Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба показва историческото величие на България

Снимка: БГНЕС

Интерактивна изложба на картини, предмети и съкровища ще разкаже славната българска история. Организаторите от сдружение "Историческо изкуство" целят да развиват силни качества в младите хора, използвайки вдъхновяващия пример на нашите предци. Изложбата "Историческо величие" се открива днес в София, а националното турне на включва Видин, Враца и Монтана


"Изложбата съчетава по иновативен начин образователния елемент с реалното преживяване. Целта е да е фокусирана към славното минало, което имаме по тези земи. Тя е замислена като мащабен проект, който през тази година е национално турне с един фокус, догодина ще е с друг и така ще се надгражда във времето, за да показва различни исторически епохи, които са представени в картини, в различни съкровища, в различни занимания, които ще има там и за деца, и за възрастни. Всяка от картините и експонатите са изработени след консултации с български историци и археолози. Ще наблягаме на живото представяне и затова нашите така наречени гидове ще са облечени като исторически личности и когато разказват за различните исторически етапи, те го правят по един по-различен начин, и нещата които се виждат на картините, част от тях ги има възстановени и могат да се видят и на самата изложба. Като примери мога да дам дрехите, чашите, чиниите, нещата, които са вътре изрисувани, съответно могат да видят и на детски литературни материали и на такива за възрастни, които могат да прочетат по-детайлно, при интерес. Идеята за тази изложба е на един родолюбив българин- казва се Ангел Тодоров." - разказва Десислава Аджиева, която се занимава с организирането на мащабната инициатива.


Експозицията включва над 50 платна живопис, реплики на Боровското и Панагюрското съкровище, както и статуетки на велики български владетели. Всички експонати са от тракийския период и ранното Средновековие. Турнето ще гостува във всеки от областните градове, като във Видин ще е от 28 януари до 01 февруари 2020 година, в Монтана ще е от 4 до 8 февруари а във Враца от 11 до 15 февруари. 


Повече можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства.  На национално ниво  Министерството..

публикувано на 21.01.21 в 14:43

В "Музикална зона" на 21 януари 2021 слушаме Пласидо Доминго и Хуан Диего Флорес

Днес световноизвестният испански оперен певец Пласидо Доминго става на 80 г. Преди по-малко от година преболедува Ковид-19 и днес в перфектна форма след възвръщането на гласа си, графикът му отново е изключително натоварен. Имаме удоволствието да го чуем в малко по-различни от операта изяви - с кубински и мексикански песни. Преди седмица по..

публикувано на 21.01.21 в 09:00

Намаляват пациентите с коронавирус, обстановката в болницата във Видин се нормализира

Трайно намаляват пациентите с коронавирус в болницата във Видин . По-бързо е тестването за COVID-19 откакто в лечебното заведение има специализирана лаборатория, каза директорът д-р Ивета Найденова: "В момента са 15 положителни лица там, на лечение с пневмония и вирусна инфекция и още пет, които чакат резултат до края на деня...

публикувано на 20.01.21 в 16:25

Видин ще стане по-приветлив с помощта на нова техника

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин.  Три сметоизвозващи камиона (до момента Общината разполагаше с две такива машини), четири камиона тип "Самосвал", един от които е снабден с кран, две мотометачки, които могат да станат и снегорини, челен товарач, контейнеровоз и 10 контейнера за строителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:51

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.    Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физикохимия към БАН , който също родом е от..

публикувано на 19.01.21 в 17:30