Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Можем ли да си навредим чрез самолечение?

Снимка: Радио ВИДИН

Има хора, които търсят лек за болежките си и се доверяват на съветите на съседи, приятели или роднини. Други търсят облекчение в бабините билкови рецепти. Дали обаче си помагаме чрез самолечение и крие ли опасности то? Можем ли вместо да си помогнем, чрез самолекуване да си утежним положението и дори да го влошим и да предизвикаме някоя алергична реакция или нежелани странични ефекти? Редно ли е когато се разболеем, макар и да е обикновена настинка, да се доверим на съвета на близък човек или роднина или да отидем да аптеката и да си вземем лекарства без да сме се консултирали с медицинско лице? 

Според д-р Любомир Виденов, завеждащ филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин, самолечението дори е честа причина за усложнения, защото лекарствата в много случаи имат повече противопоказания, отколкото показания:


"Хората, които се самолекуват, могат да си причинят вреда, защото не са учили медицина и не знаят, че лекарствата имат и показания, и противопоказания. Много често противопоказанията са повече, отколкото показанията за употреба. Лекарството, което помага за едно заболяване, може да навреди за друго заболяване, за което човекът не знае. Последствията могат да бъдат много сериозни. Голяма част от лекарствата могат да предизвикат алергични реакции, някои от тях се приемат при по-особен режим. Трябва много внимателно да се процедира. Напоследък в аптеките започнаха да се съобразяват с тези неща и голяма част от лекарствата вече се получават само с рецепти. Съвет от немедицинско лице е най-грешната стъпка, която можем да предприемем, когато се разболеем. Лекарствата на билкова основа също крият много рискове. Даже и билката да бъде изписана от лечител или от човек, който все пак е чел малко медицина, пак има възможност за много тежки последствия, защото една билка съдържа екстракти от няколко вида вещества. Тя помага за един вид заболяване, но може да навреди за друго. Самите билки също имат указания и противопоказания, но хората често не обръщат внимание на това нещо. Хората, които имат сърдечно-съдови заболявания, трябва много внимателно да процедират с билките" -каза д-р Виденов.


Някои хора се доверяват само на лекари, когато се разболеят, други предпочитат- ако заболяването е по-леко, да се самолекуват показва анкетата ни с видинчани: 

"Когато още работех, ми се схващаше кръстът и никога не съм ходил на доктор, имаше един човек ме разтягаше и ми минаваше... Дори и лекаря може да сгреши лечението ти и да те съсипе... Отивам на аптеката и каквото ми даде аптекаря, взимам си и се лекувам... Аз съм здравен работник и не си позволявам подобни безумия, има хора, които са се лекували със съвети от интернет и после отиват на лекар... Често пъти съм прибягвала до самолечение, но досега не ми се е случвало да си навредя."

Много често хората приемат философията, че билката може да не ти помогне, но няма и да ти навреди, което според специалистите е много грешно и неправилно. 
Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Странната молба на гадаринците

В Петата неделя след Петдесетница,  Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им"..

публикувано на 12.07.20 в 08:00

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30
национална диплома на МОН

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно..

публикувано на 07.07.20 в 15:35
Градски плаж

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45