включени в тази красота на вечното хоро, което се стреми към небето... Това е усещане, това е отваряне на всички сетива към красотата, смисъла и дълбочината на живота. Това е невероятно..." 

Невероятни бяха и всички майстори- занаятчии, които показаха уменията си, изработваха аксесоари от кожа, дърво, глина и ковано желязо, тъкаха черги и платнища, везаха престилки, изработваха накити и цървули. На конкурс бяха оценени най-красивите носии, имаше и надиграване- почти като в Елин-Пелиновата Ветрена мелница. Всички имаха възможността да опитат боб, приготвен на огън по стара българска рецепта, хляб на подница- такъв, какъвто го помнят нашите баби, както и прословутите Жеравненски чевермета. 

И тази година "Сто каба гайди" бяха част от програмата на фестивала. Зрителите се насладиха на концертите на "Ева квартет", Стоян Янкулов - Стунджи и Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа". В народното веселие се включиха и зурните от Петрич, Тракийски оркестър "Гергьовден", Етрополската духова музика и солистката на НФА "Българе" Албена Вескова. И за младите бе помислено- за тях бе организирано Етно фолк джамбуре с групите "Булгара" и "Оратница". Отново атракция на фестивала бяха пехливанските борби и кукерските игри. 

Ако това не е България, здраве му кажи! И аз бях там, и пак ще ида- на мястото, на което изкусно се преплитат звуците на родопска гайда, македонска зурна, тъпан и кавал... Бях на място, на което се усеща безвремието... Бях на място, на което всеки променя разбирането си за смисъла и хода на живота... Бях на място, на което цари хармония и красота...Българската красота!


Тази българска красота ще бъде показана и на бенефисния спектакъл на Христо Димитров. "Тайната "БЪЛГАРЕ"- седем неразказани истории"- така именития хореограф е нарекъл разказа за делото на живота си. Сам той е автор на сценария, режисурата и хореографията. Спектакълът ще е своеобразен подарък за ценителите на българското фолклорно наследство и почитателите на изкуството на Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ". Авторският спектакъл ще бъде представен в деня, когато Христо Димитров навършва 50 години- 7 октомври в  Зала 1 на НДК от 19 часа.


Снимки: Радослав Първанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00