Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска седмица за безопасност и здраве при работа

Знаем ли какви са рисковете на работното ни място?

Снимка: БГНЕС

От 21 до 27 октомври отбелязваме Европейска седмица за безопасност и здраве  при работа. Инициативата е на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Тази година акцентът е насърчаване на съвместното и активно безопасно управление на опасните вещества. Затова кампанията има за цел да насочи вниманието ни към рисковете от работа с опасни вещества и възможностите да се предпазим, коментира д-р инженер химик Деяна Илиева, експерт по безопасност на производствата:


"На работното си място сме една трета от трудоспособния си живот и е от съществена важност след тази една трета от деня ние да се прибираме живи и здрави у дома. Това, което се случва на работа, може тотално да промени нашия живот в бъдеще. Здравето и безопасността по време на работа са от изключителна важност, защото това влияе върху целия наш живот. Трябва да акцентираме, постоянно да се говори, но все пак, както и за всяко друго нещо, се отделя време специално да се обърне внимание, да се проведат събития, мероприятия, отново да се поговори концентрирано по темата, за да могат и работодателите да си припомнят изискванията, да се подобри тяхното осъзнаване, и работниците да получат информация колко е важно."


Излагането на опасни вещества е много по-често срещано на работните места в Европа, отколкото предполагаме. Според експерта Деяна Илиева, в България има много добро законодателство за производство, свързано с употребата на опасни вещества. Съобразено е със законодателството на страните от Европейския съюз. Проблемът е, че много често хората не предполагат за рисковете, на които са изложени:


"Проблем при опасните вещества е, че при някои от тях веднага ще разберем, ако се случи инцидент-корозия или избухване, но други като канцерогените, тези, които предизвикват рак, на практика можем и да не ги усетим. Не разбираме, че те ни разболяват. Това е още по-лошото, когато работиш с един химикал, дишаш, преминава през кожата и не разбираш, че малко по малко се разболяваш... Дори и битовите препарати, ако погледнете етикета на един препарат, ще видите,че има знаци, които показват, че има нещо опасно в него."


Сред изложените на риск, заради работа с препарати са работещите в селското стопанство. Трябва да са внимателни работещите в химическата индустрия. Често се подценяват рисковете и в лечебните заведения, където се използват силни дезинфекциращи препарати. Рискове на работното място дебнат и хората пред компютрите. За тях последствията могат да са болки във врата, раменете и кръста, заради заседяването. До зачервяване на очите и проблеми със зрението пък може да доведе взирането в екраните.


За безопасни условия на работното място следят службите по трудова медицина, а задължение на работодателя е да осигури обслужването. Мая Димитрова е представител на фирма за трудова медицина, която обслужва и Северозапада. Казва, че рисковете за всяка дейност са различни според спецификата на работа:


"Идеята на службата по трудова медицина по принцип е да направи програма за оценяване на риска на работното място. Това включва микроклимата на самото работно място. Осветлението е един много важен фактор в зависимост от работата, шума на работното място, както и вибрациите. Нашата фирма е акредитирана за оценка на тези рискове."


Шум над 80-85 децибела на работното място вече е прекомерен, казват от службата по трудова дисциплина. Микроклиматът пък касае температурата, осветеността на работното място, както и влажността. Спецификата е според професиите.

Обектите се проверяват от службите по трудова медицина задължително веднъж годишно, както и при преустройства и промяна на обстановката.

Отговорността за работещите е на самия работодател. От службата по трудова медицина могат да откажат издаването на някои от протоколите, но не и да задължат работодателя да изпълни предписанията. Това може да направи Инспекцията по труда, която освен, че издава задължителни предписания, налага и санкции.

Попитахме видинчани обръщат ли внимание работещите на условията за труд и чия е отговорността те да се подобряват:

"Всички трябва да работят за това. Не може само работодателите или само институциите, или само работниците да го решат. Нещата си вървят с времето. Колкото по-напред отиват фирмите, конкуренцията ги кара да създават по-добри условия на труд, иначе хората ще бягат от тях. В този смисъл животът ще ги принуди да обърнат внимание на безопасността на труда. Трябва да се поучим от онези държави, където за неправилно изхвърлен боклук се глобява по хиляда евро. Там нямат проблеми със замърсяването на улиците. Същото е и с безопасността на труда."

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05