Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 ноември 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Новоизбраният кмет на Община Видин д-р Цветан Ценков, общинските съветници и кметовете на кметства положиха днес клетва и встъпиха в длъжност. Тържественото първо заседание на новия Общински съвет за Мандат 2019 - 2023 откри областният управител Албена Георгиева. При тайно гласуване за председател на ОбС Видин бе избран Генади Велков от СДС. 


Борис Николов и новоизбраните съветници положиха клетва и подписаха клетвените декларации.  Борис Николов получи символите на града – огърлица и ключ от Временно изпълняващия длъжността кмет Антон Трифонов. Под ръководството на най-възрастния общински съветник Тодор Цеков беше извършено гласуването за Председател на Общинския съвет. Издигната беше само кандидатурата на Боян Минков, който беше избран със седем гласа "за". 


Започна третият мандат на управление на кмета на община Кула Владимир Владимиров. На тържествена церемония той положи клетва и встъпи официално в длъжност. През следващите четири години работата на Общински съвет - Кула ще ръководи отново Димитър Цанков. 


Новоизбраният кмет на Община Лом д-р Георги Гаврилов положи днес тържествена клетва. В присъствието на народните представители от 12-МИР Монтана Дилян Димитров и Димитър Аврамов, областният управител на Област Монтана Росен Белчев, общински съветници, кметове на населени места и граждани, д-р Георги Гаврилов благодари за високото доверие и отбеляза, че няма по-голяма кауза от това да работи за развитието на Лом. Местният парламент избра и новия си председател -  Христина Христова /ГЕРБ/, която и в минали мандат ръководеше Общинския съвет на Лом.

Община Монтана отдаде на концесия два язовира за отглеждане на риба в промишлени количества, съобщиха от местната управа. Язовир "Ягодник" край село Студено буче и язовир "Доктор Йосифово" край село Доктор Йосифово ще се използват за развъждане на риба и спортен риболов. Договорите с концесионерите са за 10 години и предвиждат във водоемите да се отглеждат шаран, толстолоб, амур, сом и бяла риба. Язовир "Ягодник" е с обем от 340 000 кубически метра вода, разпростира се на площ от 77 декара. Язовирът се пълни от водосбор и има добра проточност, което го прави подходящ за отглеждане на риба. Язовир "Доктор Йосифово" се простира на площ от 243 декара, обемът му достига до 400 000 куб.м. вода. Той също е подходящ за развъждане на риба, съобщават от Община Монтана.



С лектория във Враца започна седмицата, посветена на Световния ден за борба с диабета. Темата на проведената среща бе "Диабет в детска възраст - превенция и лечение" и бе представена от д-р Галина Попова – детски ендокринолог в Педиатрична клиника на Аджибадем Сити Клиник – София.



Все по-осезаеми са климатичните промени и това се отразява на корабоплаването по река Дунав. През последните години не са редки и случаите, при които се наблюдава ниско ниво на водните басейни. Река Дунав не прави изключение, а маловодието се отразява и на корабоплаването. Според директора на Дирекция "Речен надзор" - Лом, капитан Тони Тодоров, толкова ниското ниво на реката е необичайно за това време от годината.

До 5 литра на квадратен метър са падналите валежи в област Монтана в неделната вечер. Единствено в региона не е валяло във Вършец, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО- Монтана.


Жители и гости на мездренското с. Типченица се радват на нова забележителност. 12-метров кръст, издигащ се в местността "Градището", ще отразява слънчевите лъчи през деня, а през нощта ще бъде осветен с прожектори. При ясно време кръстът ще може да бъде видян в радиус до 60-70 км. Божият символ беше осветен от отец Васил навръх Архангеловден.


От днес в мездренското ОУ”Св.св.Кирил и Методий” откриха Седмицата на бащата. На гости във 2а клас беше г-н Калин Каменов, баща на ученика  Калоян Каменов. Срещата премина много интересно. С интерес учениците изслушаха приказките, които таткото им прочете и беседваха по въпроси от които се вълнуват. "Истинският мъж не иска да говори празни приказки". Под това мото между 11 и 17 ноември в цяла България се провежда “Седмица на бащата”.


Ден на здравословното хранене организира Ученическият съвет на ППМГ "Акад. Иван Ценов" – Враца в седмицата за борба с диабета. Учениците сами бяха подготвили здравословни храни, които предложиха на изложба-базар. Всеки имаше възможност да опита солените и сладки изкушения и да научи повече как може да си ги приготви сам. Учениците бяха подготвили и информация за рисковете, които диабетът крие за човешкото здраве. 


