Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000 глави добитък и много хора от града дойдоха по линия на тези постановления. Тогава ти даваха определена сума пари, но ти трябваше да живееш на село 10 години и да работиш там. Обезателно днес младите хора и специалистите трябва да имат подобни стимули, за да се върнат на село. Само така младите ще останат и живеят в малките населени места. Има ли стимул човек за работа, той ще живее тук, няма ли го стимулът, няма какво да се заблуждаваме- няма да се върнат..." смята кметският наместник на Дъбравка, Тина Василева.

"Когато говорим за стимули, не бива да се забравя и инфраструктурата в малките населени места, защото за младите това е много важно. При нас например, пътят до селото не е довършен и това е проблем. Подобно е и положението с главната улица", допълват местни жители.

В Дъбравка няма магазин или кръчма, няма училище, детска градина или лекар, няма откъде да се купят и елементарни лекарства. В същото време тук има къщи за гости, край селото се намира язовир Дъбравка, има действащи предприятие за млекопреработка и птицеферма. На 1 юни 2018 година в Дъбравка е открит и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция. Разположен е в сградата на бившото училище в селото, която е изцяло ремонтирана.

"Вярно е, че държавата малко ни позабрави. А иначе имаме златна природа, чист въздух, планини, скали. Работлив народ и много гостоприемен. Погледнете къщите в селото- всичките са подредени и направени с вкус и любов. Дори тези, в които не се живее са запазени. Неслучайно в последните години доста имоти се продадоха тук", разказват местните.

"В Дъбравка се върнах, защото е тихо и спокойно място за живеене. Хората са добри, приятни и отзивчиви. Почти всеки ден пътувам до Белоградчик и взимам и техните поръчки... Над селото има две римски крепости. За Дъбравка се говори, че тук някъде горе в скалите е заровено съкровището на последния български владетел преди да паднем под турско робство, Иван Срацимир. Той наредил на ковчежника си да докара тук златото и да го закопае в някоя от пещерите. Според друга легенда пък, тук е минавал римски път и пак е заровено съкровище. Затова сега тук постоянно има иманяри, но не съм чул нещо да са открили, освен някои дреболии...   

Задължително трябва да се помисли за създаването на работни места за местните. Има смисъл да се инвестира в Северозапада, защото тук хората са и работливи, и пестеливи. Начинанията определено ще имат успеят, само държавата трябва да обърне внимание и на този край като ни подкрепи. В Белоградчик на времето имаше телефонен завод и други предприятия, които даваха  работа за всички. В тях работеха и хората от селата- за всички имаше хляб, построихме си и къщи. Сега като погледнете, нищо не свети вечер- тъмно е, пусто е, грозно е... По селата кипеше живот, а днес хубави къщи са запустели, останали сме само възрастни хора. Затова е и тази носталгия по миналото, защото тук навремето имаше работа и животът бе спокоен... Вярно е, че сега се правят улици, ама кой минава по тях, кой се радва на всички тези придобивки, като селото опустя... В Дъбравка има отлични условия за развитието на селския туризъм- над селото са едни от най-красивите части от Белоградчишките скали. Трябва само пътят да се оправи, за да се появят и туристите... И най-малката инвестиция ще върне хората по селата. Където и да се намира, всеки милее за родното огнище и бащиния дом. Има ли възможност, ще се върне, а къщите пак ще оживеят...
", категорични са жителите на Дъбравка.

Подробности за живота в Дъбравка и целите интервюта с жители на селото и кметския наместник- в звуковия файлВижте още
село Осен, пенсионерски клуб

Млади и стари в село Осен се обединяват в обща кауза

В село Осен сме, за да кажем "Добро утро, кмете!" Това е  малко китно селце, разположено в близост до Врачанския Балкан, административно се намира в община Криводол, област Враца. Столицата е на отстояние 130 км. Климатът е умерен, няма резки температурни амплитуди. В селото има вода в изобилие, затова в миналото хората  са построили много чешми...

публикувано на 07.08.20 в 12:15

Настъпва ли Преображение за СК "Ванто-Видин"

Видинският кану-каяк е най-успешният местен спорт. Достатъчен е фактът, че 14 местни гребци са участвали в олимпийски игри. Дори и в трудните за спорта настоящи години видинската школа има цели петима национални състезатели в кану-каяка. Това лято обаче, когато е активният спортен сезон за гребците, се случи нещо неприятно за този традиционен за..

публикувано на 06.08.20 в 14:39

Отказват ли младите да работят за заплата под 1000 лева

В средата на миналия месец стана ясно, че младите кандидат-служители вече отказват работа за под 1000 лева. Това отчетоха агенциите за подбор на персонала. "Все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лева. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума."- обясни експертът по подбор на кадри Маргарита..

публикувано на 05.08.20 в 12:50

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ,..

публикувано на 04.08.20 в 14:31

Ще има ли Закон за личния фалит?

Промени в Закона за задълженията и договорите , според които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, внесени от "Обединени патриоти" и ГЕРБ, прие единодушно Парламентът на 22ри юли.  "С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият..

публикувано на 03.08.20 в 11:25
село Тополовец, Кулско

Село Тополовец пази природата и автентичните си народни хора

Китното село Тополовец е едно от осемте села, включени в община Кула.  То  се намира в хълмист район, изпълнен с красиви местности. Край селото минава  река  Тополовец, а приток на реката  оформя красив водопад, наречен  "Петров церак"... В района на селото се намират и останки от антична и средновековна крепост "Пецино кале" . Разположена е на..

публикувано на 31.07.20 в 12:30

Какво се прави за пътната безопасност във Видинско

155 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 лица и 51 са ранени са станали по пътищата на област Видин през първото полугодие на 2020 година. През 2019 година за същия период ПТП-тата са 197, при които са загинали 3 лица, 46 са ранени. "Тежките произшествия са с намаление, но има увеличение при броя на загиналите и ранените..." Това..

публикувано на 30.07.20 в 15:23