Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молебен за чадородие бе отслужен във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Двойки с репродуктивни проблеми преминаха безплатни прегледи и консултации във Видин. Организатор е фондация "Искам Бебе". Като част от кампанията бе отслужен молебен за чадородие в катедралния храм "Свети Димитър". Проектът се казва "Надежда пътува“ и се осъществява между фондация „Искам бебе“ и една столична клиника- каза координаторът за Северозападна България Здравка Гергова:


"...Тук има пръст д-р Цветков, който е специалист по репродуктивна медицина. 2017 година за първи път направихме такава инициатива с безплатни прегледи и консултации, тогава дойдоха около 40 двойки, които тръгнаха по нелекия път да имат своя рожба. Към днешна дата имаме 16 родени бебета от тази инициатива. Сега организираме отново с помощта на голяма млекопреработвателна компания. Тези хора подеха инициативата. От всяка кофичка кисело мляко отделяха 3 стотинки. Тези средства ще дарят на видински семейства. Днес имаше 22 записани двойки. По-голяма част от тези хора не са се докосвали до специалисти по репродуктивни проблеми. Молебенът за чадородие е специална вълшебна молитва."


Молебенът за чадородие бе отслужен в катедралния храм "Свети Димитър" от видински свещеници, които благословиха семействата, дошли да търсят духовна подкрепа и сила. Едно от родените бебета, след кампанията преди две години, е 8-месечният Йоан. Майка му е Елеонора Михайлова сподели:


"Нашето бебе се роди от третия път, с много изстрадана болка, мъка. "Искам бебе" ни помогнаха в един от опитите. Успяхме. Повече от 10 години опитвахме да имаме бебе. И ето той се роди в началото на тази година. Но няма отказване. И си заслужава. Най-важното е да не се отказват. "


Едновременно с това се провежда базар, където се събират средства за каузата "Искам Бебе", каза координаторът за Северозападна България Здравка Гергова:


"Нещата са създадено за днешния базар. Дори едно левче за нас е голяма помощ. Важно е да знаят, че има много хора, които имат такива проблеми. В България 50 000 са двойките, които имат нужда от донорски материал. 250 000 са двойките с репродуктивни проблеми. Те обаче са много повече. Няма невъзможни неща, чудесата се случват."


На днешната среща писателят Ивайло Митев представи книгата си "Бездетен" и средствата от продадените книги  дари на фондацията "Искам Бебе".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50