9 деца от гр. Козлодуй и едно от с. Крушовица участваха в Национално състезание по чужди езици, речеви и комуникативни умения в Девин. От Козлодуй Илена Чукова зае първо място, Владислав Стаменов се класира четвърти, а Христо Боянов от с. Крушовица завърши в челната десетка при най-малките. В топ 25 влязоха още Рая Христова от 8. клас и Сияна Рачева от 10. клас. Децата са ученици в СУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Козлодуй, и ОУ „Христо Ботев”, с. Крушовица. Като отбор се явиха, подготвени в образователен център „Галекса”, гр. Козлодуй, с ръководител Галина Рупчанска. Транспортът за учениците е осигурен от Община Козлодуй. Инициативата се организира от екипа на „Аз мога – тук и сега”. Тази година бе пето издание, участваха над 320 деца от 7. до 12. клас от цялата страна. 


На 13 ноември 2019 г. /сряда/ от 9.00 ч. ще се проведе първото заседание на Областната координационна група за учене през целия живот. На заседанието ще се приеме съставът на координационната група и Правилникът за дейността й. След заседанието ще се проведе Информационен ден за представяне на реализирания Държавен план-прием за учебната 2019/2020 г. и предизвикателствата пред Държавния план-прием и Допълнителния държавен пран-прием за учебната 2020/2021 година в училищата в област Враца.



Нов компютърен кабинет ще бъде открит във филиала на Великотърновски университет "Св.Св. Кирил и Методий" във Враца. Оборудването е за 10 места, а инвестицията е за 12 000 лева, съобщиха от ръководството на висшето учебно заведение. Церемонията за откриването на кабинета е от 11 часа утре, на 12 ноември. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ВиК авария в Покрайна превърна овощна градина в река

Спукана тръба наводнява вече голяма част от овощни насаждения, затова сигнализира Стела Стойкова,  земеделски производител от видинското село Покрайна пред кореспондента на Радио Видин Наско Цанов: „Аз съм земеделски производител, отгле ждам 15 декара овощни насаждения: 13- ябълки и 2- сливи. Проблемите започнаха през 2023 година месец октомври...

публикувано на 07.09.24 в 10:33

Даниела Николаева е новият заместник председател на Районната избирателна комисия в Монтана

Движението за права и свободи на Пеевски се пребори за заместник председателско място в Районната избирателна комисия в Монтана. Централната избирателна комисия назначи служебно Районна избирателна комисия Монтана. Това се наложи, след като на консултациите при областния управител партиите не се разбраха. Тогава представители на двете крила в ДПС..

публикувано на 07.09.24 в 10:30

Фестивал на древните култури откриха край Враца

Откриха фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка", съобщиха от общинската управа на Враца.  За осма година местността "Валога" край врачанското село Оходен е сцена на древните култури. Атрактивният фестивал откри заместник-кметът  Петя Долапчиева , която поздрави организаторите и присъстващите от името на кмета Каменов.  Директорът на..

публикувано на 07.09.24 в 10:00

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в неделя, в деня на Рождество Богородично.  Тържествата по повод празника на Берковица стартираха с тридневен турнир по футбол за 9 годишни деца. Победител стана отборът на ЦСКА /София/. Програмата за празника е богата и разнородна, сподели кметът Радослав..

публикувано на 07.09.24 в 09:15

Училищата и детските градини във Враца очакват новата учебна година

Училищата и детските градини във Враца са готови за новата учебна година, съобщават от местната управа.  Учебната 2024/2025 година ще започне на 16 септември 2024 година във всички училища и детски градини на община Враца. Сградите на учебните заведения са подготвени да приемат децата и учениците. На места все още има завършващи ремонтни дейности, но..

публикувано на 07.09.24 в 07:35

Враца отбеляза годишнината от Съединението

Церемонията по случай 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. В приветственото си слово заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави присъстващите,  съобщиха от общинската управа. От името на кмета Каменов и припомни,  че „Съединението е урок..

публикувано на 06.09.24 в 15:12
Ани Арутюнян, областен управител на Видин

Ани Арутюнян: "Търсим решение за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат"

„Продължаваме да работим и да търсим оптимален вариант за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат, като се стремим да отчетем изискванията и очакванията на заинтересованите страни както по отношение на тежкотоварния трафик, така и по отношение на леките автомобили“, съобщиха от пресслужбата на областната администрация..

публикувано на 06.09.24 в 14:00