Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Аквапланинг-шофьори внимавайте!

3
Снимка: Радио ВИДИНВ това време от годината е обичайно пътищата да са мокри, а това носи рискове за автомобила. Едно много опасно явление е характерно за мократа пътна настилка- това е аквапланинга. 


При попадане в "аквапланинг" автомобилът попада под въздушна възглавница, става частично или напълно неуправляем и животозастрашаващ за пътуващите в него и околните. Хората не са запознати много с тази опасност. Най-много трябва да се внимава през вечерните часове от денонощието, заради намалената видимост, съветва Иван Иванов председател на Автомобилен спортен клуб "Жико Моторспорт":


 "Хората го подценяват, защото вечер първо не се вижда. Казано по-просто, това е много голяма локва на пътя, виждаш като петно или по-голям порой, който минава през пътя и те изненадва. Идваш със скорост и буквално става въздушна възглавница под колата. Самата кола се дига над водата и става неуправляема. В този момент и най-добрия шофьор, може би няма да има възможност да отреагира, ако няма нови гуми. Изненадва самият шофьор, най-важно е да не се пипат спирачките, а да се контролира със волана. При натискане на спирачка, може да стане още по-неконтролируема колата. Най-важното е да спазваме ограниченията според пътя. Важно е като правят магистралите и пътищата е да се правят по изисквания и самият асфалт да попива водата. Повечето неща идват от пътищата, асфалта не е качествен, няма такова сцепление, като от едно време старият асфалт, където има 50% повече сцепление."


Оказа се, че видинчани са запознати с опасностите, които крие явлението, някои от тях са попадали в аквапланинг, показва наша анкета:


"Знам за аквапланинга, при дъжд получава се един филм между асфалта и гумата. Фактическа тя не стъпва на пътя... При 40 години трудов стаж сигурно ми се е случвало, но да не чуе дявола. Винаги човек трябва да се съобразява с пътя, условията, възможностите на автомобила, много е сложна системата... Получава се, когато вали дъжд и се прави водна възглавница между гумата и асфалта. Може да се изгуби управление на колата... Случвало се е разбира се, който не кара на него не се е случвало. Намалява се скоростта... След започването на дъжда е много опасно, защото няма никакво сцепление с асфалта. Случвало ми се е доста често, претърпявал съм от такова нещо и катастрофа. От тогава още по-сериозно гледам на тези неща."


Ето и още няколко съвета от автомобилните експерти за избягване на аквапланинга: първо да се запази спокойствие, както и допълнително намаляване на скоростта при шофиране през локви на пътя;  при възможност да се избягват коловозите и дупките, тъй като именно в тях най-често се образуват дълбоки опасни локви. При дъжд също е препоръчително изпреварванията да се избягват, защото колата може да влезе в аквапланинг при смяна на лентите.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05