Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Василовци ревностно пазят духа на селото, традициите и дълголетната си история

14
Кметът на с.Василовци Огнян Йорданов
Снимка: Радио ВИДИН

В Деня на народните будители, отдавайки почит към паметта на онези българи, които ни водеха към просвета и свобода, търсим новите будители в село Василовци, община Брусарци. Кои са хората, които чрез примера си, вдъхновяват младите да търсят духовни стимули в наследството и живота на своите предци, да намират смисъл за съществуването си в тези трудни времена и интерес към миналото? Отговор дават кметът на селото Огнян Йорданов, Евдокия Димитрова-секретар на НЧ "Събуждане 1899 "; Йорданка Велева, бивш дългогодишен директор на училището в селото; Милка Момчева и Цветана Николова.


Кметът Огнян Йорданов е бивш военен, вече четвърти мандат кмет на Василовци, издигнат от Инициативен комитет. На последните избори бе и единствен кандидат, което само по себе си говори за работата му. Подпомага финансово всякакви родолюбиви инициативи. По негова идея преди 12 години започва да се провежда и фолклорният фестивал "Багачина пее и танцува“:




"През последните години селото наистина промени своя облик. Станах кмет не защото съм искал толкова много да кметувам, а защото няколко от предишните мандати преминаха в летаргия, а исках да променя живота на хората от Василовци, като започне съзидателен период. Кметът обаче не прави нищо сам. Всичко се постига с общи усилия и помощ от общинската администрация и съветниците. Ако отгоре надолу нещата не вървят, ние по места, които сме на бойната линия, няма да можем да направим нищо... 

По цял ден обикалям из селото, в кабинета си се задържам много малко и нямам време да студувам"- така кметът Огнян Йорданов коментира случая, при който местен бизнесмен му подарил климатик, а той го дал в чакалнята на здравната служба в селото. 


Във Василовци през годините назад е имало 3 театрални трупи, музикални школи по цигулка, пиано и акордеон, селски хор и духов оркестър.


"Василовци е село с традиции и с дълголетна история. Още през далечната 1899 година във Василовци е създадено читалище "Събуждане". Веднага след това са се сформирали и първите театрални трупи. През 60-те и 70-те години на миналия век, трупите са стигали и до три- за възрастни, за младежи и за деца. Нашето читалище и днес продължава да е едно от най-действащите в региона...

На всички съселяни пожелавам здраве, което е най-важното в живота, а а всички, които са свързани професионално с Деня на народните будители- интелектуалци, учители, общественици, пожелавам да са все така упорити, за да можем да съхраним българския дух и традиции
"- каза кметът.   


"В годините назад имахме много повече състави от днес. Може би миграционните процеси влияят и на нас и все по-трудно се работи, но ние не преставаме да се стараем. В момента най-дейна е работата на вокална група "Колорит", която ни представя на фестивали в цялата страна, както и на наши местни празници. Тази година ни предстои да сформираме и нов танцов състав. Имаме и много добри рецитатори. Аз ръководя състава за художествено слово и смея да кажа, че са добри. Библиотеката ни като създаване предхожда читалището. Днес имаме над 15 000 тома литература. Имаме и художествена галерия с постоянна етнографска сбирка...", обясни секретарят на НЧ "Събуждане 1899", Евдокия Димитрова.


През май тази година читалището навърши 120 години от създаването си, а в края на септември като част от програмата бе играна и пиесата "Лудории в съботната вечер“ на театър "Искри и сезони“, допълни Димитрова. 

Освен че е секретар на читалището от 20 години, тя е и от самодейците, играли на сцената на любителския театър "Кръстю Пишурка“ в Лом, била е художествен ръководител на театъра, а днес ръководи групи за художествено слово и пише стихове:

"Днес сме първи ноември- Ден на народните будители, в който сме свикнали да говорим винаги в минало време, сещайки се за онези хора, които са тръгнали през Възраждането. Аз бих казала, че трябва да аплодираме и всички онези, които днес водят българина да не забрави, че е такъв, да знае корените си и историята, за да можем да осъществим едно хубаво днес и още по-хубаво утре." 

Нов параклис, наречен на "Свети Дух" бе открит в края на септември в село Василовци. Той е изграден изцяло с личната инициатива и собствени средства на жителите на селото и се реализира с доброволен труд и дарения от фирми и хора, свързани с него. Голяма част от средствата е дарил и онкохирургът проф. Иван Гаврилов, който е родом от Василовци. Интересното е, че във Василовци има вече 2 църкви, които са действащи.

"Нашето село е известно в района с почитта си към традициите и християнската вяра", коментира Цветанка Трайкова, която е един от инициаторите за изграждането на новия параклис.


Има ли ги днешните будители? По темата говорим още с Йорданка Велева- дългогодишен директор на училището в селото, пенсионер, ръководител на вокалната група и гобленарка; с 86-годишната Цветана Николова- пенсионирана учителка и част от театралната трупа и Милка Момчева, която знае повече от 100 песни и заслужено наричана в селото "ангелския глас".


Целите интервюта можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00