Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световната седмица на Космоса

Реликтовото излъчване и пулсарите са сред най-големите открития за Космоса

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес започват проявите за отбелязване на Световната седмица на Космоса. Седмицата е обявена от Общото събрание на ООН през 1999 г. за отбелязване приноса на науката и технологиите за подобряване живота на човечеството. Датите 4 - 10 октомври не са избрани случайно. На 4 октомври 1957 г. в Космоса полита Първият изкуствен спътник на Земята - съветският "Спутник-1". С това се слага началото на изследването на космическото пространство. На 10 октомври 1967 г. е подписан договорът за принципите, които регулират отговорностите на държавите в изследването и мирното използване на космическото пространство, в това число на Луната и другите небесни тела. Тази година мотото е "Луната, врата към звездите". Кои са най- съществените открития за космоса през последното столетие, обяснява доц. Люба Славчева-Михова, национален координатор на Международния астрономически съюз и преподавател в  Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, Рожен:


"Надпреварата между Русия и САЩ, която се заформя след като руснаците изстрелват първият спътник в орбита, подпомага цялостното развитие на Астрономията и изследванията на Космоса, и поражда желанието на учени от цял свят да работят заедно при изследването му. Миналата година беше приета една резолюция на така наречения закон на Хъбъл, който накратко прави връзка между скоростта с която галактиките се отдалечават от нас и разстоянието до тях. Той забелязва че колкото по- далеч са разположени, толкова по- бързо галактиките се разбягват от нас и причината за това е разширението на вселената. Още един белгийски физик Льометър, две години преди статията на Хъбъл пръв предлага теорията за разширяващата се Вселена, която Льометър публикува през 1927 година. Допълнението е че сега закона на Хъбъл вече се нарича закона на Хъбъл-Льометър. Друго откритие е "Реликтовото излъчване" - това е така нареченото космическо микровълново фоново излъчване и представлява останка от големият взрив и това е доказателство за съществуването му. Това е самото начало на нашата вселена. То води началото си от който материята и светлината се разделят. През 1967 г. са открити "пулсарите", когато Джоселин Бел Бърнел, като част от магистърското си обучение засича странен и непознат до момента сигнал. Интересното е, че той се повтаря с невероятна точност, говорим за импулс повтарящ се на всеки 1,3373011 секунди. Бързо се установява, че такъв сигнал може да бъде излъчван само от бързо въртяща се звезда и тази теория след задълбочени изследвания се оказа много точна. Тези обекти са наречени "пулсари" и това е най-точният часовник във вселената" - каза доц. Славчева- Михова.


Попитахме видинчани,какво знаят за космоса:


"В момента не мога да се сетя нищо... Юри Гагарин е първият руски космонавт... Бившата СССР е изстреляла първият спътник, мисля че се казваше Союз 1 или нещо подобно... Знаем как са разположени подред планетите... Млечният път е галактика, има много галактики, които са съвкупност от слънчеви системи" - споделиха анкетираните.


Международният астрономически съюз е организация на професионалните учени в областта на астрономията. Тази година се навършват 100 години от основаването на Международният астрономически съюз. В чест на този знаков юбилей през годината са организирани серия инициативи по цялата планета под надслов "Под едно небе".Най- актуалната инициатива, по случай 100-годишнината на Международният астрономически съюз  е "Дайте име на екзосвят!". Едва за втори път в историята на Международния астрономически съюз е позволено на широката общественост да дава имена на различни небесни обекти. За пръв път това се случва през 2015 година, когато на около 30 космически обекта- екзопланети се дават имена. Както личи от името "екзопланета" е планета, която е извън нашата Слънчева система. Те целят да популяризират най-важните астрономически открития през последното столетие, както и да улеснят достъпа до информация и възможност за наблюдения и по този начин да стимулират интереса към астрономията у деца и възрастни. 


От линковете по-долу можете да научите повече за събитията по случай 100 годишнината на Международният астрономически съюз, както и за инициативата "Дайте име на екзосвят!", в която всеки желаещ може да даде име на екзопланета и екзозвезда. 


http://exoplanet.astro.bas.bg/ - "Дайте име на екзосвят!"


http://www.astro.bas.bg/IAU100/ - събития по случай 100 години Международният астрономически съюз.


Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44