Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Професии с бъдеще" представиха във Видин

10
Снимка: Лъчезар Симеонов

Панорама на професионалните умения организираха днес от Регионално управление на образованието Видин, като мотото е "Професии с бъдеще". Тази панорама е свързана с Европейска седмица на професионалните умения, която се организира от Министерството на Образованието. Тя ще се проведе като дни на отворени врати и затова днес домакин е видинският завод за гипсокартон. В панорамата участваха професионалните гимназии в област Видин:  "Проф. д-р Асен Златаров" , Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" , Професионално техническата гимназия "Васил Левски" и Професионалната гимназия по селско стопанство "Г. М. Димитров", Дунавци. За празничното настроение се погрижиха учениците от Средно училище "Св. Св. Кирил и Методии" с изпълнение на песен в началото на програмата и северняшки танц в края. 


Целта на европейската седмица на професионалите умения е учениците от пети до седми клас да се запознаят с професионалното образование, обясни Анета Кирилова, старши експерт по професионално образование и обучение в РУО Видин.


"Днес ние даваме началото на тази седмица с тази панорама, но през цялата седмица до 31 октомври в цялата област, ще се провеждат различни мероприятия, като учениците от пети до седми клас ще гостуват в различни заводи, фабрики и партньори на професионалните гимназии. Ще се срещат с изявени личности, които са завършили професионалните гимназии. Ще има дни на отворени врати в самите гимназии, а също така и в средните училища, в които има професионални паралелки", добави Анета Кирилова.


Кристиян и Поли са ученици на професионална гимназия " Проф. д-р Асен Златаров". Кристиян се занимава със запояване, с правене на платки и с други дейности, извършвани с компютър, а Поли от 12Б класи учи "Организация на туризма и свободното време" и днес се изявява като барман и забърква коктейли.


"Запояваме различни платки, диоди и елементи за тях. Караме ги да светят и ги захранваме с батерии, освен това програмираме и бордни платки, които връзваме. Нарича се "Ардуино". Освен това се занимаваме с роботика... В момента се занимаваме с направата на безалкохолни коктейли с различни сиропи и натурални сокове. Правим го с удоволствие понеже това ни забавлява.", споделиха Кристиян и Поли.


Цветомира и Александър са от Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Цветомира учи за фризьор, а Александър за готвач.


"Ще правим плитки и гримове и всичко свързано. Ще заплитаме Рибен кост, Водопад, обикновени заплитания и въобще всякакви... Уча за готвач. Много ми харесва професията. Днес сме подготвили кексчета с глазура.", коментираха Цветомира и Александър.


Елеонора Руменова е от училище "Св.Св. Кирил и Методии" и играе народни танци.

"Тук сме, за да представим нашето училище с много песни, танци, игри и забавления. Преди малко изиграхме видински северняшки танц. Представители сме на нашите ръководители Мадлен Радулова и Живка Сливенова. Те са уникални преподаватели и ние много се гордеем с тях. Благодарим им за всички наши успехи", каза Елеонора Руменова.

Илиян Петров е от професионалната гимназия по селско стопанство в Дунавци и учи производство на хляб и хлебни изделия, което е нова специалност в училището.

"Подготвили сме най- различни питки и сладки изкушения. Има щрудел, кифлички с мармалад. Ако свикнете с техниката хлаба се прави лесно и бързо", сподели Илиян Петров.

Борис Кадийски от училище "Цар Симеон Велики" сподели, че харесва компютри.

"Харесват ми информационните технологии и ще отида при учениците, които се занимават със запояване на платки и диоди защото ми е интересно", каза Борис Кадийски.

След като разгледаха разнообразните професии, седмокласниците направиха обиколка на завода за гипсокартон.

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44