Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановиха сърничката в градската градина на Видин

| обновено на 23.10.19 в 17:32
Снимка: Радио Видин

Нова скулптура във формата на сърничка радва жители и гости на град Видин. Изработена е от бронз, в естествена големина, и е монтирана в Крайдунавския парк. Тя наподобява предишна скулптура, изчезнала в началото на демократичните промени. Целта не беше да се направи копие, защото за това са нужни 360 градусови снимки. Разликите са в стъпките на крачетата, каза за Радио ВИДИН Светлин Николаев -скулпторът, изработил фигурата:


"Възстановяваме идеята за сърничката. Разполагаме със снимки на хора, с лични снимки на деца и те са от различни ъгли, но като размери, като положение на главичката, е максимално като другата. Заради черно-белите снимки не знам какъв е цвета, но предполагам, че е като тези на лисичките. Изработката е много трудна, аз от август месец я работя. Анатомия съм гледал всеки ден пред компютъра, с арматурата имаше проблеми, имах притеснения за самият монтаж, но вече мина. За мен беше удоволствие, като професионалист ми е приятно. Може да се оформи един кът с лисичките, както виждате и постамента е същият- да са в една гама. Не съм си спестил нищо от труда, постарал съм се, то е за хората."


Някои видинчани си спомнят за старата сърничка, дори имат снимки с нея като деца: 


"Помня, но бяха 2, преди 20 години бяха. Интересно е за децата и връща спомени на възрастните... Май имаше, ама не си спомням. Естествено, че е хубаво, но се рушат от разни хора... За децата е радост, синът ми беше малък и може би имам снимка...Това е цвета, който трябва да бъде, ще свикнем с нея. Гледала съм внучки и лисичките бяха актуални, след това оня кът... ще се приеме и тя."


Сърничката е поставена в близост до други две емблематични скулптури за Крайдунавския парк- тези на лисичките, които също бяха възстановени преди време. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Родители: Детска площадка в центъра на Видин е опасна

За опасна детска площадка в центъра на Видин алармират родители. Става въпрос за детската площадка в парк "Рова" в близост до Стамбол капия. Има счупени подпори, люлееща се при всяко качване на дете дървена конструкция, изпокъсани са въжетата, счупена е пързалката, както и пейки отстрани, непочистена е настилката.  Родителите на децата се..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Деца показват свои рисунки в изложба "Родина" във Видин

Възпитаниците на ателие "Нана Арт" показват свои творби в детска изложба "Родина" в Културен център „Жул Паскин“ във Видин. Общо 34 деца рисуваха и твориха това лято, вдъхновени от красотата на града и родината. Те създават не просто картини, а истории, разказани чрез багри и форми, като по този начин предават духа на природата и културното..

публикувано на 10.09.24 в 12:20

Монтанско училище продължава с иновативните практики

Второ СУ "Н. Й. Вапцаров" в Монтана е иновативно училище. Иновативната практика тази година се казва "Нови методи на преподаване по предметите Български език и литература, Родинознание, Човекът и природата, Технологии и предприемачество" под мотото  "Креативни, знаещи и можещи". Ученици от първи и четвърти клас участват в дейностите. Целта е да се..

публикувано на 10.09.24 в 11:30

Кампания за здрави детски зъби в общините Брусарци, Ружинци и Димово

Около 500 деца ще обхване осмото издание на кампанията за профилактика на оралното здраве , която се провежда в малки населени места на областите Монтана и Видин . Тази есен инициативата ще премине в учебни заведения в общините Брусарци, Ружинци и Димово, като безплатните профилактични прегледи ще започнат на 1 октомври, обясни лекарят по дентална..

публикувано на 09.09.24 в 17:00

Как да помогнем на детето при прехода от детска градина към първи клас

С наближаването на първия учебен ден  неминуемо вълнението е обзело и учениците, и родителите, както и учителите. Със сигурност най-развълнувани са бъдещите първокласници, на които им предстои съвсем скоро за пръв път да прекрачат училищния праг. Началото на училище е един особен етап от развитието на децата, защото те започват да придобиват..

публикувано на 09.09.24 в 14:44

Седмица на пожарната безопасност започна във Видинско

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни прояви. Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Борисов . Човешкият фактор остава решаващ при..

публикувано на 09.09.24 в 14:00

Авария на водопровод нанесе щети в овощна градина в село Покрайна

Повтарящи се аварии на основния водопровод Видин- Сланотрън създават проблем на овощна градина в землището на село Покрайна . Ощетените са решили да съдят ВиК дружеството заради щетите. Това обясни арендонаемателят на градината Стела Стойкова : "Земеделски стопанин съм от 2015 година. Отглеждам 15 декара овощни насаждения... На 03.09. в късния..

публикувано на 09.09.24 в 13:00