Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лоша стопанска година- за зърнопроизводители и лозари

Снимка: Радио ВИДИН


Лоша година отчитат зърнопроизводителите от Врачанско, до 500 килограма по-ниски са добивите от царевица и от слънчоглед. Необяснимо ниски са и изкупните цени, а това създава проблем при работата на земеделците. Това каза Румяна Ангелова, председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите:

"Тази година се оказа доста трудна, сушата повлия не посевите. Добивът от пшеница е под средното ниво, за царевицата и слънчогледа също нещата не се оказаха толкова добри, колкото мислехме- в началото имаше много дъждове и доста влага, обаче лятото се оказа доста сухо и добивите от слънчоглед и царевица са редуцирани надолу. Има разлика от 400 до 500 килограма в сравнение с миналата година."

Според Румяна Ангелова, заради сушата, новата стопанска година стартира с проблем: 

"Отново с голяма суша, за съжаление нашите райони са най-потърпевши, защото валя 2 л./на кв.метър- това е нищо. Много голяма суша е, обработваме, но чупум машините... Почти всички са засяли, но е проблем дали ще поникне. Влагата е никаква, няма запаси и ако така продължи, отново се очертава една лоша година за нас..." 

За новата стопанска година пожела на колегите си: 

"Да има много дъжд, за да има плодородие, да са здрави, а всичко останало, когато сме заедно и обединени, можем да го постигнем!" 

Кои са основните проблеми в зърнопроизводството и намират ли място младите фермери в сектора?- чуйте в звуковия файл. 

гроздобер лозе гроздеЛоша лозарска година отчитат и стопаните от Ново село. Светла Бондова ни срещна с двама от тях: 

"Лично за мен годината беше лоша, за първи път от доста години имам слаб добив. Овардихме лозята от градушки, но студения дъжд и лошото време през юни оказаха пагубно действие върху лозята. Основно засегнати бяха самите гроздове, още в юни, юли се показа кафяво гниене, което доведе до силно намаляване на реколтата... За жалост, тази година съм набрал 1/3 от количеството, което съм набирал досега...Дивите сортове нямат много поражения, и при хамбурския мискет е добре, но останалите дадоха фира..."- казва Андрей Димитров. Шегувайки се, казва, че ниските добиви се дължат на факта, че за първи път от 15 години насам не е един от трифонците по време на празника Трифон Зарезан... 

Иво Йорданов обработва десетки декари. И за него годината не е от най-добрите:

"Като гледам няколко години назад, сега годината е с едни средни добиви. Като имаме предвид, че май и юни бяха доста дъждовни, валя над нормата, валя често, като се включи и замърсеният въздух- това си оказа влияние. После положението се подобри - юли и август нямаше валежи. Това от една страна беше благоприятно за развитието на гроздето, но оказа влияние върху рандемана... Важно беше пръскането- имаше още едно-две пръскания, които бяха наложителни, за да се запази гроздето..." 

Какви сортове гледат двамата лозари, каква е захарността и технологията на приготвяне на виното- чуйте в звуковия файл. 

Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30