Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Насимо" превръща автогарата на Мездра в произведение на изкуството

4
Снимка: Личен архив: Насимо

Нов вид ще има скоро автогарата на Мездра, след като един от най-добрите живописци и графити художници - Станислав "Насимо" Трифонов и неговият екип, са се заели с предизвикателството да превърнат подпорната стена на автогарата в произведение на изкуството. Проектът е по идея на Насимо, ще включва миналото, настоящето и бъдещето на Мездра, това каза за Радио ВИДИН координаторът на Студиото по стенописи на Насимо - Деян Минчев:

"Община Мездра се свърза с нас, за да направим оформление на една огромна стена на Автогара Мездра, която е с дължина над 150 метра. За целта Насимо, който е най-известният в България графити-стрийт-арт художник направи идеен проект. Композицията е богата и включващ компоненти, които са важни за град Мездра. Идеята е автогарата да се облагороди, защото е ключова за целия Северозапад, тук на ден преминават над 100 автобуса. Идеята е да се направи  нещо красиво, което да създаде уют за преминаващите хора, както и за живеещите тук. Художествената композиция включва елементи от Археологически комплекс ''Калето", огромен парен локомотив, защото самият влак е символ на града. Има красива българка в носия, символът на лъва и букви от глаголицата, както и Космос".

Насимо, известен в цял свят с дръзките и разчупени мащабни проекти е графити-артист. Може би най-добрият в България. Неговите графити не са просто надписи или неразбираеми шарки, а истински красиви, огромни картини.

Сякаш далеч по-важно обаче е да се каже за него, че е изключително духовен човек, който разглежда работата си като начин да даде знание на хората, допълни Деян Минчев:

"Станислав Трифонов е най-емблематичният български художник, вече 25 години твори. Всичко започва като графити артист, тийнейджърски вандализъм и така вече 25 години твори. Към днешна дата негови стенописи красят блокове и платна по целия свят. Много хора уважават неговото изкуство, тъй като комбинира най-доброто от графитите с живописта. Тук в този проект идеята е негова, останалите четири човека от екипа ще рисуват. Започваме след броени минути... Художниците са Светозар Янков, Йоан - Jahone, Красен Котк и Естер. Всички са много доказали се професионалисти, които успешно вървят по стъпките на Насимо."

Работите на Насимо вече са намерили място и в две книги, сега предстои издаването на още една. Художниците предполагат, че до 7-8 дни автогарата на Мездра ще бъде с напълно нов вид. 

Галерия

Вижте още

Опашки за регистрация на газовите уредби в КАТ /видео/

Дълги опашки се извиват пред гишетата в КАТ Видин, през последните дни. Причината  - МВР провежда специализирана операция в цялата страна, свързана с промяна на горивната система на МПС. По закон срокът, в който собственикът трябва да впише в талона на автомобила промяната в горивната система е до 3 години от  издаването на  удостоверението за..

публикувано на 27.02.20 в 17:18

В "Музикална зона" на 27 февруари 2020 слушаме Александър Бородин и Альона Баева

Александър Бородин и Альона Баева - двама руски музиканти от различни поколения. Единият – композитор, химик, доктор по медицина, поет и общественик, другият – младо дарование, все повече доказващо се като цигулар от световна класа. На 27 февруари се навършват 133 г. от смъртта на Бородин, а на 28 февруари 2020 г. Баева ще свири с..

публикувано на 27.02.20 в 09:00

Адвокатка представя дебютната си стихосбирка във Видин

Адвокат Славяна Младенова от Видинската адвокатска колегия издаде стихосбирка. "Бяла роза" е първата й поетична книга. Тя включва творби, написани преди повече от 20 години. Единственото изключение е стихотворение, което авторката пише преди година, по повод пълнолетието на дъщеря си. Славяна Младенова избра да срещне за първи път поезията и..

обновено на 26.02.20 в 17:59

Да дариш книга на дете

Почти 10 години вече Фондация " Подарете книга " развива доброволческата си дейност, изразена в даряване на книги и внимание за деца в неравностойно положение. Предстои реализирането и на следващата идея - даряване на време .  Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят..

публикувано на 26.02.20 в 17:21

Колекция от автентични престилки представя в изложба библиотекар от Козлодуй

Библиотекар от народно читалище "Храм-паметник Христо Ботев"- Козлодуй подреди в изложбата личната си колекция от автентични престилки. Румяна Нейкова е събрала изключително ценни модели от почти цяла България. Начало на колекцията й поставят носиите, които получава в наследство от своята баба: "Баба ми почина на почти 100 години. Имаше една ракла,..

публикувано на 26.02.20 в 15:55

Психолог: Забързаното ежедневие ни лишава от нормалното човешко общуване

"Направи услуга на себе си и на другите - забави темпото" . Под това мото преди 13 години в Италия започват да отбелязват 26 февруари като Международен ден на бавните обороти, наричан също Празник на спокойствието . По това време в страната вече се е зародило социалното движение "Бавен живот" , което призовава към умерен начин на живот. За..

публикувано на 26.02.20 в 13:17

Училище "Иван Вазов" в Мездра с посланици в Европейския парламент

21 младши и двама старши посланици на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов" - Мездра  участваха в Euroscola Day 2020 в Страсбург. Посещението им е като награда на спечеленото от тях първо място в Програма за училища- посланици за миналата учебна година.  В интернационалния форум се включиха над 500 ученици от 23 страни членки на ЕС. В ролята си на..

публикувано на 25.02.20 в 17:00