Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН предлага мерки за справяне с демографската криза в страната

Цели общини в област Видин са демографска пустиня

Снимка: Красимир Каменов

Екип от Българската академия на науките предлага спешни мерки за справяне с демографската криза. В над 3 000 села в страната деца не са се раждали повече от 30 години, а цели общини във Видинско са демографска пустиня.

Населението на България може да намалее до 5 800 000 души само след 20 години, сочи песимистичен анализ на Института за изследване на населението и човека към Българската академия на науките. Най- оптимистичната прогноза е към 2 040-та година населението на страната да е 6 850 000, т.е с около сто хиляди по-малко от сега, но за това са необходими спешни мерки.


Изготвени са от екип от института под ръководството на професор Антоанета Христова. Проектът е озаглавен "Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България", а материалите по него са шест тома. Те включват резултатите от комплексното изучаване на тенденциите в демографското възпроизводство и взаимодействието между отделните процеси. Шестте работни групи към проекта са работили по направленията: "Раждаемост и семейни политики"; "Смъртност, стареене и качество на живот"; "Миграции и национална идентичност"; "Демографско развитие и трудови ресурси"; "Уязвими етнически и религиозни групи и общности"; "Демографска политика в България през периода 1879 – 1989 г.".


Според изследването най-сериозният проблем е застаряването на нацията. Анализите сочат, че след 10 години хората в България, които са на възраст над 80 години, ще са  7 на сто от населението на страната, а през 2050-та в тази категория ще е всеки десети.


Разработката е за периода до 2040 година като прогнозите са по три различни сценария, каза д-р Николай Цеков, главен асистент в департамент "Демография" в Института за изследване на населението и човека при БАН:


"Разглеждат се в перспективата до 2040-та година, като се прави ясна характеристика какво би се случило при различни сценарии. Сценариите са от продължение на сегашните тенденции и на една неглижираност на проблема, една пасивна демографска политика, основана на плащания за бебе и нищо повече, и минимални поддръжки на младите хора, до обоснована нова демографска политика. По примера на шест държави са разгледани демографските политики…Прогнозите как ще се развива България до 2040-та година са три. В случай, че се предприемат обосновани финансово и ресурсно обезпечени мерки по подобие на най-добрите практики в световната демографска история, с голям акцент на подобряване най-вече на образованието и живота на възрастните хора, медицинското обслужване на възрастните хора, това са двата основни акцента. Не става въпрос за плащане на ръка, а така наречената ваучерна система за поддържане на младите семейства и раждаемостта. Не се получават, както сега получават за бебе - пари на ръка или помощи. Дава се ваучер за детето. Примерно има разходи в магазините за храна, за млека, специални каши, лекарства, детски дрешки, игри, спортни занимания в училище, в детската градина такси. Когато родителят иска да запише на английски детето си или пък футбол, танци, драматургия, каквото и да е, не отива да взема пари от държавата и да плаща, а държавата превежда ваучер, който съответният търговец или доставчик на съответната услуга приема, ваучерът се осребрява, ако се изпълнят ангажиментите по него. Примерно- детето да издържи някакъв тест, детето да покаже, че е минало някакво ниво на английски или пък е достигнало някаква спортна степен. Всичко това до започване и завършване на висшето образование се поема с тази ваучерна система. Тя е доста скъпа, но за сметка на това намалява възможността за злоупотреби с пари."


Ако се приеме ваучерната система за подпомагане на семействата с деца и едновременно се предприеме политика за връщане на мигранти и оставане в страната на младите хора, намалението на населението през 2020 година в страната ще е със сто хиляди души. Прогнозата при тези обстоятелства е, че спадът ще продължи до 2030-та, 2035-та година, а след това дори ще има леко нарастване. Според екипа, участвал в разработката, са нужни мерки и за по-добра здравна профилактика на населението, тъй като България е водеща държава в Европа по така наречената преждевременна смъртност- сред хората между 45 и 65 години.


"Това за Европа е абсурдно положение. Дължи се на лоши хигиенни навици, липса на контрол върху консумацията на алкохол, тютюн и подобни вредни субстанции. Това се дължи на липса на знания и стремеж към здравословен живот, на липсата на активно спортуване и обездвижване"- коментира Николай Цеков.


България е и на едно от челните места по процент на лицата, които не са работоспособни. В тази категория са децата, хората в старческа възраст, и тези, които не са трудоспособни заради заболяване.


Изследването сочи, че седем от градовете в страната- София, Пловдив, Врана, Бургас, Габрово, Русе и Стара Загора се превръщат в центрове на растеж и към тях се насочват хората, които не заминават в чужбина. В същото време отливът на работоспособно население е от по-малките населени места. Според Николай Цеков е нужна политика за насърчаване на местните инвестиции, за да се спре този процес:


"Видинска област, особено по границата със Сърбия, е типична демографска пустиня. Цели общини са демографски пустини. Това означава територия с население под десет души на квадратен километър… Във Видин са и рекордите на най-възрастно население. Общини като Бойница и Макреш са със средна възраст на населението 62, 63 години. Няма млади хора."


В над 3 000 села в България, много от които в Северозапада, повече от 30 години не са се раждали деца, сочи изследването на БАН. Видин е от 14-те области, наречени от БАН "периферия на растежа". Сред тях регионът е с най-лошите демографски показатели.

Според националната статистика към края на миналата година жителите са били 84 865 души. Само за година населението е намаляло с 2,4 %. Заради демографските проблеми във Видин само за последните две години едно училище е закрито, а детски градини се превърнаха във филиали на други.


В детска градина "Зорница" във Видин поне тази година спад в броя на децата няма. Ново явление е записването в групите на деца, които са се върнали с родителите си от чужбина, казва Светлана Петкова, директор на детска градина "Зорница":


"Това, което ни прави впечатление в близките една-две години е, че има семейства, които са живели в чужбина и сега трайно се завръщат в града и търсят места за децата в детските градини. Все още са единици тези семейства, но до преди две години това почти не се случваше. …Колкото за децата в детските градини, мога да говоря конкретно за нашата градина и филиалите, които са към нас. Честно казано 2017/2018 година бяхме доста притеснени, защото получихме един спад в броя на децата в сравнение с предишни години. Сега подаваме официалните данни към Регионалното управление на образованието към министерството. Успяхме да задържим бройката, която е била и през миналата година. Затова имаме малка надежда, че нещата, ако не се подобряват, поне са стопирани за момента. Отрицателната тенденция, която беше в предишните две години поне при нас е елиминирана...Доколкото знам тази година не се очертава никъде да се затварят групи в детските градини, което е добре."

Повече по темата-  в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00