Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Нарцис Торбов - 30-годишно проучване на културно-историческото наследство

Снимка: Община Враца

Почетна грамота за принос в проучването и съхраняването на културно-историческото наследство в област Враца и страната получи доц. д-р Нарцис Торбов от кмета на местната община Калин Каменов. Археологът  и завеждащ  отдел "Археология" в Регионален исторически музей град Враца е автор на 35 научни публикации на български, английски и немски езици. Участвал е в научни конгреси в САЩ, Германия и Италия. Доц. д-р Торбов е известен като ръководител на археологически разкопки на тракийски надгробни могили за периода 1991 - 1998 година. Прави археологически проучвания на античната крепост "Вариана" при Оряхово, антична пътна станция при град Белоградчик, антично селище при село Паволче, антична и средновековна крепост край Враца. Работи на терен на няколко места - на Вратцата, в местността "Градище", и в Мездра. 

"30 години са доста дълъг период от време. Честно да си кажа, дори не съм подозирал, че ще изкарам толкова време в нашия музей. Ако не ме лъже паметта, постъпих на 17 юли. Първоначално бях екскурзовод. По този начин имах възможност се запознах с историческото минало на нашия край и на цялата археология. След пенсионирането на колегата Богдан Николов, аз фактически бях назначен на неговото място. Още докато беше на работа, той беше определил накъде да вървя. Започнах да се занимавам с историята на траките. Проучвах тракийски надгробни могили. Впоследствие започнах да се занимавам с Рим. Моите професионални интереси са новата желязна епоха от V до I век пр. Хр. и Античността от I до IV век. Човек, който се занимава с тази наука, трябва да специализира в по-тесни граници. А те за мен са II век пр. Хр. до I век след".


Археологът и това лято продължава редовните теренни проучвания в местността "Градище", прохода Вратцата, очертаваща дълъг период на развитие на няколко култури. Най-ранните находки са от времето на траките - периода ІV-І век пр. Хр. Може да се смята, че съвременният град Враца е възникнал точно в местността "Градище" като средновековен град, който по-късно съответно се е развил. Горд съм с времето, което съм посветил в проучване на миналото на моя роден град, каза още Торбов.


"Не, откровено ви казвам, че не съм си представял, че 30 години от живота ми ще посветя на археологията. Не съжалявам за нито един ден, който съм изкарал в музея. Удовлетворен съм. Не говорим тук за епохални открития, а просто за ежедневие, което е свързано с проучвания. Г-н Каменов посети нашия обект, аз дори не знаех, че ще получа грамота. Работим по Градището. Разкриваме една сграда, едно подово ниво от времето на ранна Византия. Обектите, които проучваме, са пряко свързани с историята на Враца. По единия, както казах, работим в момента. Той е многопластов обект. Най-ранните данни са от времето на траките. Имаме и античност тук, а след това изразен период на ранна Византия (V-VI век). И накрая имаме Българско средновековие от XII-XIV век. Окончателно тогава крепостта е застроена, а от нея тръгва днешна Враца. Вторият обект е "Манастирски дол". Там е съществувал средновековен манастир. Под църквата, която проучваме, се оказа че има друга, която е от по-ранен период. Материалът и камъните, които са ползвани при строежа, са същите като тези на по-късната църква. Аз мога с гордост да кажа, че за 30 години съм работил най-вече над миналото на родния ми град, както и по обекти от целия Северозапад".


Културният туризъм трябва да бележи просперитет, ръка за ръка с развитието на науката археология. На региона му липсва рекламна кампания, на мнение е археологът от Враца, който сподели какво ще се направи в насока популяризирането богатствата на Северозапада.

Вратцата"Изграден е стереотип - Северозападът наистина е беден, но не е скучен. Хората тук не бездействат. Затова се нуждаем от рекламна кампания, нуждаем се от популяризиране. Нито сме толкова бедни, камо ли пък да сме толкова ограничени. Слабият пункт е, че години наред не рекламиране това, над което работим. В Европа не е така обаче, там се дава гласност. Тук просто тлее една невъзможност, ние не се организираме дружно. Рекламна кампания трябва да представя постоянно нашето минало. В такава насока беше моят разговор с Калин Каменов: да търсим възможности за рекламиране на прохода Вратцата, една голяма природна забележителност, а същото да сторим и с Манастирски дол. Модернизация общо взето. Стигнахме до заключение за направата на клип, който да отразява миналото на нашия град и миналото на целия богат регион. Моето желание е да виждам все повечко млади хора. Това трябва да се провежда като целенасочена политика. Нуждаем се от младите хора, трябва да ги пазим в Северозападна България, защото днес те просто напускат в посока чужбина. Ако това не го направим, след 20 години ще се окаже, че млади хора няма в Северозапада. Най-важното богатство е не толкова културно-историческото наследство, колкото младите хората, живеещи тук".

Ръководителят на проучването в местността "Градище" сподели, че Каменов е първият кмет на града от 2001 г., който е дошъл на място да се запознае с работата на археологическия екип.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30