Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Валери от Видин: Аз съм човек, който търси щастието

2
Снимка: Радио Видин
В "Калейдоскоп" тази събота ви срещам със Соня Валери от Видин. Тя е една усмихната и очарователна млада дама, която има много мечти, свързани с бъдещето на родния град и на младите хора тук. Соня е дете на прехода,  родена е през 1986 година. От първи до осми клас учи в СОУ "П.Р. Славейков", продължава образованието си в Техникума по облекло и хранене, специалност "Моделиер- конструктор". След завършването на средното си образование се установява във Варна. Там започва работа като стажант-репортер към местната телевизия и така започва нейната практика в медиите. Няколко години Соня живее в Англия, после в Италия. Фамилията, която Соня променя от Валериева на Валери,  ѝ дава  предимство в Италия, защото италианците смятат, че тя е италианка и това ѝ отваря вратите за модните агенции.  

Това лято, Соня заедно с видинчанина Филип Захариев правят нестандартна фотосесия. Снимат на различни места във Видин. Соня е облечена в красива българска народна носия. Тя позира пред сивотата и грозотата на изоставения завод за гуми, снима се с отрудени и бедни хора, които живеят в краен квартал на града. Идеята на автора  Филип Захариев е да покаже другата България, изоставената, обеднялата, и в същото време скъпа и мила на всички, които са родени и израснали в нея.

Детството
"Беше много прекрасно детство, спомням си с усмивка за тези години, това бяха уникални години. Видин беше пълен с млади, интересни и талантливи хора. Много хубави са ми спомените, защото се живееше много добре. А сега е много занемарен и много ме боли за това.  
Аз си мислех, че съм забравила да шия, но не, малко като колелото е, дори да сложиш нещото в едно чекмедже, като го извадиш, се оказва, че го помниш.  Имам си машина и мога да си ушия всичко, което си поискам. И съм много щастлива, че избрах това, защото една жена трябва да може да шие." 


Интересите
"Винаги съм искала да се занимавам с неща в сферата на шоу-бизнеса. Даже се подготвях за актриса. Но всичко се преобърна буквално за две седмици. С една приятелка решихме да отидем да живеем във Варна, където живееше нейната сестра. Веднага, за много кратко време проявиха интерес към мен от телевизия Варна. Там бях стажант-репортер към новините. Но аз си се представях в по-развлекателни предавания. Бяха ме забелязали от МСАТ, така започнах да работя за тях, в началото в развлекателни предавания, а след това ме взеха в новините. Много се притеснявах как ще се справя. Подходих много отговорно и се справих добре. После се влюбих и заминах за Лондон. Изоставих целия този живот, който обичах, изоставих работата си, Варна, морето, което обожавам. В Лондон имах проекти, които не се осъществиха, но научих английски с бритиш акцент. След две години се върнах в България. И продължих в сферата на шоуто, в различна роля. Участвах за кратко в шоуто "Комиците". Върнах се отново във Видин и работих в Телевизия Видин.  След това заминах за Италия. Така и не записах висше образование. Смятам, че моят опит да пътувам, да уча езици, да работя в телевизията ми дава много като опит. Това за мен е училището на живота."


Италия
"Заминах за Италия, защото се влюбих. Аз следвам моите любови. Там нещата ми се развиха по много различен начин. Не можех да правя същото, което правех в България, защото не знаех езика. Трябваше ми време. Ориентирах се към други неща - започнах да се занимавам с мода. Предизвиках интерес в тези модни агенции, понеже бях ново лице, различна съм от италианките. Обожавам да се снимам, това ми е любимото нещо."


Проектите
„Това беше нестандартна фотосесия. Филип искаше да покаже и другата страна на България и в случая  Видин, който в момента, за съжаление,  е доста занемарен и на нас ни е тъжно.  Спомняме си с умиление за това как хубаво се живееше. Искахме да покажем тази България, която е тъжна. Затова избрахме тези локации. В "Селището“ беше много емоционално. Просто ние променихме един обикновен ден на тези хора. В момента, в който слязохме ние се представихме и им обяснихме за какво сме там. Българите ни гледаха лошо, ромите ни приеха с  усмивка и искаха да ни помогнат. Самите дечица бяха най-щастливите на света, те ме гледаха като фея от Космоса, пипаха орнаментите на носията , гледаха ме с любов и умиление и бяха много щастливи. Почувствах много контрастиращи чувства - хем се чувствах горда българка, хем ми беше тъжно, защото това, което ни заобикаля е тъжно. Решихме да си измислим други проекти. Първата идея беше за панаира, за това как изглежда в нашите очи. Да видим панаира като лунапарк, с много цветове, усмивки, въртележки и захарен памук. Вторият проект с момичетата беше в Кръстата казарма, стил Мария - Антоанета, който се преплита с 21 век. Идеята беше, че е много хубаво да ходиш на музей и да се връщаш във времето така че "Деца, ходете на музей!"

Повече може да чуете в звуковия файл.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00