Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 октомври 2019

Снимка: Радио Видин


Продължава озеленяването на централната пешеходна зона във Видин. 18 вида пирамидални и кълбовидни форми се засаждат днес, каза Румен Георгиев от фирмата, ангажирана по озеленяването на видинския център.


Екип от Българската академия на науките предлага спешни мерки за справяне с демографската криза. В над 3 000 села в страната деца не са се раждали повече от 30 години, а цели общини във Видинско са демографска пустиня.


10 процента ръст на заплатите на работещите в бюджетната сфера и двойно увеличение на възнагражденията за учителите. Това ще бъде заложено в бюджета за 2020 година, потвърди днес министърът на финансите Владислав Горанов.


Правителството отпусна над 50 800 000 лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за извършване на дейности предимно по второкласна и третокласна републиканска пътна мрежа. Голяма част от предвидените за ремонт отсечки са по направления, които са изключително натоварени целогодишно, като Монтана - Лом


Централната избирателна комисия прекрати правомощията на заместни-председател на Общинската избирателна комисия в Бойница. Причината е, че е регистрирана като кандидат за общински съветник във Видин на местна коалиция за участие в изборите на 27 октомври, което е нарушение на Изборния кодекс.


Независим кандидат за кмет на врачанското село Галиче обжалва отказа на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина да го регистрира за участие в местните избори. Мотивът на избирателната комисия е, че заявлението му е постъпило 15 минути след крайния срок. Делото е насрочено за утре сутрин в Административния съд във Враца.


Приключи изпълнението на един от големите обекти, изпълнявани от Община Кула тази година. 


Започна кампанията за имунизация с противогрипна ваксина. Най-подходящият период за това са месеците октомври и ноември. През тази година за първи път с безплатни ваксини могат да се имунизират хората над 65-годишна възраст.


Община Берковица ще закупи модерна апаратура за болницата и медицинския център в града по проект на общините Берковица и Бъйлещи- Румъния, финансиран от програмата на ЕС за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, съобщават от местната община.


Община Белоградчик е отправила Покана за участие в обществена поръчка за доставка на специализирано оборудване на социалните услуги, предоставяни на територията на община Белоградчик


С не особено бързи темпове върви прибирането на реколтата от царевица в община Мездра. От засадените общо 14579 декара са реколтирани само 3785 декара, които са основно в землището на село Долна Кремена. 

Състав на Районния съд в Козлодуй постанови присъда от шест месеца „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от три години за Н. Б. Д. Подсъдимата е призната за виновна в това, че в качеството си на длъжностно лице -„консултант“ на софийска фирма, е присвоила чужди пари, поверени й да ги пази и управлява. Присвоената сума е 16 200 лева. 


На 4 октомври от 9:15 до 10:30 часа Радио ВИДИН ще проведе и излъчи безплатен диспут на тема: "Ролята на общинските съветници в регионална политика и визия за цялостното развитие на общината. Управление на общинската собственост" с водещ Йорданка Петрова. 


Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Община Берковица за четвърта поредна година организират Конкурс “Добрите дела“.


Детска градина "Звънче" в град Берковица е включена в инициатива на министерството на образованието и науката "Утринна приказка". 

Новата си книга "Където корабите умират" ще представи професионалният готвач, любител фотограф и любител писател от Видин Филип Захариев на фермерския пазар и кулинарен фестивал под наслов "На вкусен фест сме! В парка", който ще се проведе на 5-ти и на 6-ти октомври в парк Владикина бахча. 

Председателят на литературния клуб в Мездра Светла Дамяновска представи 13-ата си стихосбирка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Смесеният камерен хор при читалището в Бяла Слатина с отличия от конкурс

Смесеният камерен хор при НЧ "Развитие-1892"- Бяла Слатина бе отличен на Националния фестивал на старата градска, шлагерна и популярна песен "Самоков 2024". Това съобщи секретарят на читалището Светлина Берова: "Там се представихме блестящо. Под диригентството на маестро Пламена Гешковска, бяхме отличени с най-високата награда - "Специалната..

публикувано на 12.10.24 в 17:16

Ученици от Мездра се запознаха с работата на пожарникарите и спасителите

Ученици от първи до четвърти клас на СУ "Иван Вазов" от град Мездра проведоха занимания на тема  "Професиите на пожарникаря и спасителя"- за усвояването на знания за видовете стихийни бедствия и начините за предпазване и адекватно поведение.  Пожарникар от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" запозна учениците с..

публикувано на 12.10.24 в 16:50

Отбелязваме Световния ден на прелетните птици

На 12 октомври се отбелязва Световният ден на прелетните птици. Този ден е иницииран от конвенцията за мигриращите видове, каза Стойчо Стойчев - директор по природозащита в Българското дружество за защита на птиците: "Това е международна конвенция, която обединява страни, решени да подпомагат миграцията не само на птиците и на други..

публикувано на 12.10.24 в 16:42

Задържаха тракторист с 3,34 промила алкохол

В белослатинското село Търнава беше задържан тракторист с 3,34 промила алкохол, съобщиха от полицията във Враца.   34- годишният нарушител е управлявал трактор с прикачено ремарке, собственост на Община Бяла Слатина, когато е спрян за проверка от автопатрул. Отказал е да даде кръвна проба и е оставен в ареста за 24 часа. Образувано е бързо..

публикувано на 12.10.24 в 16:35

Полицаи спряха кражба на гориво от тир

Полицаи от Монтана предотвратиха кражба на дизелово гориво от тир, спрял на почивка, край село Долна Вереница.  При извършване на обход на екип на "Пътна полиция"- Монтана в района на отбивка край село Долна Вереница, към 2.30 часа вчера, е забелязано лице източващо гориво от спрял да почива тир. След като забелязал униформените лицето се скрило в..

публикувано на 12.10.24 в 16:32

Мездренски творци ще почетат бележити автори

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при НЧ "Просвета 1925"- Мездра не пропускат да уважат годишнините на изтъкнати писатели и поети. През идната седмица на творческа вечер те ще говорят за  живота и творчеството на българските писатели Йордан Радичков- по повод 95 години от рождението му и на Виктор Пасков- по повод 75 години от рождението му...

публикувано на 12.10.24 в 16:05

В Берковица отбелязаха Деня на българската община

По повод Деня на българската община, който отбелязваме на 12 октомври, община Берковица проведе ден отворените врати на 11 октомври. Това съобщи кметът Радослав Найденов. 10 ученици от Лесотехническата професионална гимназия и от гимназия "Д-р Иван Панов" взеха участие в управлението на Община Берковица за един ден. "Бяха на ключови..

публикувано на 12.10.24 в 15:55