Алексей Александров, кмет на Винище: "Човек постига целите си, ако е деен и хората му вярват"

9
Снимка: Радио Видин

Дойдох от Монтана в родното село на баба ми и дядо ми и останах. Хората ме избраха за кмет, и така вече 7 мандата, започна разказа си кметът на Винище, Алексей Александров:

"Обичам това място и правя всичко по силите си за възраждането му, макар че не винаги е лесно. В началото ентусиазмът ми бе много по-голям, защото бях млад и мислех, че няма невъзможни неща. Сега леко съм се приземил, но все още мисля, че човек има ли желанието, работи ли усърдно и не изменя ли на принципите си, няма как да не успее. И така- има ли човек желание и зад себе си хора, които му вярват, постига целите си. Това за което мечтаем, обикновено става много бавно и трудно, и съм благодарен на общинския кмет Златко Живков, че ми повярва и се е ангажирал с каузи ни. Няма как да не спомена тук и най-големият ни дарител- Кирил Маринов, който е роден във Винище, а днес живее във Франкфурт. Той е човек с много голямо сърце и истински родолюбец. Напуснал е България през през 1947-ма година, но не е забравил корените си и винаги ни е помагал. За разлика от него, аз не мога да се примиря с нещата , които се случват през последните години в Северозапада и винаги съм се възхищавал на оптимизма му за бъдещето на този край. Каквито и намерения да имаме, винаги е заставал зад тях и помага.
Що се отнася до живота в селото, аз мисля, че голяма част от ежедневието на хората дори тук на село, минава в обществените институции. Затова ремонтирахме сградата на кметството, където се намира и местното читалище.  Обновената вече сграда през септември бе открита лично от кмета на Монтана Златко Живков. Ремонтът трая 3 месеца- подменен бе покривът, обновени бяха всички помещения и салонът за концерти и събрания, поставена бе и нова дограма, нов под, монтирано бе ново осветление. В сградата също така се намират здравната служба и пощата.

Аз като кмет не мога да създавам работни места. Моята задача е да създам предпоставки за разкриването им. Във Винище се гордея, че има два работещи цеха - колбасарски и дърводелски, както и един земеделски производител, които дават работа и безработицата тук клони почти към нулата...

Хората в селото ми оказват пълно съдействие при реализирането на целите. Сега ще открием и един младежки клуб, защото смятам, че младите наистина трябва да си останат в селото, защото те са бъдещето ни."

Селото е едно от малкото населени места в страната, където не само са запазили символите от социализма, но и те са редом с новите, построени в периода на демократичните промени. Такъв е случаят с т.нар. Паметник на помирението. 


"Идеята за него дойде спонтанно. Със старите кметове на селото решихме да издадем книга за селото и животът в него от миналото до днес. Направихме проучванията и решихме да изградим и един паметник на всички онези жители на Винище, които по една или друга причина са дали живота си за Родината. Така и направихме- издирихме имената на загиналите през Първата и Втората световни войни, емигрантите от селото и онези, които без значение от обществено-политическия строй са допринесли за развитието му. Така тачим паметта на предците си. Засега не съм чул някой друг кмет да е направил такъв паметник на толерантността. Ако ние всички се обединим и работим за една обща кауза, мисля че България ще стане много добро място за живеене. Да не говорим, че тогава и младите ще се върнат от чужбина, където е и дъщеря ми...

Часовниковата кула срещу паметника също е изградена по моя идея. Чудех се как да бъде запомнена датата 1 януари 2007 година, когато България стана член на Европейския съюз. Реших това да е часовник на кула, който да отчита времето на България в ЕС. Тук отново ни помогна Кирил Маринов, който много хареса идеята. Нищо , че сме в Северозападна България и ползите от членството ни в ЕС трудно се забелязват, но важното е, че се борим да ни забележат...


Какви социални услуги ползват социално- слабите жители на селото, кога и как бе възстановена старата църква, интересни факти за миналото и настоящето на Винище и съветите на Кирил Маринов за успех в живота- чуйте в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Достойно заплатен ли е трудът ни?

Още една година отминава, а през следващата- 2020-та, се очаква повишение на заплатите на работещите в държавния сектор.  Според Българската търговско-промишлена палата, о тминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите..

публикувано на 09.12.19 в 11:55

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството. Предполага се, че..

публикувано на 06.12.19 в 10:38

Ятаган или сабя посече "Под игото"

Съвременният превод на романа "Под игото" на Иван Вазов  разбуни духовете и много хора се изказаха негативно. Автор на превода е Нели Стефанова - преводач на руски и от английски език.   Основният мотив на Нели Стефанова- отделни глави от романа се изучават в прогимназията, а по-малките ученици не разбират написаното. Сблъскала се е и лично с..

публикувано на 05.12.19 в 12:59

Успешна ли е Националната стратегия за хората с увреждания

През 2020 година месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания, ще се увеличи с 4,3 процента. Конкретният й размер ще варира от 25,41 лв. за хората с от 50 процента до 70,99 процента степен на увреждане, до 206,91 лв. за хората с над 90 процента степен на увреждане с право на чужда помощ. Увеличението се получава от..

публикувано на 04.12.19 в 13:38

Ще вдигат ли местните данъци в Северозапада?

Въпреки предизборните уверения, местните данъци в редица общини в България ще се повишат от началото на новата година. Каква е ситуацията в Северозападна България?  Сред първите, които обявиха повишение на налозите от 2020 година, е Община Монтана .  Предложението е такса смет да се повиши от 3.1 на 3,86 промила. От 6,7 на 7,5 промила се..

публикувано на 03.12.19 в 14:30

На какви съветници гласувахме доверие

Новоизбраните Общински съвети вече проведоха и първите работни заседания. На какви хора гласувахме доверие и ще разчитаме през следващите четири години? Общинският съвет във Видин е с 33 съветници. За председател бе избран Генади Велков , който ръководеше работата на съветниците и през миналия мандат. "Според мен е добър Общинският съвет...

публикувано на 02.12.19 в 15:32

Стефан Ангелов: "Един кмет трябва да се бори за всеки един човек "

В "Добро утро, кмете!" гостуваме в село Михайлово, община Хайредин , област Враца. Жителите са му около 1 100 души. В старите турски документи и в документите след Освобождението селището фигурира с името Долна Гнойница, което означава  място за угояване на добитък, тъй като от миналото населението се е занимавало с животновъдство. През..

публикувано на 29.11.19 в 13:06