Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Избори и... изводи

Местни избори '2019 вече са в историята. Резултатите показват, че управляващата партия ГЕРБ загуби няколко областни града спрямо вота преди четири години, но запази увереното си предимство пред останалите политически формации, като добави редица по-малки общини и кметства. Видин е едно от изключенията- тук кметското място спечели местна дясна коалиция, която подкрепи за кмет д-р Цветан Ценков. 


"Видин е един от градовете, където ГЕРБ не показа задоволително представяне. Вижда се, че в тази община не е особено добро представянето и на БСП, която е формация традиционно силна и добре представена в Северозапада. ГЕРБ ще трябва да си направи сериозни изводи, защото има няколко места в страната, където не успяват точно срещу кандидати, които имат по-скоро дясна политическа биография. 

Изборджийството става все повече занаят. Структурите вече не се състезават много-много по идеи, вдъхновение и пр. Много силно вече е и мажоритарното гласуване- има търсене за личности. Важно в тези избори в страната беше дали партиите успяваха да издигнат свежи хора. Хора, които изглеждат усмихнато, свежо, с повече харизма, с по-добър имидж- Калин Каменов във Враца, Живко Тодоров в Стара Загора, Пенчо Милков в Русе, Борис Бонев в София. Има очевидно търсене на "проветряване" в политика и Борисов мисля, че го осъзнава. Големият извод е, че има очакване за ново, дори за нов тип правене на политика. Нова беше и кампанията- по-усмихната. Премина времето на лошо гледащите от плакатите кандидати, търси се по-позитивното- негативните кампании губят. Другото ново е, че хората започнаха да търсят нов тип, по-скоро граждански, а не толкова партийни кандидати", обясни политологът от Галъп Интернешънъл Първан Симеонов.


"Резултатите във Видин показват едно отчетливо желание за промяна на развитието на общината. Забелязва се доста характерна тенденция за местните избори, а именно- мажоритарността на вота. Д-р Ценков стана кмет точно, защото е личността на д-р Ценков, който има своето влияние, присъствие, уважение сред гражданите на Видин за разлика от електоралната подкрепа, с която се ползват партиите, които са го издигнали за кмет. Изборите във Видин показаха, че избори печели не този, който вика най-силно, който кряска най-мощно, а този, който създава и чертае перспективи. Д-р Ценков проведе позитивна кампания- не отричаше направеното от неговия съименник Огнян Ценков, не отричаше ролята на ГЕРБ. Във Видин бяха избори, в които единият кандидат казва: "Ние сме ГЕРБ и идваме и правим това, което правим и досега", а другият кандидат казва: "Хубаво, прекрасно- това нека го има, но дайте и да надградим, да направим и други неща за Видин". Хората гласуват според надеждата, която им даваш. Когато им нарисуваш хоризонт, когато им кажеш, че ще живеят по друг, по-добър начин, тогава печелиш доверието на хората. 

По принцип е по-добре, когато се води позитивна кампания- не само като брошка, която си закачил на ревера. Когато излизаш и казваш: "Гласувайте за мен, защото съм по-малкото зло, а другите са мръсници", не печелиш доверие. Политиците у нас имат съществен дефицит- не си признават грешките и са склонни да затъват в дребни крамоли и игри на его, които не касаят избирателя. На хората им е важно кой ще докара работни места, кой ще оправи пътищата, осветлението, кой ще създаде перспектива за развитие, кой ще начертае хоризонт. Тогава се печелят избори, т.е. когато водиш кампания метафорично казано "с усмивка", резултатът е налице, когато я водиш с високомерие и назидателен тон, резултатът също е налице...", е прочитът на Петър Кичашки от Института за модерна политика.Още по темата и как анализаторите тълкуват политическите изказвания след изборите- в прикачения звуков файл.

Вижте още

АБЗ: Застрахователната култура на българина остава ниска

Застрахователната грамотност в страната e на ниско ниво, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи . Налице е значителна степен на неразбиране и слаба информираност за застраховането и застрахователните продукти, се казва в анализа и се посочва, че това е и бариера пред по-високото ниво на ползване на застрахователните..

публикувано на 24.09.20 в 11:00

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се  провежда всяка..

публикувано на 23.09.20 в 13:06

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост . Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев: "22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали..

публикувано на 22.09.20 в 11:45

Кампания набира средства за телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Национална телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, осъществява екип на Фондация "Асоциация Анимус". Организацията работи от 25 години в областта на подкрепата на хора, които са станали жертва на насилие. "Ние оперираме дълги години един горещ телефон за пострадали от насилие и той е безплатен за хората- 0800 186..

публикувано на 21.09.20 в 13:56
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25