Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българо-румънски оркестър ще свири на знакови места във Видин и Крайова

2
Снимка: Радио Видин Архив

Симфоничен оркестър от български и румънски музиканти ще изнесе концерти във Видин и Крайова, Румъния. Изявите са част от музикалния фестивал "Пътуване по ноти", който Симфониета Видин организира в партньорство с Филхармонията на румънския град. Първите концерти са днес и утре в Крайова, обясни директорът на видинския оркестър Мирослав Кръстев:

"Направихме един смесен оркестър с инструменти от двата града. Диригент на програмата ще бъде Мария Бикова. Надявам се това, което подготвихме като програма да се приеме добре от публиката, както в Крайова, така и във Видин. В програмата сме включили както на български композитори, така и на румънски. Разбира се, ще звучат произведения на Йохан Щраус изобщо една популярна програма, която да е достъпна за широката публика."

Част от музикантите в смесения българо-румънски оркестър ще излязат на сцената с нови инструменти. Озвучаването също е ново.

Пътуването на българо-румънския оркестър започва тази вечер, от 18 часа, в парк "Николае Романеску“ в Крайова.
Утре музикантите от двата града ще свирят на площада в румънския град. На 20 септември, от 11:00 часа,  пред художествената галерия във Видин ще започне концерт-матине. На 21 септември, от 18:00 часа, смесеният оркестър ще изпълни своята програма на откритата сцена в крепостта "Баба Вида". Целта на съвместните изяви е да популяризират културното наследство в трансграничния регион.


Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 22 октомври 2020 слушаме диригента Валерий Гергиев

Диригент с обширна дискография, включваща опери, симфонии и концерти, изключително търсен в целия свят. Ръководител на водещи световни музикални институти, фестивали и оркестри в продължение на години, с особени заслуги за популяризирането на руската култура зад граница. Изкуството му се характеризира с ярка индивидуалност и силна емоционалност...

публикувано на 22.10.20 в 09:00

Книги с историите на забележителни къщи представиха във Видин

Историите на над 600 забележителни български къщи и техните фамилии, събрани в два тома -"Къщите говорят" и "Къщите още говорят", бяха представени днес във Видин . Обхванати са 24 български града, публикувани са около 700 снимки. Целта на авторите - Мариана Екимова - Мелнишка и Алексанъдр Н. Геров, е да открият духа на тези красиви къщи, построени в..

публикувано на 21.10.20 в 16:35

Популяризират с видеоклипове малко известни туристически обекти у нас

Видеоклипове ще популяризират малко известни местности и туристически обекти у нас. Първите от тях вече са готови и могат да се видят по телевизията или в интернет. Видинска област в момента участва с три видеоклипа, представящи красивата природа на Северозападна България, часовниковата кула в село Чупрене, старинната църква в село Върбово и..

публикувано на 21.10.20 в 15:30

Изложба на проф. Николай Русчуклиев откриват във Видин

Изложбата "Дарования"  с творби на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита в художествената галерия във Видин. В нея 88-годишният художник е включил свои работи, създадени през последната година. Това е третата изложба, която известният творец прави във Видин, като голяма част от картините той дарява на галерията. Проф. Русчуклиев има видински..

публикувано на 21.10.20 в 14:05

Видинското училище "Иван Вазов" е включено в "Училища за пример"

Основно училища "Иван Вазов" във Видин е едно училищата, включени в новата програма "Училища за пример". Те са избрани след прецизен подбор от над 70 училища от цялата страна. В момента са включени 26 училища от 15 области в страната. Програмата е наследник на друга подобна- "Академия за лидери в образованието" на Фондация  "Америка за..

публикувано на 20.10.20 в 16:00
Крайдунавският парк

Във видинските паркове изчезват пейки

Пейките са необходим елемент от парковото пространство, внасят красота и удобство  за всички, които се разхождат и предпочитат да седнат и да си починат, да съзерцават или просто да изпият едно кафе сред градската зеленина.  Често пейките са обект на проява на вандалски прояви и се чупят. В Градската градина на Видин пейките също търпят поражения и..

публикувано на 20.10.20 в 15:05

Отбелязваме Международния ден на главните готвачи

На 20 октомври световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Денят се отбелязва се относително от скоро, за първи път през 2004 г., по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране професията на готвача. Пътят до това да станеш главен готвач е дълъг, предизвикателствата са..

публикувано на 20.10.20 в 13:59