Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Седмицата на бащата

Снимка: радио Видин

Под мотото "Истинският мъж не обича да говори празни приказки" между 11 и 17 ноември в цяла България за пореден път ще се проведе "Седмица на бащата" 2019, посветена на четенето с татко или друг важен за децата мъж. В основата на проявите е Национална кампания "Да бъдеш баща", която води началото си от 2013 г., когато 8 неправителствени организации се обединяват около целта общественото внимание да бъде насочено върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето, това каза за Радио Видин Давид Кюранов, главен координатор на Националната кампания "Да бъдеш Баща":


"Идеята е да се отдели време и пространство за мъжете и децата, било то бащи, дядовци, чичовци или други. Те трябва да прекарат пълноценно време заедно, защото това е, което е важно за нас. Тази година сме се спрели на четенето на родителите заедно с децата, когато родителите четат заедно с децата си книжка, това е едно наистина пълноценно време прекарано с родителя в очите на децата. Просто ценна за детето мъжка фигура, за да прекарат едно приятно време заедно, да се позабавляват, да открият нещо ново и интересно, изобщо да споделят мигове."


"Седмица на бащата" под различни форми подкрепя мъжете да бъдат грижовни, отговорни и неагресивни родители в името на по-добрите семейни отношения и успешното развитие на техните деца, допълни Давид Кюров. 


Какво според видинчани е да си баща и какви задължения има един баща? 

"Мъжът трябва да дава опора на семейството си, да подкрепя съпругата си и детето си... Това е най-голямото удоволствие, което може да има един човек- да бъде родител...Ролята на бащата е да се грижи за дома и за семейството, всеки един баща е така... Огромна е нуждата на едно дете да прекарва време с детето си.. Не съм знаел, че има такава седмица, много е хубаво това..." 

Според един от запитаните, примерът, който получават децата от бащата е много важен. А според блогъра Дан Пиърс: "Най-забележителното качество на всеки баща е как се отнася към децата си, когато никой не го гледа." 

Честито на бащите!  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28