Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица прояви за Европейската седмица на програмирането в Северозапада

С различни инициативи в Северозапада отбелязват Европейската седмица на програмирането. Някои от тях предстоят през почивните дни. Най-голямото IT събитие в Северозападна България "Codeweek" 2019  ще се проведе за шести път тази събота и неделя. Предназначено е за начинаещи и напреднали с интереси в дигиталните сфери - програмиране, маркетинг и дизайн. Тази година инициативата ще се проведе в изцяло обновен формат, сподели Тонко Влахов, част от екипа на "Враца софтуер", които са организатори на Codeweek 2019:

"На 19 (събота) в градска концертна зала- Враца от 10 часа ще има конференция, на която сме поканили 8 лектора, всеки от тях професионалист в собствената си сфера. Те се занимават с дизайн, с маркетинг, с програмиране, с образование, собственици на компании. В неделя ще се проведе конкурс в 6 различни категории - програмиране, уеб дизайн и програмиране, дигитален маркетинг, дизайн, блоково програмиране и късометражен филм. Във всяка една от категориите първите трима участници ще бъдат наградени, наградният фонд е над 500 лева, осигурен от софтуерни компании. Проектите се предават предварително при нас на ул."Кокиче 14" в неделя. Всяка категория си е с различно задание, като има обща тема, която е "Градска среда" "- добави Тонко Влахов.

Иван Йосифов е съсобственик и 3D артист в Seven Bulls Games- студио за мобилни игри, работещо на пазарите на Ейпъл стор и Гугъл плей. Той започва кариерното си развитие още на 18 години във Видин. Утре от 11 часа той ще води лекция в Регионала библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин, организирано от Sтетика Видин- платформа за събития и креативни решения. Темата на лекцията е "Как се създават мобилни игри- от идея до бизнес за милиарди". Първата му работа е като фриланс 3D аниматор за студио, базирано в Лос Анжелис, САЩ. След като работи година и половина за тях дистанционно, решава да смени индустрията и да разработва игри:

"От 14 години се занимавам с 3D и 2D, така че аз отговарям за графичната част. Имаме си колеги, които програмират. 3D анимацията изисква много време, за да се научиш, и изисква много време, за да се направи даден проект, като пример последният ни такъв го правим от 3 години. Индустрията в последните 5 години се развива със страшни темпове. Като пример мога да ви дам филмовата и музикалната индустрия, ако ги съберете взети заедно като приходи, гейминг индустрията е може би 10 пъти над тях" - каза Иван Йосифов. Според него, ако искате да направите по-сериозен проект, първо ви трябва екип:

"Започнахме с един колега от университета двамата, аз като артист а той като програмист. След това се присъедини още едно момче от Видин, който също е артист и станахме трима. Успяхме да направим 2 проекта заедно, като отначало почвате с някаква идея. Дали ще правите игра в която се стреляте, или ще правите игра в която се събират монети, зависи изцяло от креативноста ви. Като изясните идеята, трябва да изберете на каква платформа ще правите играта. Платформата представлява двигателя, който ще управлява играта. Има доста платформи, но аз бих ви препоръчал или "Unity", или "Unreal engine". След като сте избрали платформата, правите един бърз прототип, т.е. правите света на играта, героите, програмирането, механиките само от кубчета и квадратчета. Това се прави, за да си валидирате бързо идеята, т.е. имате идея да направите игра, да се стреля с оръжие и да се катериш с куки по скали. Правите прототип, за да тествате дали играта наистина е яка за играене и чак след това продължавате нататък с проекта. Първата игра, която направихме, ни отне една година и не я тествахме, а направо я направихме и тя се оказа много тъпа"- добави Иван Йосифов.

До момента Иван Йосифов има над 150 разработени игри и богат опит в разработката, гейм дизайна, маркетинга и публикуването на мобилни игри. Последният продукт на "Seven Bulls Games" - "Counter Attack", която  е инспирирана от световно известната игра "Counter Strike: Global Offensive", може да се похвали с това, че има над 10 милиона сваляния в световен мащаб.
Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44