Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заснеха видеоклип, който показва природните богатства на Враца

Снимка: Радио ВИДИН


Видеоклип, популяризиращ прохода Вратцата и местността "Градище" край града под Околчица, може да бъде видян на сайта на местната община. Краткият филм е финансиран от план-сметката на археологическите проучвания на историческото място за сезон 2019 година. Идеята за заснемането на красивия скален масив и древния град Вратцата е на археолога и ръководител на проучванията - д-р Нарцис Торбов. В средата на месец август, на среща между Калин Каменов, кмет на Община Враца, и археологът Нарцис Торбов, беше обсъден вариант за популяризиране на местните забележителности.

"До този момент клипът е гледан от 29 хиляди души. Голяма част от тях са млади, стигнали сме до младата аудитория, което е основната ни цел. Отзивите могат да бъдат видяни от всеки. На базата на тях, ако нататък правим друг клип, ще поправим и коригираме грешки, ако сме допуснали такива в клипа. Освен мен, инициатор за създаването на този труд е и общественикът Христо Илиев, който е на разкопки заедно с нашия екип. В този клип се включи целия археологически екип, бяха извършени няколкократни заснемания. Цената е 460 лева. Оказа се, че парите не могат да бъдат предоставени на Ивайло Нелов, човекът заснел клипа. Аз го заплатих в крайна сметка. От години проучвам Вратцата, затова се чувствам задължен да участвам активно. В последните дни хора ми се обаждат с похвали за клипа. Ние успяхме да съчетаем, от една страна, Вратцата като природна забележителност, а от друга страна, тук е разположен и археологическият обект, и селището, и крепостта. Изобщо нашите корени са тук - това е средновековна Враца, от тук произхожда съвременния ни град. Клипът показва цялото величие на прохода и на археологическия обект, който е многослоев. Най-ранните данни при Градище са от времето на траките. Имаме и античност тук, а след това изразен период на ранна Византия (V-VI век). И накрая имаме Българско средновековие от XII-XIV век", разказва археологът Нарцис Торбов.

Нарцис ТорбовСоциалицията на даден археологически обект създава възможност за посещение от туристи. "От тук започва всичко" е озаглавено видеото, показващо величествената порта към древна Враца, наричана в средновековието Вратица.

"Възможността да създадем клип, който да пуснем в голямото пространство на комуникацията, е задължителна. Така този труд стига до хора, които в момента дори не живеят тук. Аз съм минал 50 години, но се радвам, че младите се ангажират с определена цел. Радвам се, защото Христо и Ивайло са млади, нашият екип от музея е от млади хора. Ние имаме послание. Елате във Враца, вижте прохода, минете през обекта, срещнете се с хората, които го проучват, за да разберете миналото, да се запознаете с бъдещето. Обектите ги има, за да бъдат посещавани от туристи".

Проходът Вратцата, обявен за природна забележителност през 1964 година, е разположен на два километра югозападно от сърцето на града. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28