Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Истински истории за силата на вярата описва нова книга

4
Снимка: Борислав Радославов

С
Търсения за силата на вярата и духовните устои на народа - това е в основната на новата книга на Борислав Радославов, която събира чудодейните места на България. От Кръстова гора до Черепишкия манастир, от храма в Кабиле до Врачешката обител, от Поморийския манастир до Клисурския и Лопушанския, в изданието са описани 24 места с чудотворна сила. Авторът е журналист и писател от Зверино, където членува в инициативния комитет от патриотични българи. Преди година Радославов издаде книга за Дядо Добри - Светецът от Байлово.

"Идеята се породи постепенно. Посетих Кръстова гора, там се запознах с отец Серафим. Започнах да научавам за чудодейни изцеления, случили се с искрена вяра, с искрени молитви. Научавайки историите на тези хора, сякаш се промених. Осъзнах, че Бог не се търси единствено когато е трудно или си в беда. Започнах да събирам данни, сведения и информация за подобни чудотворни истории не само от Кръстова гора, а и в други обители. Така започна моята обиколка, която в крайна сметка беше от единия край на България, та чак до другия. Стигнах до над 40 църкви, манастири, места с лековити извори. Не открих просто прекрасни места, а неподозирани истории. Направи ми силно впечатление, че мястото, на което ние сме родени - Северозападна България - ни е отнело много от добрите перспективи, но все пак е наградено с магически места. Говоря за манастирите, които са светини, нуждаещи се от опознаване. Успях да събера тези места в 392 цветни страници. Наред с всички тези истории, има и притчи. В книгата ще намерите отечески съвети, както и молитви".

"Чудодейните места в България" е пътеводител не само за изцелението на тялото, но и на душата, казва авторът Борислав Радославов. Няма българско селце, град и местност, в които хората да не вярват в силата на чудесата. Сред описаните места в България, открояващи се със своята чудодейност, са намиращите се в Северозападна България Клисурски, Лопушански, Чипровски и Черепишки манастири. В книгата може да се прочете как сакати прохождат в Клисурския, как бездетни зачеват след молитви в Лопушанския, как се открива нов живот в Черепишкия, а също така и за изцеляващите мощи на Йоан Рилски, намиращи се в Чипровския манастир.

"Може би малко хора знаят, че мощите на Свети Иван Рилски - чудодейни, откликващи на молитви. Подобни сведения има от монаси и миряни, ставали свидетели на тези чудеса. Тези примери трябва да се показват, да бъдат чути. Това е истинската история за силата на вярата. Аз мисля, че тези моменти могат да мотивират. Събрах 100 случая на излекувани хора от различни страдания - бездетни хора, сдобиващи се с рожбичка. Писал съм за Виолета, жена от Клисурския манастир, която се обръща към Бог със силата на сърцето си. И след това проглежда. Такива неща се случват в тези свети обители".

Дали става дума за църква, параклис, манастир, аязмо, оброчен камък, икона или друго, истинските истории за силата на вярата на тези места са записани и част от тях ще прочетете в книгата. Преди всичко човек трябва да има силна вяра и молитвите му да са от сърце и от душа, завърши разказа си авторът.

Галерия

Вижте още

Каменна фигура пързаля представите на хиляди видинчани

В градската градина на Видин, в района на Телеграф капия, се намира детска площадка, на която е разположена каменна пързалка. На детското съоръжение са играли и продължават да играят няколко различни поколения видинчани. Помните ли обаче, под формата на какво животно е пързалката? Петле или слон? Според спомените на Пламен от Видин тя е слонче или..

публикувано на 08.03.21 в 17:03

Преди 164 години е създадено първото женско дружество в България

Именно в книгата и образованието се крие ключът към еманципирането на българската жена и началото на женското движение в България, което има дългогодишни традиции още от Възраждането.Социалните, икономически и културни процеси от този период създават благоприятна почва за повдигането на въпроса за равноправието между мъжете и жените и необходимостта..

публикувано на 08.03.21 в 16:07

д-р Чавдар Ботев: Ваксините и инхибиторите ще преборят COVID-19

Медицината в световен мащаб напредна значително през последната една година в борбата с коронавируса, заяви хематологът д-р Чавдар Ботев.  Как може да се реши проблемът? "Решението ще дойде или с инхибитори, които човек като ги пие няма да боледува, или с ваксини. Миналата година световното политическо решение взе ръководство да се борят с..

обновено на 08.03.21 в 16:01

"Неделник" от 7 март 2021 година

Който е пропуснал да слуша новият "Неделник" брой 351-и вече може да го направи. Днес на 7 март се отбелязва Международния ден детските телевизионни и радиопредавания. Отбелязва се от 1991 г. под егидата на Фонда на ООН за подпомагане на децата /УНИЦЕФ/. Чества се първата неделя на март. Можете да чуете един репортаж на програма "Хоризонт" за..

публикувано на 07.03.21 в 13:10

Да виждаме Христос у всеки

Неделята, която отбелязваме днес,  е Неделя Месопустна . Неделното Евангелие, което се чете на Неделя Месопустна, е според Евангелието на свети апостол Матей и се отнася за Страшния съд. Христос говори за това по какъв начин ще бъдем съдени, когато Той дойде отново. Вместо да каже, че праведници са тези, които..

публикувано на 07.03.21 в 08:00

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00