Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет минути са необходими, за да извадим скица на имот

Снимка: Архив


Онлайн системата към Агенцията по геодезия, картография и кадастър предлага опцията да кандидатстваш за скица. Процедурата отнема минути и спестява посещаването на гишета и часове на опашката. 

Първата стъпка е да имаме сканиран нотариалния акт на имота, разяснява инж. Владимир Гергов, началник на служба "Геодезия, картография и кадастър"- Видин.

"Кандидатстването се формира по няколко начина: или на гише, в приемната на службата, или чрез изнесените офиси. В Земеделските служби имаме такива, а Общините подпомагат тази дейност - удовостоверителните документи. По електронен път документ подават обикновено хора, имащи правен интерес. Най-важно е да има човек електронен подпис. На сайт https://kais.cadastre.bg/ е порталът. Достъп до картата има свободен - може да се разгледа, да се търсят имоти. Заявяването става чрез регистрация. Не е сложно, стига да се знае имота, да се посочи точния идентификатор. Може да се прикачат съответните документи. Крайният резултат е изваждането на документа, подписан от системата. Този вид електронно подписване не е личностно. Услугите са с 30 % намаление. Става въпрос за скици в цялата страна. В повечето случай издаването на скица е свързано с неточности на документи, при които трябва да се промени кадастралния регистър на недвижимите имоти".

Самата скица е готова за 3 или 7 дни в зависимост дали поръчката ви е обикновена или експресна. Стига да имаме принтер, можем да я получим и у дома. 

"Бързата поръчка се генерира сама от системата, обикновено става в рамките на 15 минути. Обикновената поръчка означава, че скицата се генерира след третия ден. Обикновената поръчка е със срок от седем дни, а бързата - от три дни. Достатъчно е човек да има компютърна грамотност, да има връзка с интернет и принтер. Нотариусите също имат права да издават тези скици по електронен път. Във Видинско работим добре с белоградчишките такива, които ползват редовно услугата. Във Видин не е толкова разпространена сред тях. Да се надяваме да има промяна - спестява се време. Обикновено крупните земеделски производители, които имат голям обем от имоти".

Има и друг вариант за получаване на скицата - на хартия. Така обаче отново трябва да идем на гише в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за да си я получим.

Допреди известно време срокът на действие на скица беше 6 месеца от датата на издаването. Това предизвиква неудобна ситуация при извършване на имотната сделка поради евентуално забавяне от отпускащата кредит банка, за пример. В такъв случай скицата трябва да се извади отново.

В сайта ще намерите онлайн карта на България, върху която като отделни слоеве могат да се добавят или махат например кадастралната карта, карта на геодезическите мрежи, едромащабна топографска карта на страната, информационно-административна карта, която показва с голяма точност улици и сгради, или например карта с аерофото изображения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00