Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възстановка на мобилизацията на Трети пехотен Бдински полк показаха във Видин

Възстановка, посветена на 135-годишнината от създаването и началото на бойният път на легендарният 3-ти пехотен бдински полк бе представена  на площад "Бдинци" във Видин. Организатори са патриотичен клуб "Бдинци", съвместно с военно окръжие Видин, РУО Видин, Държавен архив Видин и със съдействито  на Община Видин. Във възстановката участваха всички видински училища, преки участници бяха учениците от СУ "Св. Св.Кирил и Методий". 


Димчо Георгиев, председател на патриотичен клуб "Бдинци":


"Това е възстановка на мобилизацията на Трети пехотен Бдински полк и на 15-ти Ломски пехотен полк. Извикване на запасните, минаване на медицински преглед, обличане във военна униформа, сглобяване на военни елементи, които трябват за войната и след подготовката- изпращане на фронта. По време на Първата световна война, двата полка са били в първия ешалон. Били са в 6-та Бдинска дивизия. Участвали са на македонския фронт. Дали са си живота за териториалната цялост на България и за благодарност царското правителство ги е оставило заложници до 1920 година в земите на Егейска Македония. Едни са били при сърбите, други при гърците, трети при французите." 


Марина Маринова от училище "Св. Св. Кирил и Методий" Видин участва във  възстановката:  "Тук сме на този хубав празник, да представим себе си, нашето училище и града ни. Поздравявам всички полицаи с професионалният им празник, както и всички именници." 


Във възстановката се включи и Петър Здравков, ученик от 19 СОУ "Елин Пелин" в столицата: "Тук съм с моето семейство. От няколко години ходим на такива възстановки, например на 3 март сме пак тук във Видин. Цялото семейство сме големи патриоти и моето семейство ме запали по такива изяви. На мен ми харесва и искам да продължа да го правя." 


От Държавен архив Видин представиха изложба, посветена на полка, във фоайето на Симфониета Видин. 

Вижте още

Изследват безплатно белодробната функция на преболедували COVID-19 във Видин

Измерване на белодробна функция на хора, излекувани от коноравирусна инфекция, ще бъде извършено безплатно във Видин. Инициативата е посветена на Световния ден на белия дроб- 25 септември, съобщи специалистът по белодробни болести д-р Иво Илиев: "Белодробната функция при хора, преболедували COVID-19 с или без пневмония, обикновено..

публикувано на 21.09.20 в 17:14

Родители от Видин: Не бихме пуснали децата да се прибират сами от училище

До 22 септември продължава ежегодната акция на полицията под наслов "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!". Инициативата стартира на 16 септември и е в рамките на "Седмица за превенция на детската пътна безопасност". Безопасността на децата на пътя е основният акцент на кампанията. Засилен е контролът в районите на училищата преди началото..

публикувано на 21.09.20 в 16:25

Каква храна предлагат на децата ни извън училище

Какво ядат учениците извън училище? Отговор на този въпрос търси проучване, започнало на 15 септември, на Асоциация "Активни потребители". Целта е да се анализира качеството на храната в заведенията, намиращи се в близост до училищата, тъй като вътре в лавките на учебните заведения има контрол, но извън училище всеки може да вземе каквото си..

публикувано на 21.09.20 в 14:43

Провеждат безплатна кампания за защита на детските зъби от кариеси

Започна кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години. Тя е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години.  Силанизацията е профилактична дейност, чиято цел е да ограничи образуването на кариеси при децата, обясни координаторът на..

публикувано на 21.09.20 в 12:50
Стенописът на Елена Назърова дълго ще напомня за Резиденция  баба в Делейна

"Резиденция баба" в Делейна- изкуството, което сплотява и ни прави по-добри

"Резиденция баба" в Делейна- със сигурност това беше началото на една приказка, в която и малки, и големи, и учени и не чак толкова образовани, хора с всякакви партийни различия, разбраха, че доброто побеждава, когато не се делим. Заедно за бъдещето- тази идея обедини хората в Делейна, които отвориха широко къщите, гардеробите, сърцата и душите..

публикувано на 20.09.20 в 18:30

"Неделник" от 20 септември 2020 година

Това е новият "Неделник". За начало преглеждаме старите вестници и започваме приказката ни. Боян Иванов и стихосбирката "Докосни ме" . Сигурно нищо не ви говори, но днес ви срещам с него и творчеството му, благодарение на сътрудничката му Цветелина Ангелова . Интересен е житейският му път, а стиховете му са нежни и докосващи. Той е от..

публикувано на 20.09.20 в 16:47

Смисълът на живота

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен. " Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва: "който..

публикувано на 20.09.20 в 08:00