Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000 глави добитък и много хора от града дойдоха по линия на тези постановления. Тогава ти даваха определена сума пари, но ти трябваше да живееш на село 10 години и да работиш там. Обезателно днес младите хора и специалистите трябва да имат подобни стимули, за да се върнат на село. Само така младите ще останат и живеят в малките населени места. Има ли стимул човек за работа, той ще живее тук, няма ли го стимулът, няма какво да се заблуждаваме- няма да се върнат..." смята кметският наместник на Дъбравка, Тина Василева.

"Когато говорим за стимули, не бива да се забравя и инфраструктурата в малките населени места, защото за младите това е много важно. При нас например, пътят до селото не е довършен и това е проблем. Подобно е и положението с главната улица", допълват местни жители.

В Дъбравка няма магазин или кръчма, няма училище, детска градина или лекар, няма откъде да се купят и елементарни лекарства. В същото време тук има къщи за гости, край селото се намира язовир Дъбравка, има действащи предприятие за млекопреработка и птицеферма. На 1 юни 2018 година в Дъбравка е открит и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция. Разположен е в сградата на бившото училище в селото, която е изцяло ремонтирана.

"Вярно е, че държавата малко ни позабрави. А иначе имаме златна природа, чист въздух, планини, скали. Работлив народ и много гостоприемен. Погледнете къщите в селото- всичките са подредени и направени с вкус и любов. Дори тези, в които не се живее са запазени. Неслучайно в последните години доста имоти се продадоха тук", разказват местните.

"В Дъбравка се върнах, защото е тихо и спокойно място за живеене. Хората са добри, приятни и отзивчиви. Почти всеки ден пътувам до Белоградчик и взимам и техните поръчки... Над селото има две римски крепости. За Дъбравка се говори, че тук някъде горе в скалите е заровено съкровището на последния български владетел преди да паднем под турско робство, Иван Срацимир. Той наредил на ковчежника си да докара тук златото и да го закопае в някоя от пещерите. Според друга легенда пък, тук е минавал римски път и пак е заровено съкровище. Затова сега тук постоянно има иманяри, но не съм чул нещо да са открили, освен някои дреболии...   

Задължително трябва да се помисли за създаването на работни места за местните. Има смисъл да се инвестира в Северозапада, защото тук хората са и работливи, и пестеливи. Начинанията определено ще имат успеят, само държавата трябва да обърне внимание и на този край като ни подкрепи. В Белоградчик на времето имаше телефонен завод и други предприятия, които даваха  работа за всички. В тях работеха и хората от селата- за всички имаше хляб, построихме си и къщи. Сега като погледнете, нищо не свети вечер- тъмно е, пусто е, грозно е... По селата кипеше живот, а днес хубави къщи са запустели, останали сме само възрастни хора. Затова е и тази носталгия по миналото, защото тук навремето имаше работа и животът бе спокоен... Вярно е, че сега се правят улици, ама кой минава по тях, кой се радва на всички тези придобивки, като селото опустя... В Дъбравка има отлични условия за развитието на селския туризъм- над селото са едни от най-красивите части от Белоградчишките скали. Трябва само пътят да се оправи, за да се появят и туристите... И най-малката инвестиция ще върне хората по селата. Където и да се намира, всеки милее за родното огнище и бащиния дом. Има ли възможност, ще се върне, а къщите пак ще оживеят...
", категорични са жителите на Дъбравка.

Подробности за живота в Дъбравка и целите интервюта с жители на селото и кметския наместник- в звуковия файл





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00