Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Аквапланинг-шофьори внимавайте!

3
Снимка: Радио ВИДИНВ това време от годината е обичайно пътищата да са мокри, а това носи рискове за автомобила. Едно много опасно явление е характерно за мократа пътна настилка- това е аквапланинга. 


При попадане в "аквапланинг" автомобилът попада под въздушна възглавница, става частично или напълно неуправляем и животозастрашаващ за пътуващите в него и околните. Хората не са запознати много с тази опасност. Най-много трябва да се внимава през вечерните часове от денонощието, заради намалената видимост, съветва Иван Иванов председател на Автомобилен спортен клуб "Жико Моторспорт":


 "Хората го подценяват, защото вечер първо не се вижда. Казано по-просто, това е много голяма локва на пътя, виждаш като петно или по-голям порой, който минава през пътя и те изненадва. Идваш със скорост и буквално става въздушна възглавница под колата. Самата кола се дига над водата и става неуправляема. В този момент и най-добрия шофьор, може би няма да има възможност да отреагира, ако няма нови гуми. Изненадва самият шофьор, най-важно е да не се пипат спирачките, а да се контролира със волана. При натискане на спирачка, може да стане още по-неконтролируема колата. Най-важното е да спазваме ограниченията според пътя. Важно е като правят магистралите и пътищата е да се правят по изисквания и самият асфалт да попива водата. Повечето неща идват от пътищата, асфалта не е качествен, няма такова сцепление, като от едно време старият асфалт, където има 50% повече сцепление."


Оказа се, че видинчани са запознати с опасностите, които крие явлението, някои от тях са попадали в аквапланинг, показва наша анкета:


"Знам за аквапланинга, при дъжд получава се един филм между асфалта и гумата. Фактическа тя не стъпва на пътя... При 40 години трудов стаж сигурно ми се е случвало, но да не чуе дявола. Винаги човек трябва да се съобразява с пътя, условията, възможностите на автомобила, много е сложна системата... Получава се, когато вали дъжд и се прави водна възглавница между гумата и асфалта. Може да се изгуби управление на колата... Случвало се е разбира се, който не кара на него не се е случвало. Намалява се скоростта... След започването на дъжда е много опасно, защото няма никакво сцепление с асфалта. Случвало ми се е доста често, претърпявал съм от такова нещо и катастрофа. От тогава още по-сериозно гледам на тези неща."


Ето и още няколко съвета от автомобилните експерти за избягване на аквапланинга: първо да се запази спокойствие, както и допълнително намаляване на скоростта при шофиране през локви на пътя;  при възможност да се избягват коловозите и дупките, тъй като именно в тях най-често се образуват дълбоки опасни локви. При дъжд също е препоръчително изпреварванията да се избягват, защото колата може да влезе в аквапланинг при смяна на лентите.

Галерия

Вижте още

Откриват академичната година в Русенския университет във Видин

Церемонията по откриване на академичната година във филиала на Русенския университет във Видин започва на 25 септември в 14 часа пред сградата на филиала. По-късно,  в 17:30 часа, първият завършил випуск ще получи своите дипломи на официално тържество в крепостта "Баба Вида", каза за Радио Видин проф. Христо Белоев ректор на Русенския..

публикувано на 24.09.20 в 12:16

Интерактивен спектакъл "МЕТАНОЯ" представят във Видин

Творци от арт-формация "Орфика" ще изнесат интерактивен спектакъл "МЕТАНОЯ" днес във Видин. Младите хора са част от академия "Орфика" и са от различни сфери на изкуството. Интерактивността е свързана с близостта на публиката до действието в представлението, разкри за Радио ВИДИН Нина Иванова режисьор на спектакъла: "Актьорът има обръщане..

публикувано на 24.09.20 в 11:55

В "Музикална зона" на 24 септември 2020 слушаме Кендис Спрингс

Тя е само на 31 г. и вече е доказала своя талант на джаз сцената – певица и пианистка, израснала благодарение на вдъхновения като Нина Симон, Ела Фицджералд, Били Холидей, Аструд Жилберто и др. Тези влияния живо се усещат в третия и студиен албум The Women Who Raised Me / 2020 / . С него Кендис Спрингс отдава почит към всички вокалистки,..

публикувано на 24.09.20 в 09:00

Некропол в село Балей разкрива минало отпреди хилядолетия

Некропол във Видинското село Балей разкрива бита на древно земеделско население от поречието на Дунав . Археолози работят на обекта вече десет години. Това лято ръководител на екипа е д-р Таня Христова от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. Разкопките са финансирани от Министерството на културата...

публикувано на 23.09.20 в 17:00

Враца става книжен град

За втора поредна година Враца ще бъде домакин на литературен фестивал. Целта "Враца -книжен град" е да срещне автори и читатели и да насърчи любовта към книгата. Тридневният фестивал е организиран от Регионална библиотека "Христо Ботев".  "Вторият литературен фестивал "Враца-книжен град" ще започне на 24 септември със силна програма, от 18:30..

публикувано на 23.09.20 в 16:05

Над 300 преброители набират за Преброяване 2021 във Видинско

Кампания набира преброители и контрольори за предстоящото догодина Преброяване на населението и жилищния фонд в страната. 360 преброители и 110 контрольори ще бъдат наети само в област Видин, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания Видин" Цветан Цветков: "От 15 септември Националният статистически институт започна набиране..

публикувано на 23.09.20 в 15:02

Историк представи последните години на Видинското царство

През 1396 година Видин е превзет от султан Баязид, а Иван Срацимир е пленен. С превземането на Видинското царство средновековната българска държава изчезва от политическата карта .  Константин Иречек е първият учен, който се опитва да датира края на Видинското царство, а с това и на Втората българска държава .  В българската историография..

публикувано на 23.09.20 в 12:04