Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметник на загиналите от войните откриха във видинското село Иново

5
Снимка: Радио Видин


Паметник на загиналите бойци във войните през 1912-1918 година бе открит днес във видинското село Иново. Средствата за паметника се събират повече от 30 години. През 1988 година дядо Велко Петков пише писмо до предаването "Всяка Неделя" на БНТ, с което говори за 60 загинали воини от Иново. След излъчването му се събират роднините на починалите войници и сформират Инициативен комитет за събирането на средства, с които да изградят паметника.


"Дядо Велко Петков беше много сърцат българин. Той имаше списък на хората, които са загинали и след излъчването на материала по телевизията се събраха роднините на героите и започнаха да събират дарения. Тези средства се вложиха в тогавашния фонд "1300 години България. Дойде демокрацията и когато поискахме парите от Фонда, за да изградим паметника, се оказа, че Фонда го няма. Преди 5-6 години отново се събрахме наследници на починалите и тогава хората започнаха да идват и да ни казват, че искат да даряват средства за паметника. Събрани са 8000 лева, най -големият ни дарител е инж. Иван Богданов, който е внук на дядо Велко и дари 5000 лева" -сподели Анелия Младенова, част от организаторите и секретар на местното читалище.


Венка Томова от Иново е внучка на един от загиналите и не крие гордостта си от този факт:


"Аз не го познавам, баща ми също. Той е бил на 6 месеца, когато дядо ми е загинал, но съм чувала приказки от баба си и от татко си. Те са ми разказвали. Имаме негови снимки, които ги пазим и го познавам само визуално от тях."


Важно да се помнят хората, дали кръвта си за България, смятат и жителите на Иново:


"Благодарение на тях съществуваме, като държава, като народ, като личности... Дължим много на тия хора... Много е важно, ако не са били тези хора ние не бихме съществували сега."


На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, кметът на селото Павел Петров, представители на институции, политически партии, организации, дарители.


След освещаването, извършено от видинския митрополит Данийл, бяха раздадени грамоти на дарителите и поднесени венци пред паметника. Всички присъстващи се поклониха в едноминутно мълчание в памет на загиналите иновчани, дали живота си за свободата на България.

Повече можете да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44