Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Маратон на хорото“ събра любители на народните танци

Снимка: Община Враца

Десетки жители на Враца се включиха в мащабния „Маратон на хорото“, който се проведе в парк „Дъбника“. Инициатор на събитието е Клуб по български народни танци „Живо чудо“ - гр. София, с хореограф Ивайло Петков и се осъществява с подкрепата на Община Враца.

„Маратонът на хорото“ се провежда с благотворителна цел и тя е събирането на средства за лечението на Даниел Маринов от Враца. Момчето претърпява инцидент на водна пързалка и счупване на шиен прешлен, което води до обездвижване от кръста надолу. Необходими са средства за лечение със стволови клетки в чужбина. 

Инициаторът на събитието - хореографът Ивайло Петков, претърпява подобен инцидент преди 10 години. След няколко интервенции и лечения, сега успешно преподава народни танци и ръководи школа за народни танци.

В рамките на събитието беше направен опит за поставяне на рекорд на Гинес за най-дълго танцуване на български народни хора.

В идеята се включиха танцьорите на Клуб „Живо чудо“ и техният хореограф – Ивайло Петков. Събитието беше заснето по изискванията за кандидатстване за Рекордите на Гинес и ще бъде изпратено в централата на организацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
враца поделение

Военното формирование във Враца отварят врати за 1 юни

По повод Международния ден на детето – 1 юни, военни формирования от Българската армия ще отворят врати за посетители, съобщават от пресцентъра на министерството на отбраната. На 31 май от 10.00 ч. до 15.00 ч. военното формирование от Сухопътните войски във Враца ще посрещне всички желаещи да се запознаят отблизо с военната професия,..

публикувано на 30.05.24 в 16:04
Никола Петров ще е диригент на оперната гала във Враца

С "Оперна гала" завършва младежкият музикален форум във Враца

С арии, дуети и ансамбли из популярни опери завършва утре 38-ият Международен младежки музикален форум във Враца. Ще звучат подбрани шедьоври, представени от млади изпълнители, каза директорът на Симфониета -  Враца Христо Павлов. "Ще закрием с една оперна гала. Млади солисти, певци, всякакви гласове. Не просто всеки ще изпълни по нещо, а са в..

публикувано на 30.05.24 в 15:55

Редовно заседание на Общински съвет-Мездра

За редовното си майско заседание се събират общинските съветници в Мездра.  Проекта за дневен ред включва 17 точки. Общинските съветници ще трябва да приемат размера на основните месечни възнаграждения на кмета на Община Мездра и кметовете на  кметства в общината, ще обсъдят и приемат решението на Комисията, одобрила проектите по Програма  „Малки..

публикувано на 30.05.24 в 15:00

Акция на МВР блокира село Сланотрън

Специализирана полицейска операция на няколко структури на МВР, под ръководството на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), се провежда на територията на област Видин, съобщиха източници на Радио Видин. Това е причината видинското село Сланотрън да е блокирано от сутринта.  В селото са разположени множество служебни автомобили..

публикувано на 30.05.24 в 15:00
Акция на МВР, Пожарна, ГЗ в с.Сланотрън

Какво се случва в Сланотрън?!

Селото е отцепено в централната си част. Отцепени са и някои от прилежащите улици, на входовете и изходите патрулират полицейски екипи. В Сланотрън присъстват екипи на всички подразделения на МВР , в това число освен полиция и пожарна, така и гражданска защита и криминална полиция. В централната част на селото има и палатка, вероятно опъната от..

публикувано на 30.05.24 в 14:09

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Националната агенция за приходите. За периода от завършване на средното до..

публикувано на 30.05.24 в 13:53

Второкласници от Мездра изучаваха бита и обичаите в региона

Второкласници от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий " - гр. Мездра посетиха Етнографско - възрожденски комплекс "Св.Софроний Врачански" във Враца и се запознаха с бита и обичаите на хората от родния край в миналото. Учениците се включиха в  работилница на открито, в която изработиха картини с плъстена вълна.  Посещението е по проект " Мъдростта в..

публикувано на 30.05.24 в 13:41