Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 септември 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Спортен празник под наслов "Храни се здравословно, спортувай редовно" се проведе днес във видинското училище "Св.Св. Кирил и Методий". Това е част от инициативата за европейски ден на спорта в училище. Тази година освен игрите акцента е здравословното хранене и разделното събиране на отпадъци - каза Венера Младенова, учител по физическо възпитание и спорт в училището и организатор на събитието.


Европейският ден на спорта отбелязаха в училище "Любен Каравелов" във Видин. Практикуване на йога, разделно събиране на отпадъци и умения по ориентиране бяха сред основните дейности, в които се включиха подрастващите. Инициативата откри директорът Любка Найденова.


В мездренското ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" се проведе Европейски ден на спорта. В празника под надслов "По-бързи, по-силни, по-здрави" взеха участие 180 деца от първи до седми клас.


Започва механично почистване и измиване в свинефермата в Новоселци. Извършена е дезинфекция в свинекомплекса в Новоселци, където преди седмица бе установен случай на африканска чума по свинете. Умъртвени и загробени са над 3 800 животни. Предстои да започне механично почистване на всички помещения във фермата - каза д-р Адриан Данков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Видин.


Обезлюдяването на селата, намаляването на младите хора, липсата на работа са основните проблеми, които жителите на малките населени места в Северозападна България отчитат като основен проблем. И се обръщат с призив към следващите управляващи да променят същестуващото положение - това показва една от срещите на Катя Борисова с жители на  село Тияновци



Определени са местата за разлепване на агитационни материали във Враца. Според заповедта на Мария Попова- зам.кмет на Община Враца, по време на кампанията за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 година, участниците в предизборната кампания са длъжни да поставят агитационни материали - плакати, афиши, обръщения и др., за времето от 27 септември 2019 г. до 24.00 часа на 25 октомври 2019 г., на специални информационни табла, разположени на определени места  за територията на Община Враца.


Определени са местата за агитационни материали в Белоградчик. Временно изпълняващият длъжността кмет на община Белоградчик Антон Трифонов издаде заповед, с която се определят местата за разполагане на агитационните материали, свързани с предизборната кампания за избиране на общински съветници и кмет на община на 27.10.2019г..


В Мездра не си избраха изпълняващ кметската длъжност. На своето последно заседание общинските съветници в Мездра не постигнаха съгласие и не избраха временно изпълняващ длъжността "кмет" на общината. За поста със заповед на досегашния кмет бе определен заместник кметът на общината Сашо Илиев.



Второ заседание проведе Общинският съвет в Ново село този месец. Дневният ред бе от две точки, засягащи училището и организацията в общината и кметствата по време на предизборната кампания.


Видински ученици участват в пленера "Врачанска есен". От днес започва 15-ят юбилеен ученически пленер по графика и живопис „Врачанска есен“. Домакин на проявата е СУ „Отец Паисий“. Пленерът се провежда под патронажа на кмета на Община Враца. За участие  от видинското училище по изкуствата заминават трима ученици и преподавателят им по рисуване Васил Велков. 


"Европейска нощ на учените" се провежда във Враца днес. Инициативата е в последния петък на месец септември, Дома на науката и техниката и ППМГ "Акад. Иван Ценов" се включват за осма поредна година. 


На 30 септември изтича срокът за изпращане на творби в националния литературен конкурс "Яна Язова" Лом 2019. Това е дванайстото издание на литературния конкурс.  В него се изявяват  млади автори. Предвидени са парични награди за първите три места - каза главният библиотекар Йорданка Тушанска.


Днес отбелязваме Световният ден на туризма. Туризмът е здраве, спорт и движение, който го практикува се радва на по-дълголетен живот. Освен това той създава другарство и ни учи на много полезни неща, това каза за Радио ВИДИН Августин Борисов председател на Туристическо дружество "Белоградчишки скали


Ученици се запознаха с природните забележителности чрез иновативен продукт. По случай Международния ден на туризма, ученици от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, СУ „Христо  Ботев“ и ПЕГ „Йоан Екзарх“ се запознаха с природните забележителности и културно-историческото наследство на Враца, използвайки иновативен VR продукт. .


Творческа среща с акад. проф. Веселин Борисов се проведе в Младежкия дом на Белоградчик. На нея известният лекар, университетски преподавател и автор на повече от 52 публикации - научна и художествена литература, представи своите 5 нови книги.


Безплатни курсове по компютърна грамотност за пенсионерите в Ново село. Две групи пенсионери от Ново село ще преминат курсове по компютърна грамотност. Те са част от социалната политика на Асоциация "Съвременни читалища", в която членува и новоселското читалище "Земеделец-1874", и са насочени към хората от третата възраст.


Международният ден на възрастните хора - 1 октомври, ще бъде отбелязан в офисите на териториалните поделения на Националния осигурителен институт, съобщават от институцията. В приемните по места служители ще отговарят на запитвания, свързани с пенсионирането и ще съветват настоящите и бъдещите пенсионери и техните близки за социалноосигурителните им права.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30