Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млади червенокръстци от Видин демонстрираха оказване на първа помощ

Снимка: Радио ВИДИН

БЧК-Видин отбеляза Световния ден на първата помощ с демонстрация в Крайдунавския парк. Момчил Петров, инструктор по първа долекарска помощ в БЧК:

"Правим изнесена тренировка на младежкия авариен екип- Видин /МАЕ/. Доброволците в момента демонстрират как се действа при намиране на пострадал без пулс и дишане- реанимация. Започнахме с по-леки наранявания, показваме първите стъпки на първата помощ и показваме на другите доброволци от МАЕ как трябва да се действа при даден инцидент."

Уменията за оказване на първа помощ могат да спасят човешки живот, обясни Илияна Киндиянова от Младежкия червен кръст във Видин.

"Днес представяме оказване на помощ при наранявания, които са много чести в нашето ежедневие. Всички пътуваме, шофираме и е важно да знаем как да действаме при нараняване, защото много често елементарно  бърза реакция може да спаси човешки живот, ако знаем как да я направим."

Световният ден на първата помощ се отбелязва от 2000 г., по предложение на Международната федерация на червения кръст и червения полумесец, всяка втора събота на септември. 

Вижте още

Улични фокуси и магическо шоу във Видин

Работилница за улична магия и спектакъл "Царете на магията" ще представи клубът Quick Hands Project за духовния празник на Видин - Димитровден. На 26 октомври всеки, който желае, ще има възможност да направи първи стъпки в света на фокусите и илюзионното изкуство, каза за Радио Видин Евгени Точев , мениджър на проекта. "Ние сме една..

публикувано на 26.10.20 в 12:25

Белоградчик- община за пример при санирането

" Вече три години поред регионалното министерство ни посочва като една от петте общини за пример в България за използване на средствата за саниране", каза кметът на Белоградчик Борис Николов.  Досега са санирани 700 апартамента. Последните три проекта са договорени по оперативна програма "Региони в растеж" за около 300 апартамента. "С тях..

публикувано на 26.10.20 в 11:55

Веси Бонева и Светлин Къслев обещават взрив от емоции на концерта за празника на Видин

Част от тържествената програма за Димитровден- духовния празник на Видин е концертът на Веси Бонева и Светлин Къслев.  Музикантите за първи гостуват във Видин. "Дано да имам достатъчно време да разгледам града, така, както ми е се иска, за да мога да му се насладя", казва Веси Бонева. Какво ще чуят жителите и гостите на Видин?..

публикувано на 26.10.20 в 11:35

14 заразени и 4 излекувани с COVID-19 във Видинско

14 нови случая на коронавирус има регистрирани в област Видин, по данни от Регионалната здравна инспекция. Това са седем жени и седем мъже. От тях, за лечение в Инфекциозното отделение на МБАЛ "Св. Петка"- Видин са настанени един мъж на 66г. и три жени, съответно на 57 г., 66 г.и 70 г. Останалите са на домашно лечение. Четири лица,..

публикувано на 26.10.20 в 11:08

Заразените с COVID-19 в Монтанско минаха 500

10 са новите случаи на коронавирус в област Монтана за последното денонощие . Лицата са в добро състояние и са оставени под домашна изолация. Това 5 души от община Монтана, по двама от общините Вършец и Берковица и един от Чипровци.  Към днешна дата 246 лица са с активна корона инфекция в област Монтана. 31 са в болница. 8 в Лом, 22-ма в..

публикувано на 26.10.20 в 11:00

Задържаха голямо количество цигари на Дунав мост 2

Задържано е голямо количество цигари в района на Дунав мост 2 Видин-Калафат, съобщават от Агенция "Митници". На 22.10.2020 г. в района на граничния пункт, на изход от страната, е спрян за проверка товарен автомобил с българска регистрация. По документи шофьорът транспортирал строителни материали (изолационни мрежи и кашони с боя) за Белгия. При..

публикувано на 26.10.20 в 10:51

Разследват убийство в Монтана

Разследват убийството на мъж от село Николово, съобщават от Областна дирекция на МВР - Монтана. На 25.10.2020 г. в 10:30 ч. е получен сигнал от болницата в Монтана, отделение по Съдебна медицина, че в секционната зала на отделението по патоанатомия е докаран труп на мъж, който е починал вследствие на нанесен му предния ден побой. В съобщението за смърт..

публикувано на 26.10.20 в 10:35